Tauromàquia

La tauromàquia torna (per un dia) a la Monumental de Barcelona

La Federació d'Entitats Taurines de Catalunya organitza una jornada a la plaça de toros de la capital catalana

BarcelonaEnvellit, masculinitzat i, sobretot, molt taurí. Així és el públic que s'ha congregat aquest dijous a la Monumental de Barcelona per rememorar el passat de tradició i sang de la plaça de toros catalana. Gairebé 300 persones embriagades de nostàlgia i encara enfadades per l'eliminació del Premi Nacional de tauromàquia han acudit a la cita organitzada per la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya. L'objectiu? Reivindicar el toreig a la capital catalana, que fa 13 anys que no celebra la mort en directe de cap animal. Aquesta vegada tampoc hi ha hagut toros, però sí els ole, els capots i les banderes d'Espanya, que han tornat a l'arena una dècada després de la prohibició de les corrides de toros.

Ara bé, a la comunitat taurina catalana li està costant fer el relleu generacional i no té grans expectatives de cara el futur. El José Luis creu que mai més es veuran toros a Barcelona. "Si som quatre gats, mira'ns", es lamenta. Com ell, la majoria d'assistents creu que la tauromàquia no tornarà a la capital catalana, però l'ambient d'aquesta tarda a la Monumental és festiu. El Paco, per exemple, s'ha engalanat especialment per a l'ocasió: té una bandera d'Espanya a cada mà i el cap d'un toro dibuixat al pit: "Com ha de ser en un dia com avui", diu somrient.

Cargando
No hay anuncios

La celebració amb motiu del Dia Internacional de la Tauromàquia comença amb la lectura d'alguns textos de Mario Cabré, "un gran poeta i un gran torero". Mentre a dins de la plaça es llegeix Manolete, una de les obres de Cabré, se senten les protestes d'unes 40 persones que des de fora reclamen l'abolició de la tauromàquia al conjunt de l'Estat. Convocats per Pacma i Animal Save Barcelona, els manifestants proven de boicotejar, sense èxit, la jornada i proclamen a crits que "la tortura no és art ni és cultura". A dins, mentrestant, continuen amb la lectura del poema: Por Córdoba la Mayor / corren sollozos de muerte: / la flor blanca del toreo / se marchita sin moverse.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la presència policial, alguns dels assistents a la trobada taurina s'han encarat amb els animalistes que hi ha a fora de la plaça. És el cas de l'Antoni, a qui han hagut de separar dels antitaurins. "Són una colla de maricons", diu mentre els seus amics el fan entrar dins l'arena per evitar problemes. Explica que troben molt a faltar els toros, una activitat que segons ell genera molts llocs de treball. El seu amic Francisco l'ajuda a rematar aquest argument: "Als enanitos, per exemple, els hi han tret la feina. Diuen que ens burlem d'ells i no és així".

També han acudit a la cita els diputats de Vox al Parlament Joan Garriga i Alberto Tarradas i el líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, que s'ha provat amb el capot davant de les càmeres dels mitjans de comunicació. La mitjana d'edat del públic l'han rebaixat els alumnes de l'Escola Taurina de Catalunya, que han fet una demostració de toreig de saló al ritme de Paco de Lucía i la seva mítica cançó Entre dos aguas i de la cridòria dels assistents. Aquest ha sigut un dels plats forts de la jornada a la Monumental, propietat del Grup Balañá. L'organització ha agraït la valentia a María José Balañá, que no ha volgut respondre les preguntes de l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

L'acte ha acabat amb la lectura del manifest, que ha animat a lluitar, reivindicar i gaudir dels espectacles taurins. La presidenta de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya, Lorena Paricio, creu que eliminar el Premi Nacional de la tauromàquia “ha servit per enfortir més la festa”, tot i que només han estat capaços de convèncer 300 persones perquè la celebrin amb ells.