Mas d'Enric plora l'assassinat de la Núria

Tot i la pressió dels sindicats, la consellera de Justícia ha descartat dimissions o cessaments

El Catllar / BarcelonaNo hi haurà dimissions ni cessaments al departament de Justícia pel cas de la cuinera assassinada a mans d'un pres a la presó de Mas d'Enric. Després d'un divendres de bloqueig a la majoria de presons catalanes per part de treballadors i sindicats com a protesta pel cas, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha comparegut acompanyada del secretari de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, per confirmar que, de moment, no hi haurà dimissions. "Per responsabilitat, és la nostra obligació gestionar la situació que tenim per davant. Seria molt més fàcil plegar. Però no seria la decisió més encertada", ha defensat Ubasart. La consellera, que aquest migdia ha estat plantada pels sindicats, ha apel·lat a "la responsabilitat i a la necessitat de normalitzar el servei", en referència al bloqueig que ha fet que aquest divendres la majoria de presos no hagin pogut sortir de la cel·la o fer cap activitat a la presó. També ha insistit en la necessitat de "reprendre de forma urgent el diàleg i les negociacions amb tots els sindicats". Pel que fa a les reivindicacions dels treballadors, la consellera ha subratllat que s'hauria "de poder tractar per separat un conflicte laboral legítim i una situació puntual molt tràgica".

A la presó de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragona), aquest divendres no s'hi podia entrar. Els treballadors del centre, siguin cuiners, psicòlegs o responsables de seguretat, han tallat l'accés des de les cinc de la matinada com a senyal de protesta després de l'assassinat, dimecres, d'una cuinera a mans d'un pres, que després es va suïcidar. "Fins que no dimiteixi la consellera Gemma Ubasart i el secretari de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, i reconeguin públicament que no són aptes, no marxarem", deia emprenyat un funcionari de presons. Si uns no podien contenir la ràbia, altres estaven superats per la incredulitat. "És impossible entendre el que ha passat", deia un cuiner, que havia estat company de la víctima, la Núria. A les portes del centre hi havia unes 250 persones, totes amb ganes de parlar amb els mitjans de comunicació (sempre que no es faci públic el seu nom) i amb ganes de denunciar la falta de recursos que pateixen i els problemes que hi ha dins de les presons.

"Mai parleu de nosaltres", es queixava un treballador. La majoria dels concentrats coneixien la Núria i molts tenien la sensació que la víctima va ser ella, però podia haver estat qualsevol d'ells. Sobretot l'últim treballador que els va veure junts i que una estona després se'ls va trobar morts. "Des d'ara el meu aniversari és el 13 de març. He tornat a néixer", deia. Segons explica, va parlar amb la Núria i el reclús mitja hora abans del crim i tot semblava normal. "El que més em sobta és que estaven decidint què farien per sopar. Ell estava fent plans per al sopar", insisteix. L'home està convençut que si l'intern no hagués decidit degollar-se després d'assassinar la Núria, ell hauria estat el següent. En aquest grup hi ha els companys de cuina i també el jove que treballa a la fleca i que temps enrere havia demanat al centre que volia tenir com a treballador el reclús que va acabar matant la Núria. "Era un treballador molt estricte", apunta. Un altre company el defineix, fins i tot, com "un treballador excel·lent".

L'home, que complia condemna per haver assassinat una prostituta, feia prop de quatre anys que treballava a la cuina "amb una conducta normalitzada", segons ha detallat el secretari de Serveis Penitenciaris en roda de premsa. Va començar com a intern i va pujar de graduació fins a convertir-se en cap, que és un rang que està per sobre de la resta de presos. Tenia problemes amb l'alcohol, però res fa pensar que aquell dia hagués consumit txitxa, que és una beguda alcohòlica que fan els presos d'amagat deixant fermentar aigua, cervesa sense alcohol i sucre. Un psicòleg que l'havia tractat dins del centre explica que l'home es penedia del crim que havia comès i que estava d'acord amb el fet que havia de pagar pel que havia fet. Segons expliquen, al mes d'octubre es va barallar amb un altre reclús i durant un temps no va poder treballar. Va millorar el comportament i va tornar a la cuina.

Protestes davant la presó de Mas d'Enric al Catllar per l'assassinat de la cuinera.
Barren l'accés a la penitencieria de Mas d'Enric.

Tant els treballadors embriagats per la ràbia com els sotmesos en la incredulitat denuncien que les presons no són segures; que hi falta personal i que la política de ser cada cop més tolerants amb els reclusos que ha impulsat l'actual govern és equivocada. "Els presos tenen la percepció que com més grossa la fan, millor estan", denuncia un. D'una banda, reclamen més personal i material per poder reduir els reclusos quan sigui necessari. Per exemple, esprais o pistoles Taser. De l'altra, també volen que se'ls consideri agents de l'autoritat, com ja es fa amb els metges o els professors. Aquesta consideració provocaria que les penes per agredir un funcionari de presons fossin superiors a les actuals.

Al llarg del matí, familiars i amics de la víctima també s'han arribat fins a les portes de la presó i han rebut els aplaudiments i el suport dels companys. "Aquest crim ha estat culpa dels polítics que es volen estalviar diners", denunciava a crits una de les germanes. Hi havia tanta tensió que la majoria dels periodistes han optat per no enregistrar imatges de dolor, tret de dos a qui els funcionaris han acabat fent fora. Les protestes també s'han produït en altres centres com Brians 1 i 2, Lledoners, Quatre Camins, Joves, Ponent, Puig de les Basses i el centre de dones de Wad-Ras, segons ha informat l'ACN.

Calma dins del centre

Amb el bloqueig, els funcionaris de presons han aconseguit aturar la vida interna dels reclusos i en sis centres (a Mas d'Enric, Ponent, Lledoners, Brians 1 i 2 i Wad-Ras) prop de 5.000 presos s'han hagut de quedar confinats a les cel·les davant la falta de treballadors. Tot i això, sí que se’ls està garantint el “servei d’alimentació i atenció mèdica”. A Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves, els presos han pogut sortir de les cel·les, però no han pogut reprendre "la vida ordinària". Aquesta situació s'agreuja pel fet que aquest cap de setmana molts dels presos "tenen permisos de sortida", ha explicat Calderó, que ha confessat que confia que l'activitat es normalitzi aquest vespre. "El desig és que demà sigui un dia normal", ha afegit. En la mateixa línia, la consellera ha qualificat de "greu" la situació que es viu avui a les presons catalanes i ha advertit que genera molta "tensió". "Aquest fet no hauria d'haver passat i volem que s'esclareixi", ha lamentat, i ha anunciat que la Generalitat es personarà en aquest cas.

A Mas d'Enric, els reclusos també estan en xoc, segons expliquen els funcionaris. "L'endemà alguns em van dir que si no s'hagués acabat suïcidant, l'haurien mort ells mateixos", explicava un d'ells.

Foguera aquesta matinada a les portes de Brians 1

Els talls d'aquest matí arriben l'endemà que dos centenars de persones convocades pels sindicats de presons es manifestessin a Barcelona; una protesta en què van tallar el trànsit i que va derivar en càrregues policials. Durant la mobilització es va llegir un manifest en què els funcionaris van denunciar l'increment “sense fre”, en nombre i gravetat, de les agressions a les presons catalanes. Prèviament, els manifestants, que portaven les mans pintades de vermell, les van estampar a la façana de vidre de la conselleria de Justícia i van demanar la dimissió immediata d'Ubasart amb crits de "Consellera assassina".

stats