Societat 15/07/2013

La meitat dels suspesos que van repetir l'examen de matemàtiques de la selectivitat han aprovat

La comissió organitzadora de la selectivitat decidirà a l'octubre si modifica els protocols d'actuació en base a l'error

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaLa meitat dels alumnes que van repetir l'examen de matemàtiques perquè havien suspès la primera prova, en què hi havia un error en una equació, han aprovat en aquesta segona oportunitat, segons dades facilitades avui per la comissió organitzadora de les proves d'accés a la universitat (PAU).

Dels 3.376 alumnes que es van inscriure per repetir la prova de matemàtiques, el 88% havia suspès i només el 12% havia aprovat però va provar sort per apujar la nota. Un cop feta la nova prova de matemàtiques el 5 de juliol, que suposava la renúncia a la nota obtinguda en el primer examen que contenia un error, el percentatge de suspesos va baixar al 45% mentre que aquest cop el 55% va aprovar.

Tot i així, tant la presidenta de la comissió de les PAU com el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, van insistir a treure importància a l'error en l'examen de matemàtiques i van atribuir la decisió de repetir l'examen exclusivament al fet d'haver donat unes instruccions un cop començat l'examen que no es van poder transmetre de forma idèntica a les mil aules on s'estava fent la prova.

"L'examen tal com estava –en la seva primera versió, on hi havia una 'x' on hi havia d'haver una 'z' en una equació– es podia resoldre perfectament", però el problema va sorgir quan el coordinador de la prova "va decidir donar la instrucció" que es canviés la 'x' per la 'z' a tots els alumnes, una ordre que "va generar confusió" i que va crear desigualtats entre els 10.000 alumnes que estaven fent la prova.

El 32% d'aquests alumnes va optar per repetir l'examen, en considerar que la confusió generada en la primera prova els havia perjudicat. De tots ells, "el 55% va aconseguir millorar la nota" de matemàtiques amb aquesta segona prova, segons va explicar Gómez, mentre que la resta es va quedar igual o "fins i tot alguns l'han empitjorada".

D'aquests alumnes que han aprovat l'examen en la segona prova, la nota mitjana va ser del 6,56, mentre que dels prop de 7.000 alumnes que no van repetir l'examen la nota mitjana era del 7,07.

Respecte de les recomanacions fetes pel Govern per millorar el procés d'elaboració i revisió de les proves abans d'impartir-les, Alsina va explicar que "a l'octubre es prendran les decisions que calgui, però no ara".

stats