Successos

La xifra oculta dels robatoris de bicicletes a Barcelona: se'n denuncien tres al dia

Un estudi de la UAB constata que tres districtes reuneixen dos terços de les sostraccions

ARA
2 min
La platja de la Barceloneta tancada per fase 0 del confinament

BarcelonaCada dia es denuncien tres robatoris de bicicletes a Barcelona, si bé s'estima que una part important de les sostraccions no arriben a posar-se en coneixement de la policia. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que ha recopilat les denúncies interposades entre el 2021 i el 2023 a les comissaries dels Mossos d'Esquadra. Segons aquestes dades, només l'any passat se'n van registrar 1.167, una xifra que ha crescut un 34% respecte al 2021, quan se'n van denunciar 870. L'any 2022 també es va superar el miler de denúncies (1.042).

A partir de les dades policials, els investigadors han constatat que la incidència d'aquests robatoris és més elevada en determinades zones de la ciutat: la majoria es van cometre als districtes de Sant Martí, Ciutat Vella, l'Eixample i Sarrià-Sant Gervasi. Aquests quatre districtes junts representen el 69% del total de sostraccions denunciades a Barcelona; el de Sant Martí és el més afectat (255 denúncies), seguit de Ciutat Vella (223) i l'Eixample (221). Aquestes també són les zones amb més bicis aparcades al carrer i on, majoritàriament, es produeixen més delictes, continua la radiografia. En canvi, en districtes com Nou Barris, les Corts o Horta-Guinardó la incidència és menor, si bé també hi ha alguns casos.

Per barris, les primeres posicions per nombre de denúncies les ocupen el Raval (93 denúncies), la Dreta de l'Eixample (70) i Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (76). Els segueixen el Poblenou (55) i el Gòtic (47).

Més robatoris al vespre

L'informe també ha desglossat el moment dels robatoris per temporades i hores. Els mesos en què se'n registren més són gener i octubre, mentre que maig i juny són els que registren una incidència més baixa. Per franges horàries, la majoria dels robatoris es concentren entre les vuit del vespre i la mitjanit, quan les bicicletes estan aparcades durant períodes més llargs. Per espais, la majoria les sostraccions es produeixen al carrer, però també hi ha robatoris en espais residencials i comunitaris.

Un dels elements que destaca el document és que algunes persones a les quals els roben la bicicleta no se'n compren una altra, sinó que deixen de fer servir aquest mitjà de transport. En concret, una de cada cinc víctimes d'aquests robatoris deixa de fer servir la bici.

Ciència ciutadana per precisar dades

Ara bé, els investigadors alerten que el nombre real podria ser encara més gran tenint en compte que molts robatoris no s'arriben a denunciar mai. Precisament amb la intenció de tenir un recompte precís dels robatoris i altres incidències que afecten els ciclistes, l'ICTA-UAB ha engegat la campanya Aturem els robatoris de bicicletes. Aquesta campanya impulsada en el marc del programa IMPETUS de la Unió Europea té l'objectiu de recopilar dades detallades a través de la ciència ciutadana per aconseguir una base de dades precisa sobre robatoris i incidències. També ho faran a través de l'aplicació BiciZen, que permet informar sobre incidències i generar una base de dades precisa per millorar la recerca, tot amb la intenció de valorar si les dades de denúncies amb què han treballat fins ara poden estar esbiaixades.

stats