El mar no ha engolit tot el delta de l'Ebre: la confusió creada per una imatge de satèl·lit
Amb el temporal el nivell de l’aigua ha pujat uns 70 centímetres
Tortosa"En general, la gent que vivim al delta de l’Ebre fa temps que hem pres consciència de la seva extrema vulnerabilitat. Ara els efectes d'aquest temporal faran que el problemes es visibilitzin molt més enllà. De totes maneres, hem d’explicar bé les solucions a curt, mitjà i llarg termini, amb arguments científics per evitar l’alarmisme desmesurat. Cal pressionar les institucions catalanes i espanyoles perquè d’una vegada per totes es prenguin el tema seriosament i apliquin mesures transversals i efectives", explica Sofia Rivaes, responsable de l’oficina tècnica de SEO/BirdLife al delta de l’Ebre, una entitat científica i conservacionista que treballa per la protecció d’espais naturals arreu del planeta.
Les problemàtiques que pateix el territori del tram final de l’Ebre són complexes i cal contextualitzar-les bé. Dimarts al vespre, precisament, el geògraf Josep Sitjar va compartir a Twitter dues fotografies del Delta comparatives –fetes pel satèl·lit Sentinel1 de l’Agència Espacial Europea– amb l'abans i el després de la llevantada. S’hi aprecia la presència d’aigua en gairebé el 100% de la superfície de la planta deltaica, però no diferencia aigua de mar, aigua de pluja i aigua de reg. I sense una explicació adequada, la imatge que ja s’ha fet viral indueix a la confusió, perquè pot fer pensar que gairebé tot el delta de l’Ebre ha quedat submergit sota el mar, quan en realitat l’aigua salada només –és un dir– ha inundat aproximadament un 10% de la superfície, principalment a l’hemidelta nord. El mateix ha passat amb una imatge difosa per Protecció Civil.
"La plana deltaica és una zona agrícola, amb camps d’arròs que s’inunden amb aigua de reg cada primavera per fer possible el cultiu del cereal. Si féssim la mateixa foto els mesos d’abril o maig la imatge seria molt similar. Durant aquell període, vist des de l’aire, el delta gairebé es confon amb el mar i no diem pas que hagi quedat engolit pel Mediterrani", explica Sofia Rivaes. Per tant, que aquests dies des del satèl·lit es vegi tot el Delta inundat no significa que el mar ho hagi ocupat tot: hi ha camps inundats per la pluja, d’altres per l’aigua de reg i d’altres per la pujada de la capa freàtica o directament per l’aigua del mar. "Amb el temporal el nivell de l’aigua ha pujat uns 70 centímetres i la mar salada ha entrat fins a tres quilòmetres terra endins. Aquest matí, però, ja s’ha començat a notar la davallada i els pròxims dies tornarà als nivells habituals. A poc a poc l’aigua anirà desguassant i els camps del Delta recuperaran més o menys la seva fesomia habitual. L’efecte que tot plegat hagi tingut sobre la línia de la costa ja són figues d’un altre paner. Perquè a primera línia de mar s’haurà notat la regressió i en alguns punts s’hauran perdut molts metres de platja", afegeix Rivaes. Els pròxims dies serà moment d’avaluar els greus danys en les infraestructures, en les platges, les llacunes i també en els arrossars, que amb la salinització dels camps poden veure com minva la productivitat.
Un estudi de l’organització nord-americana Climate Central publicat l’octubre passat a la revista Nature Communications augura que el canvi climàtic castigarà durament i amb diferència el delta de l’Ebre. Segons l’informe, a mitjans del segle XXI gran part d’aquesta gran àrea estarà inundada de manera periòdica –aquest cop sí–, si continuem amb el mateix ritme d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.