"Anem tard": el món sanitari reclama mesures més contundents per frenar la cinquena onada

Els ajuntaments demanen "claredat" al Govern i critiquen que els deixin sols en el control del "toc de queda informal"

Una infermera atenent un malalt a la UCI de l'Hospital Clínic de Barcelona aquesta cinquena onada.
3 min

BarcelonaLes noves restriccions que vol imposar el Govern, entre les quals hi ha el tancament generalitzat de les activitats a les 00.30 h i la limitació a les trobades de fins a deu persones, si així ho avala la justícia, no convencen el món sanitari. Diversos professionals han fet servir Twitter com un altaveu per criticar unes mesures que, diuen, arriben tard i no permetran frenar l'avenç de la cinquena onada. "Anem camí dels 80 pacients de covid, tots greus, amb pneumònia bilateral i majoritàriament joves. Això s’assembla molt a la tercera onada però amb 30 anys menys de mitjana. És terrible, anem tardíssim!", ha lamentat el metge de malalties infeccioses i coordinador de les hospitalitzacions covid de l'Hospital del Mar, Robert Güerri.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, també ha defensat que són restriccions que acabaran resultant "insuficients" atesa l'explosió de contagis al país. Tot i que ha apel·lat a la responsabilitat individual i de les administracions per contenir aquest rebrot de magnitud inèdita durant els disset mesos de pandèmia, ha afirmat que hi ha "molts actes de festa major que ara no es poden fer" perquè impliquen aglomeracions i menys vigilància, i que les mesures pràcticament no entren a limitar.

Les mesures de contenció arriben després de setmanes amb un creixement exponencial dels casos. L'atenció primària va ser la primera a rebre el cop amb el diagnòstic de milers de contagis a la setmana i el seguiment d'entre 6 i 9 contactes estrets per cada positiu. Ara, però, la pressió assistencial ja no es concentra únicament en el primer nivell assistencial, sinó que està esquitxant els hospitals, concretament les urgències i les àrees de semicrítics.

El mateix cap d'epidemiologia i medicina preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, admetia aquest dimecres en una entrevista amb l'ARA que l'evolució epidemiològica comença a desestabilitzar els centres sanitaris -només al Clínic, les consultes s'han duplicat en qüestió de dies- si bé qualificava de "valenta" l'actuació del Govern a l'hora "d'intentar equilibrar vida social i econòmica amb el repunt de casos".

Als hospitals catalans hi ha 1.058 pacients de covid ingressats i 209 a l'UCI, molts dels quals són joves que no estan vacunats o que només han rebut una dosi. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, alertava ahir que un terç dels hospitalitzats a planta i un de cada quatre malalts en estat greu o crític a Catalunya tenen menys de 40 anys. "Seguim obrint noves plantes covid quasi cada dia i ja en van cinc sense comptar les UCI", alerta Carol Garcia-Vidal, metge especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Clínic, que lamenta que amb la situació epidemiològica i assistencial que comencen a viure els grans centres sanitaris "no hi hagi mesures més contundents" que permetin aturar la cinquena onada.

Alhora, però, Padrós ha criticat que la capacitat a les UCI sigui "l'únic criteri" per prendre decisions polítiques i ha demanat "màxima comprensió" amb l'atenció primària, que "en alguns casos frega el col·lapse". També el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), Antoni Sisó, ha apuntat a Catalunya Ràdio que potser seran necessàries restriccions "més agressives" i que és partidari d'aplicar el toc de queda nocturn, així com augmentar el teletreball.

Colau: "Si hem de tancar les platges, volem saber com ho fem"

La pluja de crítiques al paquet de noves restriccions -encara sense entrar en vigor perquè falta el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya- no només prové del sector sanitari. El món municipal, sobretot les grans ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona que dilluns van manifestar que el Govern no era prou clar amb les seves intencions, també acusa l'executiu de deixar el control epidemiològic exclusivament en les seves mans.

Així ho ha expressat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha criticat que s'aprovi una mena de "toc de queda informal" i es traspassi als ajuntaments la responsabilitat de controlar-lo, quan "no tenen prou mitjans" per fer-ho. "El terreny de la recomanació, amb una ciutadania cansada i hipersensible, és un terreny per a l'ambigüitat", ha afirmat Colau a Catalunya Ràdio, i ha afegit: "Si hem de tancar les platges, volem saber com ho fem. Si no demanem el toc de queda, que la Generalitat deixi clar què es pot fer i què no". Colau també ha avisat que demanarà més presència dels Mossos per fer complir les restriccions que s'aprovin.

El seu homòleg a Badalona, Xavier García Albiol, ha qualificat "d'irresponsable" la petició del Govern als municipis perquè restringeixin els accessos als espais públics a la nit i ha dit que, sense toc de queda, aquesta mesura és "impossible" de complir. Per aquest motiu, el popular ha exigit "valentia" a la Generalitat i l'ha instat a decretar el toc de queda. "En cas contrari la mesura [tancar platges i parcs després de les 00.30 h] és literalment impossible", ha assenyalat en una piulada a Twitter.

stats