Tests periòdics, prevenció i vacunació: les claus per tornar a l’escola

L’explosió de contagis i la variant delta han provocat un augment de positius entre els nens, però la gran majoria de casos són lleus

Nens i professors de l'Escola Virolai de Barcelona, a l'hora de dinar en una imatge d'arxiu.
12/08/2021
5 min

GironaFalta un mes per a la tornada a l’escola (13 de setembre) i una de les incògnites és saber com afectarà la variant delta als centres educatius. És gairebé tres vegades més contagiosa que el virus que va arribar de Wuhan i genera una càrrega viral 1.000 vegades superior. La part positiva, però, és que no causa una malaltia més greu i que les vacunes són eficaces i eviten més del 90% d’hospitalitzacions i defuncions. Ara bé, aquesta cinquena onada –amb la gran majoria de positius contagiats per la delta– ha comportat un augment del nombre d’infants infectats i hospitalitzats.

La cinquena onada és, amb diferència, la que ha comportat més contagis, seguida de la tercera. Si es comparen les xifres totals dels 50 primers dies de la tercera onada amb els 50 primers dies de la cinquena onada, es pot comprovar un augment del 55% de casos en nens de 0-9 anys (de 8.283 a 12.839) i de gairebé quatre vegades més en la franja de 10 a 19 anys: de 15.627 positius a 41.917. Així mateix, creix el nombre d’ingressats: de 32 a 88 entre 0 i 9 anys i de 55 a 119 entre 10 i 19 anys. Tot i això, la proporció d’infants que acaben a l’UCI continua sent ínfima i s’ha mantingut a pesar de l’explosió de contagis d'aquest estiu: 3 nens d’entre 0 i 9 anys i 6 d’entre 10 i 19 anys, tant a la tercera com a la cinquena onada. 

Els experts consultats afirmen que aquest increment de menors positius es deu, principalment, a dos factors: l’explosió de casos que hi ha hagut i que la majoria d’adults estan vacunats. “El virus busca el nínxol de població més susceptible per poder continuar-se transmetent, com ho són els no vacunats”, indica la investigadora del CSIC Esther Lázaro. L’investigador de la Universitat de Leicester (Regne Unit) Salvador Macip hi coincideix: “No hem vist una agressivitat específica vers els nens, sinó que és també una qüestió numèrica: si hi ha molts contagis i els adults s’infecten menys per les vacunes, hi haurà més nens afectats”. 

Deu vegades més de positius

Un dels principals hospitals de referència en infants és el Sant Joan de Déu de Barcelona. El cap de pediatria, Juanjo Garcia, mostra amb xifres d’aquest centre el creixement registrat durant la cinquena onada: si en tota la pandèmia, a urgències, diagnosticaven entre 3 i 5 casos de covid al dia en infants, aquest mes de juliol s’ha multiplicat per 10. “Hem arribat a diagnosticar 40, 50 i fins a 60 casos en un dia”. Un augment que també s’ha traduït en hospitalitzacions: si abans tenien 1 o 2 infants ingressats, ara n’han arribat a tenir entre 6 i 10. “Només vam veure tants nens a planta durant la primera onada”, afirma Garcia. A pesar d’aquestes xifres, el cap de pediatria recalca que no han notat un creixement dels casos més greus: “En tota aquesta onada hem tingut 3 nens a la UCI, dels quals un estava sa i els altres dos tenien malalties de base. Són molt pocs, estem parlant d’un percentatge de mil·lèsimes, en comparació amb els casos diagnosticats”. 

Als menors d’edat, el covid sol provocar un quadre de febre i símptomes a les vies respiratòries que, normalment, no requereixen hospitalització. Però durant la primera onada van comprovar que molts infants desenvolupaven una resposta inflamatòria multisistèmica uns dies després de passar el virus. Des de Sant Joan de Déu patien per si, amb l’augment de positius en infants registrat al juliol, creixien també els pacients amb quadre inflamatori; però no ha estat així. “N'hem vist un parell de casos, però no amb la proporció de la primera onada. S’haurà d’estudiar i analitzar per què, i mirar si només ens ha passat a nosaltres o també en altres centres i països. Podria ser que amb la variant delta desapareguin aquests quadres, però ha de passar més temps i fer més estudis per poder-ho afirmar”, assenyala. 

Els nens també contagien

Al Regne Unit, quan la variant delta es va fer predominant i els va arribar la cinquena onada, les escoles continuaven obertes. L’investigador Salvador Macip exposa com han comprovat que el virus "circulava moltíssim" als centres educatius. “Durant tota la pandèmia hi ha hagut una falsa percepció que els nens s’infecten, però no tenen símptomes i, per tant, no són contagiosos. Però això és inexacte i no és cert amb la variant delta, perquè ho hem comprovat a les escoles del Regne Unit”. A més, que sigui més transmissible també ha provocat un creixement de casos: amb les altres variants cada positiu contagiava un o dos membres de la família. “Però ara, amb la delta, acabava afectant el 100% dels membres de la família. Per tant, el perill que el nen entri el virus a casa és molt elevat”. 

En aquest sentit, per a Macip, un dels errors que es van cometre a Catalunya durant el curs passat va ser no fer proves a les escoles de manera periòdica. “Al Regne Unit es fan dos testos per setmana a tots els nens majors de 12 anys. Però si no busques el virus, no el trobaràs perquè la majoria no desenvolupa símptomes. I ens hem de plantejar què passarà quan, a la tardor, el virus circuli a les escoles, perquè hi circularà”. Per això, per a l’investigador, una de les claus de la represa de classes és establir cribratges setmanals i fer seguiment dels contactes positius. “I no ens ha de tremolar el pols a l’hora de tancar classes o escoles i fer ensenyament remot”. No obstant això, per a Garcia no només s’haurien de fer testos als infants en edat escolar, sinó a tota la població. “En molts països d’Europa la gent es fa dos testos per setmana. El problema és la transmissió a nivell comunitari, no només a nivell escolar. I tindria sentit que tots entrem en la dinàmica de testar-nos regularment”. 

Mascaretes, grups bombolla i vacunació

Així mateix, per als tres experts també juga un paper clau la vacunació: els majors de 12 anys ja es poden inocular des de principis d’agost, i insten tots els pares i mares a posar-se també la injecció. “Les vacunes no són esterilitzants, però redueixen la transmissió: si no estiguéssim vacunats, de cada 100 persones, se'n contagiaren 100. Amb les vacunes, de cada 100 només un 10% o 20% es contagiarà i, a més, tindrà una capacitat de contagi més reduïda i durant menys dies, que sense vacuna”, assenyala el cap de pediatria. 

Abans de finalitzar el curs passat, la Generalitat va obrir la porta a la possibilitat de permetre que els menors de 12 anys anessin sense mascareta el curs 2021-2022. Però Macip, Lázaro i Garcia aposten per mantenir les mateixes mesures que fa un any: mascareta, ventilació, grups bombolla i, sobretot, “fer un bon rastreig i seguiment dels contactes”, subratlla Macip. Garcia considera que, el més important és baixar la incidència primer entre els menors i mantenir totes les mesures almenys durant el primer trimestre. “Si veiem que la incidència és molt baixa i que no hi ha circulació a les escoles, es pot plantejar treure alguna mesura, però, de moment el més prudent és mantenir-les”.  

stats