Emergència social
Societat10/06/2021

Por a una suspensió de la llei catalana dels lloguers

El Sindicat de Llogateres reivindica l'efectivitat de la norma que el govern espanyol es planteja impugnar

Clara López Alcaide
i Clara López Alcaide

BarcelonaLa llei catalana de regulació de preus del lloguer penja d'un fil. Després que aquest dimecres el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, obrís la porta a recórrer davant el Tribunal Constitucional la normativa si les negociacions amb la Generalitat no prosperen, el Sindicat de Llogateres tem que la decisió s'aprovi al consell de ministres de la setmana vinent, fet que implicaria la suspensió automàtica de la llei mentre l'alt tribunal pren una decisió definitiva. El TC ja va admetre a tràmit al gener un recurs d'inconstitucional presentat pel Partit Popular i ara el govern espanyol es planteja presentar-ne un altre. La llei 11/2020 es va aprovar el setembre passat i regula els preus del lloguer a través, entre d'altres, d'un índex de referència.

Quan l'hi va preguntar Bildu, Iceta va assegurar que "si una llei autonòmica vulnera el marc competencial", ell tindria "políticament, moralment i legalment l'obligació de presentar aquell recurs". Membres del Sindicat de Llogateres han reaccionat a les paraules del ministre i s'han desplaçat aquest dijous a Madrid per defensar "una llei que ha costat la suor i les llàgrimes de molta gent". El seu portaveu, Jaime Palomera, ha denunciat davant el Congrés la voluntat de la Moncloa de "torpedinar" una normativa que, assegura, compleix amb les garanties constitucionals. "Volen tombar la regulació catalana i impedir que s'estengui a altres territoris", ha assegurat Palomera.

Cargando
No hay anuncios

En el cas que l'executiu de Sánchez iniciés la via per tombar la llei catalana, la manera de fer-ho seria a partir del consell de ministres del 15 de juny, que seria l'últim per poder prendre la decisió, segons fonts del Sindicat de Llogateres. El TC preveu un termini de nou mesos perquè el govern espanyol presenti un recurs: tenint en compte que la llei es va aprovar el setembre del 2020, quedarien menys de quinze dies per poder iniciar aquesta via. Fonts del ministeri de Política Territorial, però, no confirmen si el debat sobre el recurs entrarà finalment a l'ordre del dia i subratllen que la data límit per arribar a acords sobre el text amb la Generalitat és el 21 de juny i encara no ha vençut.

Des de la Generalitat expliquen que l'única trobada que han tingut amb el govern espanyol va ser a principis de març en el marc de la Comissió Bilateral que es va obrir per abordar la constitucionalitat de la mesura i que des de llavors els dos executius no s’han tornat a reunir per tractar el tema. Fonts del departament de Drets Socials defensen que la llei ha resultat ser "efectiva" en la contenció de preus del lloguer i alerten que la seva suspensió podria suposar un efecte remuntada en els preus, aprofitant el final de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera d'una llei estatal

Les paraules d'Iceta arriben després de mesos de negociació entre el PSOE i Unides Podem per ultimar la llei estatal de l'habitatge. La normativa acumula mesos de retard per les discrepàncies entre socis de govern. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha admès aquest dimecres en una visita a Barcelona que els dos partits tenen "posicions diferents" sobre el tema, però s'ha mostrat confiada per arribar a un acord. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que no entén que els socialistes plantegin la possibilitat d'un recurs a la llei catalana de regulació dels lloguers. Belarra, per la seva banda, ha dit que la llei 11/2020 marca el camí sobre el que ha de ser la futura llei estatal.

Cargando
No hay anuncios

El Sindicat de Llogateres assegura que les dades oficials "mostren l'efectivitat" de la mesura que el Parlament va aprovar per unanimitat fa més d'un any amb el suport de 4.000 entitats socials. "Després de quasi 9 mesos, veiem que els preus dels lloguers han baixat globalment un 4,8% als municipis regulats, i que han pujat més d'un 1% als municipis no regulats. A més, al contrari del que deien alguns, el mercat no s'ha paralitzat, ni s'han deixat de signar contractes", afirma Palomera.