Top Manta crea unes vambes de quilòmetre zero
Tots els beneficis de les sabatilles esportives aniran destinats a ajudar els manters de Barcelona i les seves famílies
BarcelonaLa cooperativa Top Manta ha presentat aquest dimarts les seves primeres vambes de quilòmetre zero després de dos anys de feina. Les ha batejat com a Ande Dem, que significa caminar conjunt en wòlof -la llengua senegalesa que parlen la majoria de manters a Barcelona-, i estan fabricades sota criteris de sostenibilitat en tallers familiars d’Alacant i Portugal, tota una declaració d'intencions per presentar-se com una alternativa a les grans marques convencionals. “Avui comença una nova etapa i no ens aturarem fins a aconseguir que tots els manters tinguin una vida digna”, ha dit Lamine Sarr, en la presentació de les primeres sabatilles esportives que llança la plataforma impulsada pel Sindicat Manter.
De fet, tots els beneficis de les sabatilles esportives, que tindran un preu de 115 euros, aniran destinats a col·laborar en la regularització de manters, responent a la filosofia amb què va néixer el sindicat. De moment, només se n’han fabricat 400 parells, de la talla 35 a la 46, i es podran comprar a la web de Top Manta (topmanta.store) i a la botiga Top Manta del Raval de Barcelona (carrer d'En Roig, núm. 13). Les previsions de la cooperativa són anar produint-ne més a mesura que arribin les comandes per garantir-se els beneficis.
La plataforma es desmarca de la manera de fer de les grans marques de calçat. “Hem optat per una producció responsable i pensada per respectar el medi ambient amb l’objectiu de recuperar la indústria artesana. Les grans empreses no ho fan així”, ha afirmat la cooperativista Yacine Diop. L’eslògan de la campanya de llançament d’Ande Dem també va en aquesta direcció: “It's not only about just doing it, but about doing it right” (“No es tracta només de fer-ho, sinó de fer-ho bé”). La intenció és reivindicar que la vida digna de les persones migrants no s’aconsegueix amb autosuperació, sinó amb treball col·lectiu i lluita social.
Disseny propi
Les vambes Ande Dem les han dissenyades els mateixos manters, amb la col·laboració de la investigadora i arquitecta Sara González de Ubieta, premi Ciutat de Barcelona de disseny, i la dissenyadora gràfica Helga Juárez. Les sabatilles tenen una sola gruixuda, que s’inspira en la bota típica de seguretat que calcen els operaris, i un estampat tradicional senegalès als laterals. “Aquestes vambes representen la interculturalitat. Per una banda, representen el Senegal i per l’altra Catalunya”, ha afegit Yacine Diop.
En la presentació de les noves vambes, Top Manta ha projectat un espot promocional amb la participació dels portaveus manters, així com la col·laboració de les productores locals Nebraska Produccions, Vampire Films i Minoria Absoluta, a més d'uns 40 voluntaris.