El temps dona treva i permetrà un revetlla de Sant Joan sense restriccions especials

Carrils addicionals i camions vetats per intentar evitar llargues caravanes durant el pont

3 min
Un no davant d'un foguera durant una revetlla de Sant Joan

BarcelonaFa molt pocs dies, Catalunya patia una onada d'altes temperatures i "una sequera extrema" que va provocar incendis simultanis arreu del territori. La situació feia témer una revetlla especialment perillosa, però aquesta setmana la meteorologia ha donat treva. "La realitat és radicalment diferent", ha explicat aquest matí el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. La calor ha afluixat i la pluja ha remullat bona part del territori, fins al punt que ja no queda cap comarca al país que tingui un nivell 2 o 3 del Pla Alfa, que és el que determina el risc d'incendi. Aquest respir ha permès que els cossos de seguretat hagin previst una revetlla amb només una restricció addicional: queda prohibit deixar anar fanalets encesos. A més, hi ha les restriccions que sempre són vigents, com no fer fogueres ni tirar petards a menys de 500 metres de la massa forestal. "Les mesures les monitoritzem cada dia i s'han d'adequar a la realitat", ha afegit el conseller per justificar que no s'implantarà cap restricció extraordinària.

Els Bombers i els Agents Rurals tindran un reforç d'unes 200 persones durant la nit més curta de l'any per evitar sorpreses, però amb la nova realitat meteorològica i tenint en compte també les ganes de passar-ho bé després de la pandèmia el departament d'Interior se centra sobretot en els conflictes de seguretat que sempre acompanyen les grans aglomeracions. El conseller ha parlat del "dispositiu més gran que s'ha fet mai per una revetlla de Sant Joan" i ha explicat que es desplegaran 2.393 efectius, cosa que suposa un increment del 28% dels agents de seguretat ciutadana en un dia normal i del 30% dels que es dediquen al trànsit. A més, es crearan unes "rutes segures" destinant agents als llocs de pas entre els indrets on hi ha les aglomeracions i les estacions de transport públic que fan servir les persones quan ja marxen cap a casa. També hi haurà diferents punts liles per atendre les víctimes de possibles casos d'agressions sexuals.

Un dels altres possibles problemes que preocupa al departament és la mobilitat per la revetlla, ja que aquest any cau en pont i es preveu que surtin de l'àrea de Barcelona 450.000 vehicles entre les 15 h d'aquest dijous i les 15 h de divendres. Elena ha demanat als ciutadans que estiguin atents a la situació del trànsit per buscar rutes alternatives en cas que hi hagi retencions. Una de les vies que més preocupen és l'AP-7, on ja s'estan produint caravanes gairebé cada cap de setmana. Durant l'operació sortida, en el tram més crític d'aquesta via (entre l'antic peatge de la Roca i el de Martorell) els camions hauran de circular a un màxim de 80 quilòmetres per hora i ho hauran de fer sempre per la dreta, sense poder fer avançaments. En aquests dos antics peatges hi haurà dues grues per intentar retirar de la via els vehicles avariats com més aviat millor.

Sense camions a l'AP-7

Tot i això, el pitjor moment per a la mobilitat serà l'operació tornada, ja que es preveu que els vehicles es concentrin més en el mateix horari, és a dir, durant la tarda de diumenge. Per intentar que les retencions no es facin eternes, el departament preveu obrir 100 km de carrils addicionals en carril contrari a tot el país. A l'AP-7 nord estaran entre Sant Celoni i Montornès del Vallès; a l'AP-7/B-23, entre Vilafranca i Molins de Rei; a la C-32 nord, entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat, i a la C-32 sud, entre Gavà i Cornellà de Llobregat. La tarda de diumenge, a més, els camions no podran circular per l'AP-7 entre Maçanet de la Selva i l'Hospitalet de l'Infant entre les 17 h i les 22 h. Totes aquestes restriccions, segons el conseller, s'han pactat amb el sector. El conseller ha demanat molta prudència al volant: "Continuem vivint i deixant viure els altres. Molta responsabilitat a l’hora de circular".

stats