El TC suspèn la llei catalana contra el canvi climàtic

La decisió congela el desplegament de l'impost sobre el CO2 per als cotxes i vaixells més contaminants

Pol·lució a Barcelona
Elena Freixa
04/12/2017
2 min

BarcelonaLa llei de canvi climàtic, full de ruta de les polítiques ambientals del Govern dels propers anys, ha quedat suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional (TC). El ple ha admès a tràmit el recurs que el govern espanyol va interposar contra la llei 16/2017 de la Generalitat per lluitar contra les emissions contaminants i el canvi climàtic, i l'ha deixat sense efecte mentre pren una decisió definitiva sobre el recurs.

La suspensió de la llei deixa en 'stand by' el desenvolupament de la norma, que preveia la creació de tres taxes mediambientals que havien d'aportar 170 milions d'euros a les arques del Govern per desenvolupar polítiques de medi ambient i protecció de la diversitat, segons han subratllat fonts del departament de Territori i Sostenibilitat. Els propers mesos havien de desenvolupar-se els reglaments per fer efectives aquestes noves taxes i concretar-les.

La mesura estrella de la llei de canvi climàtic i també la que estava més avançada per concretar-se és l'impost previst per als cotxes més contaminants, prevista per entrar en vigor el 2018 i aplicar-se de manera progressiva fins al 2020. Els propietaris dels cotxes matriculats a Catalunya passarien a pagar en funció del diòxid de carboni (CO2) que emetin els vehicles. L'impost preveia imports d'entre 1 i 80 euros anuals depenent de les emissions, tot i que el Govern calculava que el 60% del parc automobilístic es mouria per la franja baixa d'entre 1 i 5 euros perquè emeten 120 grams de CO2.

També queden en suspens amb la intervenció del TC la definició de l'impost a grans embarcacions contaminants, una mesura que afecta sobretot als creuers, i la taxa de carboni a activitats econòmiques contaminants que preveu gravar refineries de petroli i de gas, la indústria metal·lúrgica, cimenteres, fàbriques de vidre i paper, la indústria química, adoberies, grans escorxadors i instal·lacions ramaderes, instal·lacions per a l'eliminació de residus perillosos i mines, entre d'altres. En aquest cas,totes dues taxes estan previstes per entrar en vigor el 2019.

Segons fonts de Territori i Sostenibilitat, la creació d'aquestes taxes forma part de les mesures per lluitar contra el canvi climàtic i reduir els nivells actuals d'emissions, que superen els límits establerts per la Unió Europea. De fet, Catalunya ja ha ultimàtums de Brussel·les i s'exposa a sancions per saltar-se de manera continuada els nivells màxims de contaminació a l'aire a zones com Barcelona i la seva àrea metropolitana.

A mitjà termini, la norma aprovada pel Parlament també preveu la presentació el 2027 d'un calendari de tancament de les nuclears a Catalunya.

Els magistrats del TC han acordat deixar en suspens també el termini de personació i formulació d’al·legacions a la llei de canvi climàtic "per evitar un conflicte en la defensa dels interessos de l’Estat i de la comunitat autònoma de Catalunya", ja que l'autogovern es troba intervingut en aplicació del 155.

Suspesa la regulació de clubs cannàbics

El TC també ha suspès la llei que regulava els clubs cannàbics a Catalunya, una norma pionera a l'Estat. Va ser fruit d'una ILP que finalment va rebre l'aval del Parlament per convertir-se en una proposició de llei que establia les condicions d'ingrés a aquestes associacions, com per exemple ser major d'edat o bé les quantitats màximes de producció dels clubs (de 150 quilos per any).

stats