Tornada progressiva a classe: es reubiquen alguns alumnes i reobren escoles a la zona zero de la DANA
La Generalitat xifra en 22.000 els estudiants que han tornat a classe
BarcelonaUna part important de les escoles a les zones arrasades per la DANA del País Valencià continuen sense poder obrir pels estralls de l'aigua i el fang i per la desconfiança que els edificis no reuneixin les condicions de seguretat necessàries. Vint centres han hagut de derivar els seus alumnes a altres escoles que ara funcionen com a aules d'acollida, si bé també n'hi ha que han pogut reiniciar les classes en alguns cursos després d'arreglar les instal·lacions, segons ha informat la Generalitat Valenciana. D'acord amb un comunicat governamental, aquest dilluns 22.000 alumnes de 47 centres situats a 14 municipis han pogut tornar a classe. Però la gestió del govern de Carlos Mazón perquè això passi està aixecant crítiques del sector educatiu. Fonts sindicals consultades per l'ARA critiquen que la conselleria d'Educació "ha deixat cada família i cada centre, perquè es busquin la vida". Les mateixes fonts coincideixen a remarcar la falta d'ajudes per netejar i condicionar els espais educatius, així com per garantir a les famílies el transport i el servei de menjador als alumnes que han de traslladar-se a un altre municipi per anar a classe.
Entre els centres que no reuneixen les condicions de seguretat necessàries per reobrir, n'hi ha 12 que han quedat inservibles i l'immoble s'haurà d'enderrocar, segons explica la presidenta d'Escola Valenciana, Alexandra Usó. Els alumnes d'aquestes escoles encara no han pogut tornar a classe, a excepció dels del CEIP Lluís Vives de Massanassa, que fan classe a l'antiga escola de Magisteri. Usó diu que aquestes xifres suposen que, ara per ara, només un 20% dels alumnes de centres afectats hagin pogut entrar i que encara n'hi hagi un 80% que no ho hagin fet.
47 escoles reobren aquest dilluns
La preocupació per les instal·lacions ha empès la confederació d'associacions de mares i pares d'alumnes Gonzalo Ayala a reclamar que en les escoles del País Valencià afectades es faci una segona revisió dels edificis "per garantir-ne l'estabilitat i la seguretat". Aquesta entitat també retreu els canvis "reiterats i contradictoris" en les circulars que ha emès la conselleria d'Educació entre divendres i el cap de setmana, amb diferents indicacions sobre quins alumnes eren reubicats i quins centres obrien. Diumenge al vespre la llista d'escoles que havien de reobrir dilluns va passar de 47 a 49. Finalment, el CEIP Blasco Ibáñez de Benetússer i el CEIP Batallar de l'Alcúdia no reunien les condicions per recuperar les classes. Un treballador d'aquesta escola d'Alcúdia ha explicat a l'ARA que durant el dia hi han treballat tècnics per revisar el funcionament de la llum i, de moment, estan a l'espera de concretar quan podran obrir.
La confederació també ha reclamat assegurar les condicions d'higiene abans que les escoles reobrin. En aquest sentit, també hi ha insistit l'entitat Escola Valenciana, que destaca que abans de la reobertura d'aquest dilluns la conselleria "no ha enviat empreses especialitzades en la neteja dels fongs que, després de llevar el fang, apareixen a les parets dels centres". Tampoc s'ha contractat, asseguren, personal de neteja per retirar el fang dels patis i les aules, i que aquesta tasca ha recaigut en voluntaris, família i els mateixos docents i directius, com també corroboren fonts sindicals. "Està molt bé que voluntaris, famílies i docents estiguin llevant fang, però la conselleria se n'ha de fer càrrec, estem parlant de criatures", afegeix Usó.
Drets laborals i ajudes a les famílies
Un altre punt que desperta preocupacions és l'estat del material escolar. Fins ara, continua Escola Valenciana, la conselleria no l'ha revisat ni l'ha reposat. Igualment, el delegat d'UGT Ensenyament al País Valencià, Xavi Angulo, explica a l'ARA que els aiguats s'han endut el material escolar que moltes persones guardaven a casa, i és una de les necessitats per les quals exigeixen ajudes. També exigeixen ajudes, afegeix, per garantir un transport gratuït i servei de menjador per als alumnes que han estat reubicats en escoles d'altres municipis.
Angulo subratlla també la seva demanda perquè en aquest context es garanteixin els drets laborals dels docents. Algunes, recorda, encara tenen dificultats per desplaçar-se o estan condicionats d'alguna manera per l'impacte dels aiguats. Una de les opcions que s'han aplicat per reubicar alumnes de secundària en altres centres és habilitar l'horari de tarda, i la resposta de les AMPA ha estat que és preferible que cada municipi tingui espais educatius provisionals i en horari de matí per afavorir la conciliació dels horaris laborals i familiars.
Usó afegeix que alguns treballadors han perdut casa seva i, així i tot, aquest dilluns han hagut de tornar a la feina, "sense cap suport psicològic, i la funció dels docents és intentar aportar a l'alumnat eixa tranquil·litat, deixar-los parlar per intentar canalitzar les seues angoixes i pors".