Societat27/05/2019

Una apli alerta dels riscos del mosquit tigre a les escoles

El projecte educatiu de Mosquito Alert s'amplia a set centres més i arribarà a prop de 700 alumnes

Clara López
i Clara López

BarcelonaConscienciar els més joves de l'impacte del mosquit tigre en la salut de les persones i fer-los partícips de la lluita per impedir-ne la reproducció. Aquest és el doble objectiu de la iniciativa educativa impulsada per la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). El programa pretén sensibilitzar els estudiants sobre els perills i riscos associats a aquesta espècie, a partir de l'ús d'una apli amb què els alumnes fan fotografies a entorns pròxims a les escoles i on el mosquit podria criar i reproduir-se. En la seva segona edició, el programa comptarà amb la participació de set centres de secundària més de la ciutat i arribarà a 400 estudiants més, que col·laboraran en la millora del control i el tractament del mosquit.

Educar per accionar

El projecte consta de dues fases. La primera es basa en integrar el contingut els perills i els riscos associats al mosquit tigre en el temari escolar i ajudar els alumnes perquè coneguin aquesta espècie invasora i com poden col·laborar en erradicar-la. "L'objectiu principal és conscienciar i educar els més joves sobre un problema de salut pública que està present i en el qual hem de col·laborar tots", explica el director de Mosquito Alert, Frederic Bartumeus, mentre assegura que aquesta va ser la intenció amb què es va fundar la iniciativa l'any 2013, que més tard van decidir obrir al conjunt de la ciutadania i fa dos va decidir tornar-se a endinsar en l'àmbit educatiu.

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, el programa també pretén involucrar els joves en les tasques que porta a terme l'ASPB per l'eliminació del mosquit. A partir de les dades recollides amb les fotografies, les institucions elaboren de mapes de possibles llocs pròxims als centres on el mosquit tigre pot deixar ous, com embornals, horts, bidons i neumàtics, i facilitar-ne, així, el control. "La idea és crear una 'zona zero' de mosquits a les escoles i vam veure que amb la cartografia de punts cria funcionava", apunta Bartumeus, alhora que assegura que el projecte permet suplir les dificultats a què s'enfronta l'Agència en l'accés a espais privats per fer els controls: "Són espais privats i per això és complicat, però també són espais crítics perquè el mosquit creixi".

Cargando
No hay anuncios

Els participants de l'anterior edició, 271 alumnes d'entre 1r d'ESO i 1r de batxillerat, van registrar gairebé 300 embornals en diversos barris de Barcelona. El cap del programa de control del mosquit tigre de l'ASPB, Tomàs Montalvo, remarca el "valor" d'aquestes dades que a través de la participació ciutadana "s'incorporen als programa de gestió i control per fer tractaments més efectius al voltant dels centres educatius". Els estudiants també van elaborar vídeos i material de sensibilització sobre la problemàtica del mosquit tigre i la seva relació amb la salut pública a partir dels coneixements adquirits amb el projecte.