El TC permet a la Generalitat crear un fons per lluitar contra la pobresa energètica
L'alt tribunal manté l'anul·lació provisional de la llei que garanteix a les famílies vulnerables el subministrament de gas i llum però aixeca la suspensió cautelar del fons
BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió cautelar del fons de pobresa energèticaprevist en la llei 20/2014 del Parlament de Catalunya, per a la millora de la protecció dels consumidors en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum. En una interlocutòria publicada al BOE i enviada a la Generalitat la setmana passada, l'alt tribunal dóna via lliure a la creació d'un fons solidari per ajudar les famílies que no puguin fer front als serveis d'aigua, llum i gas i que es nodreixi del que aportin les empreses subministradores i les administracions públiques. El TC, en canvi, manté l'anul·lació provisional de l'apartat de la llei que garanteix a les famílies vulnerables el subministrament de gas i llum.
El text que ara deixa d'estar suspès especifica que el fons "s'ha de desplegar per reglament i s'ha de nodrir, entre d'altres, de les aportacions que hi facin les empreses subministradores i les administracions públiques competents en aquesta matèria". Així mateix, s'aixeca la suspensió de la part de l'article 17, que explica que si les persones en situació de vulnerabilitat econòmica "reben un avís d'interrupció del subministrament d'aigua, electricitat o gas, han de presentar, en el termini de quinze dies hàbils des de la recepció de l'avís, un informe dels serveis socials bàsics sobre llur situació personal o, si escau, una còpia de la sol·licitud registrada en què demanen l'emissió". En canvi, manté la suspensió de la part d'aquest mateix article que insta l'empresa subministradora a evitar el tall del subministrament fins que "no s'aporti informe o hagin transcorregut dos mesos des que se li va comunicar que s'havia sol·licitat".
L'alt tribunal també aixeca la suspensió de l'article 3, que defineix quines famílies estan en situació de pobresa energètica i quines persones estan en situació de vulnerabilitat econòmica. També s'avala la part de l'article 8 que diu que, en cas d'impagament de la hipoteca, els deutors i els bancs han d'acudir a la mediació o poden acordar sotmetre's a l'arbitratge abans d'interposar qualsevol reclamació administrativa o demanda judicial.
Els articles que segueixen suspesos
Entre els que segueixen suspesos, hi ha l'apartat 8 de l'article 17 de la llei, que garanteix que les unitats familiars que demostrin una situació de pobresa energètica estaran "protegides dels talls de subministrament, especialment durant els períodes crítics", els quals s'establiran anualment per mitjà d'una ordre. També segueix suspesa la part de l'article 18 que concreta que "per interrompre el servei de tracte continuat, cal que hi hagi com a mínim dos rebuts o factures impagats sobre els quals no hi hagi cap reclamació pendent de resolució, sempre que no hagin estat objecte de reclamació per part de la persona consumidora, que se li hagin comunicat de manera fefaent les conseqüències d'aquest impagament i que se li hagi donat un termini no inferior a deu dies hàbils per pagar-los".
El Constitucional també ha anul·lat aquest dilluns la llei catalana que prohibeix el 'fracking'