Barcelona

Torna l'alerta per l'amiant a les escoles de la plaça de les Glòries de Barcelona

S'ha de repetir l'encapsulat de la coberta després que s'hagin detectat de nou fibres a la zona

L'Escola dels Encants (esquerra) i  l'Escola Gaia (dreta) separades per una nau industrial on el Consorci d'Educació ha trobat amiant a la teulada

BarcelonaLa plaça de les Glòries de Barcelona ja té en marxa el compte enrere per viure un dels canvis més importants dels previstos a la zona: l'estrena, dissabte, del túnel que ha de permetre soterrar el trànsit de la Gran Via i construir el gran parc-plaça en superfície. El que de moment no canvia, però, és la degradació de moltes de les antigues naus industrials de l'entorn, algunes amb coberta d'uralita i a tocar de tres escoles (Escola dels Encants, Escola Gaia i l'Escola Bressol Leonor Serrano). Els centres tornen a estar ara en alerta per la presència d'amiant i reclamen solucions definitives: que es retirin les teulades degradades.

El detonant ha sigut un nou mostreig, fet a finals de maig, que detectava de nou fibres en mostres de pols a la coberta que queda a tocar de les tres escoles. I l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'Escola dels Encants ja prepara mobilitzacions: divendres, aprofitant que tornen els talls contra l'excés de trànsit, també protestaran contra l'amiant. Exigeixen que s'acceleri d'una vegada per totes la retirada de les teulades degradades.

L'estiu del 2020, a manera de solució provisional, es va aplicar un producte encapsulant sobre aquesta coberta i també sobre la que entra dins del pati de l'Escola 9 Graons, a la Dreta de l'Eixample, per evitar el despreniment de fibres. Era una solució d'urgència, que s'adoptava després que, al febrer, un mostreig detectés un tros de fibrociment dins de l'Escola dels Encants, al lloc on els nens deixen cada matí els patinets i les bicicletes, i mostres positives, també, a l’Escola Gaia. El compromís era llavors fer revisions periòdiques d'aquest encapsulament i accelerar el pla de retirada.

Però la revisió que es va fer a l'àmbit de les Glòries al maig va portar sorpreses: no es van detectar fibres a l'aire ni en la superfície, però sí en algunes mostres de pols obtingudes amb cinta adhesiva a la mateixa coberta. De fet, com explica Lluís Mallart, expert en amiant i responsable de l'empresa ACM-2020, que és qui va fer el control, l'encapsulat ja es va fer amb dues capes, una blanca i l'altra de color terrissa, i una simple revisió visual ja evidenciava que alguna capa havia saltat. La decisió que s'ha pres és la de repetir l'operació. És a dir, aplicar una nova capa encapsulant, com ja s'ha fet a l'Escola 9 Graons abans de l'inici de curs. El retard a les Glòries, segons el Consorci d'Educació de Barcelona, ha sigut per culpa d'un problema d'abastiment: la pintura necessària ve d'Itàlia i "es va exhaurir" i per culpa dels problemes de subministrament han trigat dos mesos a tenir-ne més. Malgrat tot, l'informe de situació deixa clar que el pla a seguir ha de ser el de retirar "com més aviat millor" les teulades d'amiant.

Retard en l'informe

Un dels aspectes que més indignen les famílies de l'Escola dels Encants és que el Consorci disposés de l'informe que evidenciava la presència de fibres des del juny i no el notifiques fins a l'octubre i a petició de la mateixa AFA. "Un nou encapsulat està clar que és millor que res, però torna a ser xutar la pilota endavant. És una solució pal·liativa, un pegat, i ja fa deu anys que hi ha alumnes a l'escola convivint amb això", denuncia Bea Beza, del grup d'Amiant de l'AFA Encants. Des del Consorci d'Educació reconeixen "un error de comunicació" però justifiquen que el retard és degut a "la manca d'una comissió bilateral" amb el centre. Fonts del Consorci també expliquen que l'aplicació de la nova capa protectora ja estava prevista inicialment i que no es fa arran del resultat de l'informe del mes de juny. El Consorci confirma que ja ha arribat la pintura i que la segona capa s'havia d'aplicar el cap de setmana passat, però que la previsió de pluja va fer que es traslladés al següent cap de setmana. També destaquen que hi ha altres estudis que s'han fet sobre el terreny en els quals no s'han trobat restes de fibrociment.

Mallart, en la mateixa línia que les famílies, apunta que la solució de l'encapsulament no és perfecta i que no només s'hauria d'aplicar de manera provisional quan ja està clar que es retiraran les cobertes afectades: "Si ho féssim tot així, en quatre dies podríem tenir tot Barcelona encapsulada". Concreta que en un àmbit amb tantes naus com el de les Glòries podria ser que les fibres detectades no provinguessin de la nau que queda a tocar de les escoles, però que la revisió visual ja evidenciava que la capa protectora s'havia degradat en alguns punts. I recorda que fa uns mesos ja va presentar un protocol d'actuació al Consorci en què s'establien els passos a seguir en cas de detecció d'amiant en centres educatius i que, fins ara, no s'ha concretat res més. En el cas de les Glòries defensa que no es pot endarrerir la retirada de teulades i que s'hauria de valorar substituir la xarxa que hi ha ara per evitar despreniments per una lona que no erosioni les plaques.

Les famílies dels Encants tenen clar que, aquest cop, a banda de protestar aquest mateix divendres, volen començar accions legals i denunciar els responsables que la situació es perpetuï. Les tres naus que hi ha l’entorn dels Encants i que tenen fibrociment a la teulada són propietat de l’empresa Urban Input. Fonts de la immobiliària han explicat al diari ARA que ja van retirar la part que estava en mal estat, tal com els va requerir l’Ajuntament, i que ara han rebut una nova notificació que els demana que directament la retirin tota sencera. La mateixa font assegura que l’empresa "és molt sensible" amb aquest tema i que faran tot el que els digui l’Ajuntament. "Tot i això, no és una cosa que puguem fer mentre hi hagi classe. Segurament haurem d’esperar a Nadal", apunten.

Tornen els talls contra l'excés de trànsit a Barcelona

Tornen les protestes que el curs passat es van estendre per diferents centres escolars en contra de l'excés de trànsit. L'anomenada Revolta Escolar, que va saltar dels límits de Barcelona, es concretarà aquest divendres en 25 talls de trànsit a l'hora de la sortida de classe. Des d'Eixample Respira, que és qui impulsa la mobilització, destaquen que la convocatòria coincideix amb la intervenció número cent de l'Ajuntament de Barcelona en entorns escolars, però remarquen que moltes de les que s'han fet són "clarament insuficients". La protesta coincidirà demà amb una nova edició del Bicibús de l'Eixample, que ha incorporat noves rutes per arribar fins a una quarta escola, i amb la tradicional sortida en bicicleta del Col·lectiu Massa Crítica, que es reuneix el primer divendres de cada mes a les vuit del vespre sota l’Arc de Triomf per sortir conjuntament en bicicleta.

stats