El Govern recomana a tots els habitants de la conca del Ter que es confinin a casa

S'espera que les complicacions meteorològiques durin fins dijous al matí, sobretot a Girona

El riu Ter al seu pas pel barri de pont Major de Girona
Ara / Maria Garcia
22/01/2020
7 min

Barcelona/ BescanóLes fortes pluges acumulades durant el temporal Gloria, que han superat els 350 l/m2 en alguns punts, van causar ahir diversos estralls arreu de les comarques gironines, especialment al voltant dels rius Tordera, Fluvià i Ter, que van acabar desbordats en alguns punts del seu pas i van causar destrosses de tota mena: des de cotxes atrapats fins a cases inundades.

El Govern treballa amb la previsió de desbordament del riu Ter i ha demanat als veïns que viuen en zones properes que es confinin durant la nit a casa. Això afecta diverses poblacions de la conca del riu: Amer, Anglès, Bescanó, Bordils, Celrà, Cervià de ter, Colomers, Foixà, Flaçà, Girona, Gualta, Jafre, Osor, Salt, Sant Gregori, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Julià del Llor Bonmatí, Sarrià de Ter, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, Verges, la Cellera de Ter i Tallada d'Empordà. També es recomana que les persones que resideixin en plantes inferiors de les edificacions situades en zona inundable dels municipis del baix Ter passin la nit en plantes superiors preventivament. Si no és possible, es recomana sortir de casa i buscar un altre edifici on refugiar-se, davant la previsió que plogui amb intensitat de les 23 h a la 1 de la matinada. "D'una manera preventiva, per plantejar-nos el millor escenari, recomanem una sèrie de precaucions", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Buch, en una compareixença al costat del president de la Generalitat, Quim Torra, i del conseller de Territori, Damià Calvet.

Al darrere d'aquestes recomanacions hi ha una dada clau: en les properes hores, 760 metres cúbics per segon provinents del pantà de Susqueda aniran a parar al Ter. Això vol dir que el cabal del riu pot arribar a superar "àmpliament" els 1.000 o 1.100 metres cúbics per segon, una "xifra límit", segons ha dit Calvet. El pla d'emergència s'ha activat en veure que l'aigua ja sobrepassa el pantà de Susqueda: "Entre l'embassament de Sau i l'embassament de Susqueda hi ha la riera Major, que està incorporant aigua a l'embassament de Susqueda. En aquests moment, el pantà ja ha sobreeixit. Progressivament s'aniran incorporant al riu Ter fins a 760 metres cúbics per segon procedents d'aquesta sobreeixida.

El temporal Gloria, doncs, no dona treva, tot i que la situació s'ha estabilitzat durant les últimes hores. Davant la possibilitat que arribi un nou front de tempestes, que podria ser molt intens a la demarcació de Girona de matinada, s'ha activat la fase d'emergència del pla Inuncat per perill de desbordament d'alguns rius, especialment de la Tordera, el Fluvià i de l'Alt i el Baix Ter (incloent-hi l'Onyar, el Daró i la riera d'Osor), però també del Besòs.

La directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha advertit que la situació es complicarà les pròximes hores. "Plourà sobre mullat", ha avisat, i ha alertat que hi haurà més risc d'inundacions i desbordaments, especialment de cara a la matinada, a partir de les 2 h.

Desallotjats

Amb l'objectiu d'anticipar una resposta als efectes del Gloria, els serveis d'emergència ja han desallotjat mig miler de persones que viuen en habitatges pròxims al riu Tordera, concretament 300 veïns d'una urbanització de cases antigues i baixes a Massanes (Selva) i 170 del municipi de Tordera

També s'han evacuat els habitants d'una desena de cases de l'urbanització Can Bosc de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), on les fortes pluges han tombat murs i han provocat moviments de terres que han amenaçat l'estabilitat dels immobles. La borrasca, de fet, ha causat diverses esllavissades a la zona.

Al llarg de la tarda, els equips d'emergència valoraran si fa falta una evacuació preventiva de més habitatges pròxims a les zones inundables dels rius gironins. En aquest sentit, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha avisat que queden 24 hores de complicacions: "Les pròximes hores poden ser molt difícils".

Per intentar rebaixar els cabals abans que tornin les pluges, s'ha començat a desembassar aigua del pantà de Sau-Susqueda per evitar arribar a la seva capacitat màxima i poder captar més aigua quan arribi el segon episodi de pluges, cap al vespre. Això incrementarà el cabal del Ter i l'Onyar durant aquestes hores de treva. "Les previsions marquen que plourà més a partir de la tarda, i hem aprofitat la treva de pluja per buidar els embassaments abans que s'omplin del tot i no tinguem marge de maniobra", ha assenyalat el conseller de Territori, Damià Calvet.

Rius amb molt cabal

La intensitat més baixa del vent, però, ha permès desactivar el pla Ventcat, i ara el principal perill ve sobretot per l'aigua de rius i rieres. Durant tot el matí i migdia de dimecres, bona part de les mirades s'han centrat en el Ter. El cabal del riu a les Masies de Roda, a Osona, ha sigut superior als 1.000 metres cúbics per segon i ha superat el nivell de perill, segons ha informat Protecció Civil. El servei ha demanat màxima precaució i ha recomanat evitar els accessos a la llera del riu.

El Fluvià i el Ter, en risc de desbordament

El Ter també ha provocat una inundació a Bescanó a causa d'un canal de reg que s'ha trencat.

Els barris gironins de Carme-Vista Alegre, Barri Vell i Mercadal, quan van rebre l’alerta del consistori, es van començar a preparar per si havien de fer front a inundacions. Comerços i establiments del barri vell, especialment els que estan situats més a prop de l’Onyar, van aixecar petits murs de maons a les portes per intentar evitar que l’aigua s’escolés per dins. “Hem vist que les botigues del costat ho feien i nosaltres també ho hem fet per si un cas”, va admetre l’Aniol, l’encarregat de la botiga Llagurt situada a la Rambla, que reconeix que ahir es va escampar una mica de psicosi entre els comerciants del barri vell: “Espero que no passi res, però sí que hi ha un punt de nervi, perquè aquí no estem acostumats a veure paletes posant totxanes a les façanes i ens hem espantat una mica”. Però mentre alguns veïns no havien viscut mai una inundació de l’Onyar -que havien sigut molt habituals a l’antiguitat, tal com repassa Josep Pastells al suplement de Girona-, d’altres saben perfectament quan s’han de preocupar: “Veus tot això negre? Són restes de branques i fulles i vol dir que està pujant l’aigua. Perquè són d’una riera que ha desembocat a l’Onyar i sempre que baixa brossa, vol dir que puja el cabal”, va destacar Ramon Boix, llauner de Ballesteries i que, amb 75 anys, és la tercera generació que regenta el taller del carrer Ballesteries amb les finestres a tocar del riu. “Els vells ja estem acostumats a les inundacions -diu sorneguer mentre explica com es preparen-. Ja hem tret tot el que teníem a terra i també tot el que no es pot mullar. I si entra aigua, anirem traient la resta de coses que queden”. Boix va reconèixer que la nit de dimarts a dimecres no va dormir gaire, però va assegurar que afronta amb serenitat i tranquil·litat les possibles conseqüències del temporal. “A la primera inundació t’ho passes molt malament, perquè sempre venen de nit i aquella fressa de l’aigua se’t queda gravada”, diu abans de revelar quina és la clau per saber quan es pot desbordar l’Onyar: “El problema no és quan plou a Girona, sinó quan plou molt a Cassà de la Selva, a Santa Coloma de Farners, a Llagostera… perquè saps que el riu baixarà molt ple”.

Els efectius d'emergències intenten retirar els troncs acumulats al pont de la riera d'Osor, a l'arribar al riu Ter, al municipi d'Anglès. L'alcaldessa, Àstrid Desset, ha explicat que el pont està a punt de trencar-se perquè, a més de la quantitat d'aigua que baixava, un dels troncs "ha trencat una canonada d'aigua". La infraestructura està situada a la via verda que uneix Olot i Girona.

De moment, l'Ajuntament de la Vall d'en Bas també ha alertat que el Fluvià s'ha desbordat en diversos punts de la Garrotxa, com al pont de Verntallat i al seu pas per la Pinya cap a les Preses. El consistori també avisa que han hagut de rescatar una persona que s'ha saltat una cinta que impedia el pas i que ha quedat atrapada. L'aigua també ha desbordat l'estany de Banyoles i ha inundat pobles com Crespià, al Pla de l'Estany.

La Tordera també té el cabal al límit. Al seu pas per Hostalric el riu s'ha desbordat i ha causat molts desperfectes, mentre que a Malgrat de Mar ha enfonsat parcialment dos ponts. Els Mossos d'Esquadra han publicat unes imatges del riu que demostren l'abast del temporal.

Fins ara els Bombers han fet 6.700 sortides i dos d'ells han resultat ferits lleus. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM)

Un mort i un desaparegut a Palamós

A última hora de dimecres es va confirmar la mort d'un veí de Palafrugell de 69 anys al port de Palamós. Va caure al mar després d'un cop de mar. D'altra banda, els equips d'emergències encara busquen una altra persona desapareguda a causa del temporal Gloria també a Palamós. Sí que s'ha localitzat, en bon estat de salut, l'home d'uns 80 anys que havia sortit a passejar a Begues (Baix Llobregat) i no havia tornat. En aquest últim cas, durant la nit s'ha fet recerca amb set dotacions, també amb unitats del grup especial GRAE. Dues senyores que passejaven el gos aquest matí a Begues l'han trobat arraulit al costat de la masia Can Roig del municipi. Després de comprovar que estava viu, han trucat als serveis d'emergència, que han arribat en menys de cinc minuts, segons elles mateixes han explicat a l'ACN. L'Ajuntament de Begues ha confirmat que l'home està en bones condicions, tot i que una mica desorientat. Els bombers han confirmat que ara se li està fent el reconeixement mèdic.

Els serveis d'emergències continuen buscant un home que va desaparèixer dilluns a Mallorca mentre feia barranquisme. L'excursionista era amb dos companys al torrent de na Mora, entre Sóller i Fornalutx, i les condicions meteorològiques van allunyar-lo del grup. La recerca de la Guàrdia Civil i els Bombers de Mallorca no ha donat resultats.

Al País Valencià encara es busca un desaparegut, després que els equips de rescat hagin trobat, en perfecte estat, un altre home que també constava com a desaparegut. Es tracta de l'home que va sortir de casa a peu per anar a una finca pròxima a veure l'estat del seu bestiar.

Confinament a Hostalric

Una altra de les zones més complicades al llarg del dia va ser Hostalric, on l’Ajuntament ha activat el confinament de la població pels danys que va provocar el desbordament de la Tordera i de la riera d’Arbúcies. Els serveis d’emergències van tenir ahir tots els ulls posats als cabals de rius i rieres que baixaven més plens que mai per les pluges acumulades. Al migdia i tarda, però, el temps va donar una petita treva i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprofitar per obrir les comportes dels embassaments de Sau i Susqueda, que estaven pràcticament plens. “Les previsions marquen que plourà més i els havíem de buidar abans que s’omplissin del tot i no tinguéssim marge de maniobra”, va exposar el conseller de Territori, Damià Calvet, que també va reconèixer que es tractava d’una operació “fina” pel risc de desbordament dels dos rius, però que “constantment” estaven monitoritzant els cabals.

Es trenca el pont del Petroli

A Badalona, el fort onatge ha trencat el pont del Petroli. Concretament, segons ha confirmat l'Ajuntament, la part afectada és l'últim tram, d'uns 15 metres, abans de la plataforma final, que és el que s'ha ensorrat.

L'alcalde de Badalona, Álex Pastor, ha remarcat que els tècnics municipals faran una valoració de la zona durant el dia d'avui i que tothom es posarà en marxa per recuperar la normalitat.

D'altra banda, el conseller Damià Calvet calcula que reparar els danys que el Gloria ha ocasionat als ports catalans costarà uns 6 milions d'euros. A més, ha explicat que es necessitaran entre 6 i 9 mesos per reparar el pont entre Malgrat de Mar i Blanes que s'ha emportat el temporal, i que pertany a la R1. "Per tant, la R1 no arribarà fins a Maçanet mentre s'estigui reparant. Estem estudiant com reconfigurarem el sistema ferroviari per oferir una alternativa als usuaris d'aquesta línia", ha subratllat.

stats