Toc d'atenció de l'oposició a Colau pel 'top manta'
Tots els grups menys la CUP denuncien la "ineficàcia" del govern en la persecució de la venda ambulant
BarcelonaEls grups de l'oposició a Barcelona, amb l'única excepció de la CUP, han sumat forces aquest dilluns per criticar la gestió del govern de Colau del conflicte del 'top-manta'. També PSC i ERC, que van donar suport a les investidura de l'alcaldessa, s'han sumat al text promogut per CiU on es denuncia la "ineficàcia del govern municipal" en aquest àmbit i es demana la constitució d'un grup de treball amb la presència de tots els grups, a més de manifestar el suport al cos de la Guàrdia Urbana i al comerç de proximitat.
En la comissió extraordinària que s'ha celebrat aquest dilluns, el portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha titllat de "pèssima" l'acció de Colau pel que fa al 'top-manta' i ha lamentat, com també han fet grups com el del PP, que l'alcaldessa no hagi comparegut per donar explicacions. Colau, de fet, és la màxima responsable en matèria de seguretat perquè va decidir que l'àrea -que dirigeix el comissionat Amadeu Recasens- depengués directament d'ella.
La comissió se celebra després que s'hagin succeït les escenes de tensió entre manters i policia i que fa només deu dies una dona resultés ferida com a conseqüència del llançament de pedres per part dels venedors ambulants. Forn ha criticat aquest dilluns que el govern municipal ha estat "massa pendent de sembrar dubtes a la Guàrdia Urbana" i massa poc de "donar-li suport" i el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha titllat de "cínic" que CiU s'afanyi a criticar l'acció del seu govern en aquest àmbit quan, ha dit, l'equip de Trias tampoc hi va trobar solució en quatre anys.
Pisarello ha defensat la necessitat de trobar una solució social i ha avançat que el seu equip presentarà un pla en aquest sentit durant la comissió ordinària que s'ha de celebrar la setmana que ve. "Els venedors ambulants estan en situació d’exclusió social i jurídica. S'han de respectar els drets humans", ha assegurat i ha acusat de "racistes" i "classistes" els defensors de la proposició de crítica a l'acció dels seu govern en el camp de la venda ambulant.
La líder de Ciutadans, Carina Mejías, ha mostrat una fotografia del port ple de venedors ambulants per denunciar "la inacció" i ERC ha matisat, en aquest punt, que el problema no és la imatge que es dóna sinó "les persones". El portaveu republicà, Jordi Coronas, ha advertit Colau que el seu grup s'ha sumat a aquesta proposició de crítica al govern després d'haver estès la mà sense èxit a l'equip de l'alcaldessa."El govern encara està practicant activisme i ha de governar", ha criticat després de defensar que les urnes van llançar al partit de govern un "missatge clar" per arribar a acords amb altres formacions i materialitzar un canvi.
En nom de la CUP, Josep Garganté, que no ha donat suport al text consensuat per la resta de l'oposició, ha acusat els grups de mostrar "llàgrimes de cocodril" amb els refugiats i, en canvi, exigir força contra els manters i ha anat encara més enllà en assegurar que "els sous d'entre 4.000 i 6.000 euros" dels regidors no els permeten empatitzar amb la realitat dels manters.
El debat fa el salt a Twitter
La proposició de crítica al govern s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, C's, PSC i PP i amb els vots en contra de Barcelona en Comú i la CUP. La discussió, un cop acabat el torn de debat a la comissió, ha continuat a Twitter, on la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha assegurat que la comissió ha estat convocada per "motius electoralistes" i que denota "racisme".
L'acusació de racisme ha fet encendre els ànims de regidors de l'oposició com els socialistes Daniel Mòdol o el republicà Jordi Coronas que, també a través d'aquesta xarxa social, ha retret al govern que el seu grup li ha "estès la mà molts cops" però no ha trobat "voluntat política". Una crítica que Pin ha respost assegurant que és ERC qui ha de donar explicacions per haver-se sumat a una proposició que ha titllat de "racista".