Les conseqüències de la ventada: arbres caiguts, tres mil abonats sense llum i tres línies de tren afectades
Un plataner de deu metres ha caigut al centre de Girona, sense causar víctimes. Emergències ha rebut prop de 300 trucades. El vent ha bufat amb ratxes de fins a 174 quilòmetres per hora a Portbou
BarcelonaEl fort vent que avui ha fet a Catalunya, amb ràfegues que han arribat als 174 quilòmetres per hora, han provocat talls de llum que han afectat prop de 3.000 abonats. La ventada també ha obligat a interrompre la circulació en tres trams de les línies de rodalia R-3 i R-11.
El vent, que s'espera que comenci a remetre en les pròximes hores, ha bufat amb ratxes de fins a 174 quilòmetres per hora a Portbou (Alt Empordà), a 158 per hora a Berga (Berguedà), a 148 a Boí (Lleida), a 130 a Guardiola de Berguedà (Berguedà), a 122 a Port de Compte (Lleida) i a 112 a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà).
Xarxa elèctrica
Segons ha informat Protecció Civil, la ventada ha afectat diverses línies elèctriques i ha provocat talls del subministrament, la majoria intermitents, a les comarques del Segrià, el Berguedà, el Bages, Osona o el Baix Empordà.
Un portaveu de la companyia elèctrica Endesa ha explicat a EFE que en la majoria de casos es tracta de talls intermitents del servei, que es desconnecta de manera automàtica a causa de la vibració que el vent causa en les línies, però que es restableix un cop amainen les ràfegues.
Línies de tren
La circulació per la R-11 al seu pas per Sils (Selva) s'ha vist interrompuda per la caiguda d'un arbre que ha acabat xocant amb un tren. Aquest incident, que ha causat retards de fins a mitja hora en la línia R-11 entre Barcelona Sants i Portbou a causa de la inutilització d'una de les dues vies de circulació, ha obligat a traslladar cap a un altre comboi uns 170 viatgers que viatjaven en el tren sinistrat.
A més d'aquesta línia, la circulació de trens entre Ripoll i la Tor de Querol, ja a la frontera francesa, ha quedat interrompuda, igual que el tram entre Figaró i Sant Martí de Centelles, que ha estat sense servei fins a les 10.30 hores d'aquest matí.
Arbres caiguts
El fort vent ha fet caure aquest diumenge al migdia un plataner de deu metres d'alçada a tocar dels Jutjats de Girona, segons han informat els Bombers de la Generalitat. L'arbre ha caigut pels voltants de tres quarts d'una a l'alçada del número 7 de l'Avinguda Ramon Folch. La seva caiguda no ha provocat ferides a cap vianant però sí danys superficials a tendals i finestres del restaurant l'Argadà, sense més conseqüències.
A Viladecavalls (Vallès Occidental), un arbre s'ha desplomat sobre una casa, sense provocar ferits.
Prop de 300 trucades a Emergències
Al conjunt del país, el telèfon d'emergències 112 ha rebut prop de 300 trucades a causa del fort vent, la majoria per obstacles i arbres a la calçada urbana i interurbana, especialment a les comarques del Vallès Occidental, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i l'Alt Empordà. Els Bombers de la Generalitat han rebut en les últimes dotze hores fins a 58 avisos, que afegits als 60 d'ahir dissabte, fan un total de 118 avisos pel vent. La majoria han estat per retirar arbres i obstacles a la calçada.
Problemes a la TDT
El vent també ha afectat una vintena de centres de telecomunicacions d'entorns rurals, principalment en localitats del pre-Pirineu i el Pirineu, on ha deixat de funcionar el senyal de TDT, principalment com a conseqüència dels talls de subministrament elèctric.
Talls a les carreteres i ús de cadenes
Com a mesura preventiva davant el fort vent, està tancada la carretera C-14 entre Pont de Peramola i Bassella (Alt Urgell) i també ho està la C-28 de Naut Aran a l'Alt Àneu, en aquest cas pels gruixos de neu acumulats.
L'ús de cadenes és obligatori en tres carreteres comarcals i en l'N-230 i l'N-260 s'ha restringit el pas als camions pesants i articulats per la presència de gel i neu a la calçada.
Activat el Procicat
Davant l'adversa situació meteorològica, Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla Procicat per risc de forts vents i del Inuncat pel mal estat de la mar, mentre que l'Allaucat -que avisa del perill d'allaus en zones de muntanya- està en pre-alerta.
Per contra, s'ha desactivat l'alerta del pla Neucat, al donar-se per finalitzada la previsió d'intenses nevades.
Sense activitats de lleure a la muntanya
El Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) manté contacte amb tots els municipis, especialment amb els afectats per perill molt alt i les instal·lacions i activitats més vulnerables d'aquests municipis, insistint en què recomanin a la ciutadania no realitzar avui activitats de lleure a muntanya.
També s'aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, a tot el territori on bufa fort el vent, pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d'elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.