El TC tomba part de la llei d'Igualtat catalana
Els articles suspesos són els que regulaven els plans d'igualtat a la feina, l'assetjament sexual i el delegat d'igualtat a l'empresa
BarcelonaLa llei d'igualtat catalana seguirà retallada en tot el que té a veure amb la igualtat de gènere a la feina. El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit desestimar el recurs de la Generalitat i manté suspesos el articles de la norma que regulen els plans d'igualtat a la feina, l'assetjament sexual i per raó de gènere, i la figura del responsable sindical d'igualtat, entre altres.
L'Alt Tribunal esgrimeix dos arguments per mantenir suspesa aquesta part de la llei que el Parlament va aprovar el 2015. D'una banda, considera que alguns articles envaeixen competències de l'Estat, i de l'altra sosté que el govern central ja està regulant aquests aspectes. En concret, els articles de la norma afectats són el 33, el 36, el 39, el 40 i el 44.
La directora d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, ha lamentat a l'ARA que el TC hagi desestimat l'apel·lació del Govern i posi traves al desplegament de plans d'igualtat i altres iniciatives en l'àmbit laboral català. "El tribunal ha considerat que no tenim potestat per crear una figura com el responsable sindical d'igualtat dins els comitès d'empresa perquè la negociació col·lectiva es regula a nivell estatal", ha destacat.
Malgrat tot, defensa Mata, el Govern no renuncia a aconseguir els objectius en l'àmbit d'igualtat a la feina "per altres vies". "El que no farem serà renunciar-hi", ha afegit.
La creació dels agents d'igualtat que preveu la llei catalana a les empreses per garantir el compliment d'aquesta norma és una iniciativa que encara no s'ha impulsat, i si no s'ha fet, segons Mata, és "per falta de recursos" i no per "cap decisió judicial".
Una llei sense precedents
El TC ja va suspendre al maig de manera preventiva la llei d’Igualtat després d’un recurs del govern central. Aquesta era la primera norma aprovada a Catalunya que regulava la igualtat efectiva entre homes i dones a diversos àmbits, entre ells el laboral.
La norma abasta diferents àmbits de l’administració i la societat, tant pública com privada, i preveu un règim sancionador amb infraccions i faltes associades a multes i sancions. Va ser aprovada el juliol del 2015 amb el suport de tots els partits, tot i que el PP, C’s i els diputats d’Unió no donaven suport a alguns aspectes del text. Per exemple, el PP era contrari als punts que declaraven el dret al propi cos de les dones i C's va rebutjar tots el que tenien a veure amb establir quotes de paritat.