El Govern planteja un toc de queda per municipis
Els serveis jurídics pensen que si s’acaba aplicant a les zones amb més incidència del covid rebrà l’aval de la justícia
BarcelonaEl toc de queda cada cop sembla més a prop de tornar a implantar-se a Catalunya. A diferència de l'anterior, però, si finalment s'aplica seria municipal i només s'instauraria a les zones amb més incidència del covid. Segurament tampoc seria entre les 22.00 h i les 06.00 h, sinó que en tot cas començaria a partir de les 00.30 h (l'hora en què la Generalitat ha ordenat tancar totes les activitats comercials i controlar l'accés a espais com parcs i places) i s'allargaria fins a les 06.00 h. Aquesta és l’opció que els serveis jurídics de la Generalitat creuen que rebria l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que tindria l'última paraula perquè el toc de queda afecta drets fonamentals –el de lliure circulació– i necessita el vistiplau dels jutges. Tot i això, el primer que s’ha d’aclarir és si el Govern demanarà al TSJC el toc de queda, una decisió que es prendrà en les pròximes hores.
Tot just l’endemà d’anunciar les noves restriccions a Catalunya per frenar l’explosió de contagis de covid, la Generalitat continua amb el toc de queda sobre la taula. El president Pere Aragonès ha avançat que el confinament nocturn no seria generalitzat, sinó que es faria als municipis on es pugui justificar pel fort impacte del virus. Aragonès ha afegit que la decisió s’acordarà un cop s’hagi reunit també amb les administracions locals. El president estava a l’espera dels serveis jurídics, a qui havia encarregat un informe després que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) autoritzés el confinament nocturn en 32 municipis per la incidència de la pandèmia.
Amb l'informe favorable dels serveis jurídics del Govern, es preveu que hi hagi una reunió de la comissió del covid de la Generalitat –en principi aquest dimecres– per plantejar definitivament si es demana o no el confinament nocturn. Per valorar-ho es tindrà en compte el document esmentat, els indicadors de la pandèmia i els criteris de Salut. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha admès que la posició del tribunal valencià ha “obert la porta” a plantejar-se el toc de queda, perquè s’ha vist que pot ser una “realitat” sense l’estat d’alarma. “Aplana el camí”, ha reconegut Plaja.
Restriccions abans del cap de setmana
Pel que fa al paquet de mesures que obliga a tancar totes les activitats a les 00.30 h i que prohibeix les trobades de més de deu persones, el Govern ha portat aquest dimarts a la tarda la resolució al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè avali les restriccions que afecten els drets fonamentals. S’espera que aquesta resposta del TSJC arribi abans del cap de setmana, a tot estirar la nit de divendres a dissabte. El tribunal disposa d’un termini de tres dies, a partir de quan rep la resolució, per posicionar-se. Pel que fa a la petició de la Generalitat als ajuntaments de limitar l’accés als espais públics, com ara els parcs i les platges, entre les 00.30 h i les 06.00 h, Plaja ha dit que l’objectiu és “evitar concentracions”, tot i que ha admès la dificultat a l’hora de fer-ho complir. Segons Plaja, el sistema sanitari “està agonitzant”.
Catalunya i el País Valencià no són els únics que s’han plantejat endurir les mesures. Finalment el govern de l'Aragó ha aconseguit que el tribunal superior de la seva comunitat li permeti avançar el tancament de l'hostaleria a les 23.00 h i de l'oci nocturn a les 00.30 h. El govern canari també ha demanat autorització per aplicar un toc de queda a les illes amb més incidència pel virus. Castella i Lleó estudia el confinament nocturn per municipis de manera temporal i Galícia –amb una incidència més baixa– vol rebaixar el màxim de quinze persones a les trobades. En canvi, a Madrid, el govern d’Isabel Díaz Ayuso descarta per ara imposar noves restriccions.