La primera sentència del Suprem amb la llei del 'només sí és sí' avala la rebaixa de penes
La ministra de Justícia, Pilar Llop, surt en defensa del text legal perquè "no és una llei punitiva sinó protectora"
Barcelona / MadridEl Tribunal Suprem s'ha pronunciat per primera vegada en una sentència després de la nova llei del només sí és sí i ha avalat la rebaixa de penes "quan així procedeixi, analitzant cas per cas i no de manera global", segons recull el seu primer pronunciament. La sala segona de l'alt tribunal ha revisat aquest dimarts el conegut com a cas Arandina i ha agreujat les penes per als dos exfutbolistes condemnats, dictant nou anys i un dia de presó per considerar-los autors d'una agressió sexual a una menor. Malgrat tot, i segons admet el mateix tribunal, la pena queda un any per sota de la que els hauria d'haver imposat pels mateixos fets amb l'anterior legislació.
El pronunciament del Suprem havia generat molta expectació, sobretot després de les discrepàncies en la interpretació de la nova llei que han emergit en poques setmanes entre la Fiscalia General de l'Estat i diferents audiències provincials. Aquestes últimes s'han inclinat (amb excepcions com la de la Rioja) per reduir les condemnes als agressors sexuals aplicant la nova llei i el principi de retroactivitat, que diu que sempre ha de primar la pena més beneficiosa per al condemnat. En canvi, la Fiscalia s'ha oposat a una rebaixa generalitzada de penes i, en una primera circular, manifestava que les penes que quedessin dins la forquilla de la nova llei no s'havien de tocar. Sigui com sigui, la veu del Suprem no esvaeix les incògnites sobre com actuarà en propers casos i subratlla que les revisions no poden guiar-se per una rebaixa generalitzada sinó que s'han de fer "cas per cas".
De fet, en la breu nota on explica la decisió en el cas Arandina, no és una revisió d'una condemna ferma, sinó la resposta a un recurs del fiscal del cas i de les acusacions que instaven a elevar les condemnes. L'última sentència contra els exjugadors de l'equip de futbol va considerar que dos d'ells eren culpables d'un abús sexual contar una menor de 15 anys i va absoldre el tercer. La consideració d'abús i no d'agressió sexual va reduir les penes inicials que els havien caigut, de 38 anys, a només 4 i 3 anys, respectivament. Aquí és on el fiscal i les acusacions van dur el cas al Suprem, que els ha acabat donant la raó i ha deixat sense efecte un atenuant que havia aplicat el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó per justificar la rebaixa. Un cop eliminat l'atenuant, és quan es veu el canvi que suposa la nova llei del només sí és sí, segons deixa clar el Suprem: si abans els haguessin caigut 10 anys de presó, ara queden en nou anys i un dia.
El govern espanyol assumeix les rebaixes
La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha defensat la llei del només sí és sí després de la sentència Suprem i ha assumit les rebaixes de penes amb l'argument que "no és una llei punitiva sinó protectora, que posa el consentiment al centre". Llop ha dit, però, que analitzaran amb detall la sentència (que encara no és pública en tot el seu detall) abans de prendre una decisió definitiva sobre si cal introduir canvis en el text legal, cosa que Unides Podem rebutja taxativament.
Llop ha explicat que en la redacció de la llei "s'opta per una determinada política criminal, centrada en el consentiment, i això obliga a un reajustament de les penes". Tot i això, la ministra ha deixat clar que el nou marc legal apuja les penes en molts supòsits que abans eren considerats només abusos, i també que posa la reparació de la víctima al centre. Per això, fonts del ministeri consideren que, tot i que s'haurà d'estudiar, no seria fàcil introduir canvis que resolguessin les reduccions de penes sense alterar la filosofia de la llei. "El dret és un magma interpretable, com estem veient aquests dies", han comentat.
De fet, el que ha transcendit fins ara són sobretot els casos en què les audiències provincials han optat per reduir penes a agressors sexuals esgrimint la nova legislació, però no aquells en què amb la llei a la mà s'ha optat per no fer-ho. El còmput que se sap fins ara és de 35 revisions de condemna a la baixa a tot l'Estat, 4 sentències que amb la nova llei han quedat més baixes del que haurien estat amb l'anterior i 10 presos que han estat excarcerats. Divendres passat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va dir que tenia 47 causes per agressions sexuals amb sentència ferma susceptibles de ser revisades, de les quals 176 ja s'han començat a estudiar.
Els tribunals catalans no han abordat aquest debat de manera conjunta, com ha passat a altres comunitats, i només les audiències de Lleida i Tarragona han dit que tenen casos sobre la taula per resoldre. Fins ara, els jutges que sí que ho han fet (a la resta d'Espanya) s'han desmarcat del criteri de la Fiscalia General de l'Estat. Només l'Audiència de la Rioja ha optat pel mateix principi que el ministeri públic, mentre que les de Madrid, Màlaga, Granada i Biscaia han acordat aplicar sense matisos la retroactivitat favorable als condemnats prevista en l'article 2.2 del Codi Penal que implica reduir aritmèticament les penes.
Segona sentència a Catalunya
El posicionament del Suprem sobre el cas Arandina ha coincidit aquest dimarts amb la segona sentència judicial que també rebaixa la pena a un acusat per un delicte d'agressió sexual a Catalunya, en aplicació de la legislació actual. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'Audiència de Girona ha condemnat un home a dos anys i sis mesos de presó per un delicte de violació i un altre lleu de lesions. També ha imposat una ordre d'allunyament i la prohibició de comunicar-se amb la víctima durant 5 anys. En aquest cas el tribunal remarca que "necessàriament la sala ha de decantar-se per la legislació actual, més beneficiosa clarament per al reu".
Els fets van passar el 2018, durant una discussió en un pis a Blanes. Els jutges argumenten que cal tenir en compte que "la violència va ser anterior i no coetània a la penetració". És el segon tribunal català que aplica la nova llei del només sí és sí. Fa dues setmanes, l'Audiència de Barcelona també va rebaixar la pena a un agressor sexual aplicant-li la nova normativa.