Tempestes, aiguats i pedregades fins dijous
Els ruixats quedaran restringits al Pirineu oriental i a l'interior de les comarques gironines
BarcelonaUna pertorbació en alçada ens ha portat un canvi de temps marcat, amb aiguats i fenòmens de temps violent. L’avançament d’aquesta inestabilitat es va plasmar dimarts amb les fortes tempestes que van descarregar al Camp de Tarragona, al Baix Ebre i a la Terra Alta. Es van acumular fins a 69 litres per metre quadrat a Aldover (Baix Ebre), 59 l/m2 a Horta de Sant Joan (Terra Alta) i 47 l/m2 a Tamarit (Tarragonès). Aquestes tempestes van anar associades a fenòmens violents, amb una brutal pedregada (amb pedres de 2 cm de diàmetre) que va sacsejar el Tarragonès i el Baix Camp. També es van veure mànegues marines que van arribar a fregar la costa. En aquest episodi tempestuós, la xarxa de detecció de descàrregues elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya va registrar 3.552 llamps núvol-terra, dels quals 1.600 al Baix Ebre.
Tot plegat està relacionat amb l’entrada d’aire fred a les capes altes, que al contactar amb l’aire càlid que hi ha sobre el Mediterrani fa que les nuvolades es disparin i que les tempestes es formin amb facilitat a prop de la costa. A aquests factors hi hem de sumar l’elevada temperatura superficial de l’aigua del mar (molt per sobre de la mitjana climàtica), un fet que ajuda a generar aquests episodis de fortes tempestes.
Aquest dimecres han tornat a descarregar amb força aquestes tronades prefrontals en diversos punts del territori. A mig matí ja començaven a veure’s nuclis tempestuosos davant de la costa catalana i el Meteocat ha emès avisos per pluja intensa (més de 20 litres/m2 en menys de 30 minuts) i també un avís per la possibilitat de temps violent. Les tempestes han tornat a caure amb intensitat, de manera localitzada, al Garraf, al Baix Penedès i al Tarragonès. Al Vendrell i a Roda de Berà ha pedregat i també a Coma-ruga, amb pluja intensa i ratxes fortes de vent. La forta tempesta ha entrat des del mar, i s'ha mogut entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la costa central.
En relació amb aquests dos episodis tempestuosos, el telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les dotze del migdia d'aquest dimecres un total de 228 trucades. Per comarques, el Baix Ebre és la que ha registrat més avisos, amb 76; seguida del Tarragonès (52), el Baix Penedès (31) i el Segrià (26). Per municipis, Tortosa, amb 70 trucades, i Tarragona, amb 31, han estat els més afectats.
Durant la tarda s'han tornat a formar nous nuclis de tempesta, en aquest cas a la Garrotxa. A Olot, per exemple, a mitja tarda els xàfecs descarregaven amb intensitat torrencial (45 l/m2 en 30 minuts) i a les 19 h portaven acumulats 83 litres per metre quadrat.
Últim dia d'inestabilitat
Aquest dijous serà l'últim dia d’inestabilitat. Durant el matí continuarà el cel cobert i amenaçador a la meitat est, amb xàfecs al litoral i prelitoral central i nord. A mig matí s’obriran més clarianes amb cel serè a Ponent i a l’Ebre, on bufarà una mica de mestral. Però a mitja tarda tornaran a créixer les nuvolades, tot i que ja només descarregaran cap al nord-est, sobretot a l’interior de les comarques gironines i al Pirineu oriental. A les Guilleries o al Collsacabra encara caurà alguna tempesta amb calamarsa o pedra, així com al Ripollès o a les Alberes. La calor serà moderada i només passaran dels 30 graus a Ponent i a les Terres de l’Ebre. A la costa i al prelitoral es mouran entre els 26 i els 29 graus. La mar estarà una mica remoguda i hi haurà maror, amb vent del sud-est a la costa central i a l’Ebre.
Divendres i el cap de setmana el temps insegur desapareixerà i tornarà a imposar-se el cel serè, amb algunes nuvolades a les comarques de muntanya o a la costa central i nord. La calor tornarà a imposar-se arreu, tot i que serà suportable, sense esperar grans calorades, amb valors superiors als 31 o 32 a la costa i màximes de fins a 35 graus a Ponent o a l’interior de l’Ebre.