SOCIETAT
Societat11/07/2011

Les actuacions del torn d'ofici cauen per primer cop a Catalunya en els darrers quatre anys

El descens s'accentua en els casos penals, mentre que els assumptes civils continuen creixent a causa de la crisi econòmica

Efe
i Efe

BarcelonaEl nombre d'expedients tramitats pels advocats del torn d'ofici ha disminuït a Catalunya per primera vegada en 4 anys a causa d'un descens dels casos penals, que són la majoria, encara que continuen augmentant els assumptes civils com a conseqüència de la crisi econòmica. Segons ha informat avui el Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya, entre el gener i l'abril d'aquest any s'han instruït un 3,56% menys d'actuacions del torn d'ofici que en el mateix període de l'any anterior, cosa que ha representat un estalvi de 398.717 euros.

La disminució de casos penals del torn d'ofici no és, no obstant això, uniforme, ja que el descens s'ha produït en sis dels 14 col·legis d'advocats de Catalunya, entre ells el de Barcelona, que aglutina un 43,8% de tots els expedients tramitats i que, per tant, determina el balanç global de disminució. Per contra, els casos del torn d'ofici segueixen creixent als col·legis d'advocats de Figueres (Alt Empordà), Lleida (Segrià), Manresa (Bages), Reus (Baix Camp), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Tarragona (Tarragonès), Terrassa (Vallès Occidental) i Tortosa (Baix Ebre), i baixen en els de Girona (Gironès), Granollers (Vallès Oriental), Mataró (Maresme), Sabadell (Vallès Occidental) i Vic (Osona). En altres àmbits judicials, com els casos laborals, contenciosos, de violència domèstica i assistències a detinguts, els col·legis d'advocats també han registrat un lleuger descens en els primers quatre mesos d'aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Els 6.308 advocats adscrits als serveis del torn d'ofici han tramitat 108.777 expedients entre gener i abril, davant dels 112.797 casos que van atendre en el mateix període del 2010. El Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya, presidit pel degà de Vic (Osona), Antoni Molas, ha destacat que es tracta del primer descens global que es detecta en la demanda de justícia gratuïta des de l'any 2008. Els únics assumptes que no han parat de créixer des d'aleshores, quan es van començar a notar els efectes de la crisi econòmica, són els relacionats amb reclamacions monetàries, execucions hipotecàries, desnonaments o modificacions de sentències de divorci, sobretot per rebaixar les pensions assignades o per impagament. Aquest àmbit civil del torn d'ofici és l'únic que segueix creixent a tots els col·legis catalans, amb un augment global del 12,6% respecte al primer quadrimestre de l'any passat.

Per al Consell, òrgan representatiu dels 14 col·legis d'advocats de Catalunya, aquestes dades posen de manifest, per exemple, que la regularització de la reforma de la llei d'estrangeria ha provocat que hi hagi menys estrangers en situació irregular, el descens de procediments d'expulsió i de detencions en general. Aquest factor és, segons els advocats, el que ha condicionat la contenció de sol·licituds de justícia gratuïta en els àmbits penal, contenciós administratiu i d'assistència al detingut. També apunten que el descens dels casos laborals es deu al fet que el gruix dels ERO producte de la crisi ja s'ha produït.

Cargando
No hay anuncios

Entre els anys 2008 i 2010, el nombre d'expedients del torn d'ofici i assistència al detingut va créixer un 7,2%, fins a situar-se en una mitjana de 320.000 actuacions anuals. Aquestes dades han sigut facilitades amb motiu de la celebració, demà, del Dia de la Justícia Gratuïta i el Torn d'Ofici, una iniciativa instaurada pel Consell General de l'Advocacia Espanyola per promoure els valors d'aquest servei, coincidint amb els 15 anys d'aprovació de la llei de justícia gratuïta.

En un comunicat, Antoni Molas ha animat els professionals de l'advocacia a adherir-se a la celebració "com a merescut reconeixement a tots els lletrats adscrits al torn d'ofici". El president de la Comissió del Torn d'Ofici del Consell, el degà de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Miquel Rodríguez, ha destacat "el bon funcionament del model d'assistència jurídica gratuïta català, que ha sigut reconegut internacionalment i en canvi no sempre prou a nivell social".