Societat17/06/2019

El talent ens visita: del sincrotró al superordinador

La revista 'Talent Guide' reuneix la comunitat científica i universitària

Ignasi Aragay
i Ignasi Aragay

BarcelonaUna setmana després que se sabés que Barcelona serà la seu del superordinador més ràpid d’Europa, el MareNostrum 5, que a partir del 2021 atraurà científics d’arreu del món, la ciutat va acollir aquest dilluns la presentació de la 'Talent Guide', la revista que fa de targeta de presentació per acollir els estudiants i investigadors que cada any arriben a la capital catalana, una publicació impulsada per Barcelona Centre Universitari (ACU) i concebuda i realitzada per l’ARA, en una doble edició anglesa i catalana. Els lectors d’aquest diari ja la van rebre diumenge passat –i la poden consultar en PDF a la web– i els estrangers que vinguin a fer recerca a Catalunya la rebran els pròxims mesos.

“Hi ha una batalla internacional per la retenció de talent”, va fer constar en l’acte la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que va anunciar dues iniciatives per fer la societat catalana més competitiva en aquesta cursa: la llei de la ciència, “l’avantprojecte de la qual es presentarà al juliol, i el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement, que estem preparant”. Ho va dir a l’antic recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, un edifici que en el seu moment –va ser dissenyat per Domènech i Montaner el 1902– va suposar una aposta hospitalària altament innovadora.

Cargando
No hay anuncios

I d’això precisament, de recerca puntera, i de la manera de convertir aquesta recerca en innovació empresarial, és del que es va parlar dilluns en l’acte de la 'Talent Guide'. Davant un públic format per membres dels centres de recerca, del món universitari i de representants consulars, la consellera va demanar “ser conscients” del que tenim i mantenir l’ambició i la capacitat d’acollir. En la mateixa línia es va expressar el director adjunt del sincrotró Alba, Gastón García, entrevistat davant de l’auditori per la directora de l’ARA, Esther Vera. “El nostre repte és ser molt més permeables a la indústria, al sector privat”, va remarcar Gastón García, per a qui, a banda dels camps estratègics, com la biomedicina, la nanotecnologia o els nous materials, hi ha noves línies estratègiques en les quals cal avançar, com les tecnologies quàntiques. Amb uns 1.800 investigadors que hi fan uns 200 experiments anuals, l’Alba és un dels 30 sincrotrons més importants del món, amb els quals participa en “un permanent treball en xarxa”.

Però, segons el responsable de l’Alba, si Catalunya vol seguir reunint talent com reclama la consellera i com aposten per fer la 'Talent Guide' i BCU facilitant la feina d’acollida, “ha de mantenir viu el seu ritme de creixement": "És una molt bona notícia, la del superordinador, però no ens podem aturar. Hem d’aspirar a tenir més infraestructures de primer nivell, hem de continuar la dinàmica il·lusionant d’ambició científica”.

Cargando
No hay anuncios

Carlo Gallucci, vicerector de la Universitat Ramon Llull i membre del comitè BCU, entrevistat per Antoni Bassas, va insistir en la bona posició de Barcelona per seguir sent un pol de coneixement i talent: pel seu caràcter cosmopolita, pel seu tarannà acollidor –“un estranger ha de fer molts esforços per sentir-se estranger”, va ironitzar–, pel fet de disposar d’una àmplia xarxa de centres de recerca i d’universitats –“dotze universitats públiques i privades, totes sense ànim de lucre”–, pel clima i per la cultura. Com a aspecte clarament millorable, “els pocs vols intercontinentals”, va dir Galluchi, que adreçant-se al públic va instar els assistents a seguir oberts al món: “Us ho diu un estranger que se sent d’aquí: no feu el que estan fent altres països, inclòs el meu [Itàlia], no caigueu en la temptació de tornar a posar barreres, que no serveixen per a res sinó per empetitir la civilització”. I per fer fugir el talent.