"Teníem la sensació que no l'acabaríem mai"
Ciència, servei públic i turisme seran els tres grans pilars que faran rendible el submarí 'Ictineu 3'
BarcelonaAcabat un repte en comença un altre. A la nau de construcció de l'Ictineu 3 gairebé no hi ha hagut temps per assaborir l'èxit de la campanya de micromecenatge que ha permès aconseguir els 60.000 euros que faltaven per enllestir el submarí. "Teníem la sensació que no l'acabaríem mai i ara que hem superat aquesta lluita ja en comença una altra", explica Pere Forès, director d'Ictineu Submarins, que, juntament amb l'Institut Ictineu Centre Català de Recerca Submarina, impulsa el projecte. I és que, un cop solucionat el finançament per acabar la construcció de l' Ictineu 3 , el següent pas és fer-lo rendible un cop ja estigui enllestit.
"Estem convençuts que amb aquest submarí es faran grans descobriments arreu del món", augura Forès. I afegeix: "Hem de trobar-li feines perquè pugui treballar per la ciència". Després de 2,5 milions d'euros invertits i 10 anys de feina, l' Ictineu 3 es convertirà en el novè submarí del món que podrà baixar a més profunditat i donarà accés a la part més gran del planeta: el 70% que està cobert per mar.
En aquest sentit, el potencial científic i la capacitat d'exploració del submarí l'han de fer viable a llarg termini. "Quan comencem a veure els primers resultats serà espectacular, hi haurà un abans i un després de l' Ictineu 3 ", assegura el director, que posa d'exemple les possibilitats que ofereixen els principis actius del fons del mar -la majoria encara per explorar-. Recentment, explica Forès, científics nord-americans han aconseguit crear un nou antibiòtic a partir de microorganismes marins que podria ser efectiu per combatre infeccions com l'àntrax. "I això només és una petita mostra del potencial del fons marí", afirma.
Més enllà de la ciència
No obstant això, l'equip emprenedor del submarí Ictineu 3 -que a finals de setembre farà la seva primera immersió- preveu també altres alternatives allunyades de la ciència per fer-lo rendible. "Hem creat un submarí científic que pot tenir altres finalitats", assegura Forès. Una seria portar a terme intervencions de servei públic, com l'assistència en desastres humans -per exemple, amb la recerca de caixes negres en casos d'accident- i en catàstrofes ecològiques. "L' Ictineu 3 neix amb vocació de servei públic", afirma Forès, que s'atreveix a posar l'etiqueta d'estructura d'estat al submarí. "És un motiu d'orgull nacional", remarca.
Tanmateix, per poder tornar els préstecs que han fet possible el projecte -només el 21% del seu pressupost correspon a subvencions públiques-, l' Ictineu 3 també tindrà un vessant comercial, perquè el submarí es podrà llogar per fer turisme al fons marí. "Si això ens ha d'ajudar a poder-lo fer rendible, ho farem", assegura Forès, que també deixa la porta oberta al desitjat suport publicitari de les grans empreses. "Tard o d'hora arribarà, perquè hi tenen molt a guanyar", augura.
Sigui com sigui, la clau de la rendibilitat del projecte acabarà depenent, en bona part i com fins ara, del sacrifici de l'equip emprenedor que hi ha al darrere. "Si durant deu anys no ens hem plantejat mai tirar la tovallola, encara menys ho farem ara", assegura el director. I és que, al cap i a la fi, "projectes com aquest són els que ens situen al món com a país capdavanter", conclou.