TGV Girona: Foment no dóna cap resposta nova
El ministeri reitera que la solució a la segona inundació serà immediata, i Santi Vila reclama dimissions de la cúpula d’Adif
Girona“Foment portarà a terme les actuacions necessàries per prevenir afectacions provocades per pluges intenses”. Aquest era el compromís del ministeri d’Ana Pastor el 16 d’octubre, després de la reunió que van mantenir a Madrid el secretari d’estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, amb l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, arran de la inundació del túnel del TGV a Girona la nit del 28 al 29 de setembre. “Reitero el compromís de Foment per resoldre amb caràcter d’urgència tots els problemes i que Girona tingui un bon funcionament dels serveis ferroviaris”. I aquestes eren les paraules d’ahir de Gómez-Pomar després d’una trobada amb l’alcalde per la segona inundació del túnel del TGV, diumenge al vespre. Entre un compromís i l’altre ha passat un mes i mig, un termini en què no s’ha fet cap actuació definitiva a la zona del pou d’extracció d’àrids on en les dues ocasions ha entrat l’aigua que ha acabat inundant el túnel de l’alta velocitat.
Per escenificar que aquest cop el compromís de Foment no es quedarà en un anunci, el número 2 de Pastor va explicar que les obres es faran de manera “immediata” i que la licitació es durà a terme per la via de “la declaració d’emergència”. Gómez-Pomar, que és expresident de Renfe i que ha substituït Rafael Catalá al capdavant de la secretaria general de Foment, va detallar que els treballs consistiran a fer una nova canalització per recuperar el cabal original del riu Güell (alterat per les obres), així com el cobriment del pou d’extraccions d’àrids. També caldrà enderrocar un pas d’obra i un pont que feien de “frontera” en casos de molta pluja.
Negligència d’Adif
El gestor d’infraestructures Adif va emetre ahir mateix un comunicat en què anunciava que ja s’ha sol·licitat la declaració d’emergència de l’obra i s’ha començat el trasllat de la maquinària necessària fins a la zona. Els treballs començaran, segons Adif, quan les condicions del cabal permetin l’accés a aquesta àrea i es comuniqui a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’inici de les obres. Hores abans, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, exigia “responsabilitats” i “dimissions” d’alts càrrecs d’Adif per la segona inundació del túnel en només dos mesos. “No pot quedar tot en bones paraules, demanarem dimissions al més alt nivell d’Adif”, va insistir Vila, que va titllar els fets d’“inadmissibles” i de “molt greus”. Tant Vila com Puigdemont van denunciar que fa dos mesos ja van demanar al gestor d’infraestructures que tapés el forat per on ha tornat a entrar a l’aigua (en aquesta ocasió l’aigua ha passat per sobre d’una barrera de formigó), una actuació que estava prevista en el projecte inicial de Foment.
L’alcalde de Girona va anar més enllà i va qualificar de “negligència” l’actitud d’Adif, i va acusar-lo de “falta de voluntat” per solucionar el problema de manera definitiva. L’alcalde també va explicar que divendres va enviar al gestor d’infraestructures un correu electrònic en què alertava que el cap de setmana es preveien fortes tempestes i recordava que no s’havia fet cap actuació al pou. Puigdemont va rebre amb “escepticisme” el nou compromís de Foment i va insistir que el ministeri ja havia comunicat en la reunió de l’octubre a Madrid que el forat “estaria tapat abans d’acabar l’any”. “Que una infraestructura que ha costat centenars de milers d’euros grinyoli per no tapar aquest forat és bastant ridícul”, va dir. El secretari d’estat d’Infraestructures va evitar valorar si cal depurar responsabilitats a Adif. El número 2 de Pastor es va limitar a recordar que tenen un “full de ruta” que van pactar amb l’Ajuntament a Madrid. “El que farem és mirar si hi ha hagut un comportament diligent en tot el full de ruta i ho examinarem”, va afegir.
Es normalitza el servei
A diferència de la primera inundació, en què el servei del TGV entre Girona i Figueres va estar interromput sis dies, ahir a primera hora de la tarda ja es va normalitzar la circulació, tallada des de diumenge a les nou del vespre. El primer tren va sortir a les 15.40 h, un cop finalitzades les reparacions a la infraestructura i fetes les comprovacions de seguretat. El servei es va poder restablir després que una quarantena de tècnics amb l’ajuda de maquinària extraguessin l’aigua acumulada a les vies, que va arribar a una alçada màxima de 1,05 metres, i netegessin les instal·lacions en una longitud d’uns 400 metres.
Durant el matí, però, els passatgers van patir els canvis de trens. Josep Maria López, que anava cap a Madrid, va haver d’agafar un tren regional de Figueres fins a Girona i posteriorment el TGV que el va portar a Madrid. El passatger, de Roses, va titllar de “patètic” que en dos mesos s’hagi repetit la mateixa situació. La majoria de passatgers es queixaven sobretot de la falta d’informació. Molts van optar per dirigir-se a l’estació hores abans d’agafar el tren per comprovar si el servei funcionava. Anabela Bellelli, que cada dia agafa l’alta velocitat per anar a treballar a Barcelona, va concloure que “la informació és lamentable”.
Durant la jornada d’ahir també es va anar normalitzant la situació en algunes de les carreteres tallades diumenge. Al tancament d’aquesta edició seguien tallades la C-252 a Figueres, la GIP-5129 a Vilafant, la GIV-6226 a Garrigàs i la C-1411b a Manresa. La R3 de Rodalies, que va estar tallada una hora ahir al matí, va patir retards de fins a 60 minuts a primera hora.
Troben morta la noia desapareguda al riu Llierca
Els equips de rescat van trobar ahir a primera hora del matí a la riera de Sant Aniol el cos sense vida de la noia de 20 anys que diumenge va desaparèixer al riu Llierca després de caure a l’aigua, a l’altura del pont de la Muntada, a la zona de Sadernes (Garrotxa). El dispositiu de recerca es va centrar en el tram entre la riera de Sant Aniol d’Aguja i Sant Jaume de Llierca. Un helicòpter va localitzar des de l’aire el cos de la noia. En el moment dels fets, l’excursionista, veïna de Girona, anava amb tres companys més que també van caure a l’aigua, tot i que es van poder salvar i un d’ells va poder donar l’alerta al 112. Ahir al matí es va reprendre la recerca després que diumenge a la tarda s’hagués de suspendre per la falta de llum i les condicions meteorològiques adverses. El cos es va localitzar a l’aigua a la zona de la riera de Sant Aniol i va ser rescatat i posat a disposició de la policia judicial. En la recerca hi van participar l’helicòpter dels Bombers amb el Grup d’Emergències Mèdiques, dues dotacions terrestres amb els GRAE, una unitat subaquàtica i dues unitats canines, així com efectius dels Mossos d’Esquadra i del SEM.