Suspenen la convocatòria de nous comandaments dels Mossos per un telèfon mòbil que gravava en secret la reunió

Hi ha dues investigacions obertes, una de la Divisió d'Afers Interns i una altra de judicial per "depurar responsabilitats"

El comissari en cap, Josep Maria Estela, amb el comissari Eduard Sallent al darrere, en la presentació de la nova cúpula.
03/10/2022
3 min

BarcelonaUn nou capítol complica les relacions a la ja tensionada cúpula dels Mossos d'Esquadra. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) detalla aquest dilluns que el departament d'Interior ha suspès la convocatòria a les noves places per a 24 inspectors i 10 intendents del cos, un pas imprescindible perquè els agents puguin ascendir. En plena crisi a la cúpula policial, a més, aquesta promoció s'apuntava com un pas que podia facilitar eventuals canvis en els comandaments els pròxims mesos.

El motiu, segons avança el diari El País de fonts policials, és que en una sala del tribunal avaluador –que havia d'analitzar i valorar les sol·licituds– s'ha trobat un telèfon mòbil amagat amb la funció de la gravadora activada, que estava enregistrant, per tant, el contingut de tota la reunió. El DOGC, en canvi, no dona tants detalls i només indica que la convocatòria s'ha vist alterada per uns fets que "podrien tenir prou rellevància per afectar els principis d'igualtat, mèrit i capacitat" del procés selectiu.

Segons han confirmat a l'ARA fons d'Interior, hi ha dues investigacions obertes: una de policial i una altra de judicial. "Volem donar transparència total a aquesta situació i, per això, la Divisió d'Afers Interns, la DAI, que no depèn de l'estructura jeràrquica dels Mossos, sinó de la direcció general, és a dir, del departament, hi està totalment bolcada", apunten els portaveus del cos. Les mateixes fonts asseguren que el cas també està judicialitzat. Ara el cos es dona un marge de 15 dies (el màxim que permet la llei) per aclarir els fets i "depurar responsabilitats" abans de seguir amb la convocatòria dels nous càrrecs a intendents i inspectors.

De moment, tots els indicis apunten que les gravacions només han afectat als processos de selecció d'inspectors i intendents. Així, les oposicions a ser comissari, rang per sobre dels dos anteriors, segueixen el procediment normal.

Divisions i ingerències polítiques

Aquest nou episodi enterboleix encara més la ja complicada situació entre els comandaments de la policia catalana, marcada per les diferències professionals entre el comissari en cap, Josep Maria Estela (que va ser nomenat després de la destitució de Josep Lluís Trapero), i el seu número dos, el comissari Eduard Sallent (i anterior cap de la policia). De fet, Sallent ja no participava del tribunal avaluador d'aquesta convocatòria de selecció per decisió d'Estela.

Tal com ja va explicar l'ARA, des de l'última remodelació de la cúpula Sallent ha intentat marcar més perfil que Estela, que ha quedat en un segon pla tot i ocupar el lideratge. Les diferències no estan motivades per cap situació concreta; són per la falta de coincidència en les decisions. Els dos han volgut aplicar el seu criteri i una de les divisions l’ha provocada, segons fonts de l'entorn del cap del cos, la fermesa d’Estela per evitar ingerències polítiques.

Interior parla de “perfils diferents” entre Estela i Sallent que no tenen la mateixa manera de treballar. El País va explicar que a principis d’estiu Estela havia demanat al departament que apartés Sallent, encara que oficialment Interior nega que la petició fos aquesta. I la setmana passada es va filtrar als mitjans de comunicació una carta interna d'Estela en què el comissari en cap intentava tancar la crisi oberta assegurant que la governança interna dins de la Prefectura (la cúpula policial) es mantenia intacta. La carta es va interpretar com un intent de guanyar temps fins a arribar a la nova convocatòria de càrrecs, ara suspesa, per aconseguir com mínim una reforma ordenada del cos.

stats