Successos
Societat Successos 31/03/2023

"Vivíem amb por": desallotjat el conflictiu local ocupat del Poble-sec

Els Mossos han registrat 70 incidents en aquests baixos en sis mesos

3 min
Dos agents dels Mossos durant el desnonament al carrer Blesa.

Barcelona"Era un malviure. Cada matinada ens despertaven els crits i els cops de puny a la porta. Hi hem vist de tot. Una dona estesa a terra, uns quants apunyalaments", explica un veí del carrer Blesa, al barri del Poble-sec de Barcelona. Viu a tocar d'uns baixos que fa temps que estan ocupats. "La gent viu amb por", insisteix. És un local de grans dimensions, on hi havia hagut una botiga de conserves i una de productes tecnològics. Ara és propietat d'un banc i amb la pandèmia van arribar els problemes. Hi ha tres portes exteriors que donen a tres locals connectats entre si i els ocupes jugaven estratègicament amb això. Els veïns expliquen que els últims mesos han desocupat dues de les tres portes, però que la vintena de persones que hi vivien hi continuaven entrant pels accessos no segellats. Finalment, aquest divendres els Mossos d'Esquadra l'han buidat del tot. "Esperem que aquesta vegada sigui la definitiva", comenta un altre resident de la zona.

Sense embuts, la policia qualifica el local d'un niu de delinqüència. "Sobretot, hi vivien lladres multireincidents, però també hi vam fer dues entrades per salut pública", explica l'inspector Jordi Fàbregas, cap de l'Àrea Bàsica Policial de Sants-Montjuïc. Ho exemplifica una estratègia policial: quan es cometia un robatori per aquella zona del Poble-sec, els Mossos anaven directament al local ocupat a esperar que el delinqüent hi arribés amb el botí. Molts cops, expliquen, la tàctica funcionava. Les dades també corroboren el "malson" del qual parlen la majoria de veïns: en sis mesos, els Mossos hi han registrat 70 incidents. Això va portar la policia a reforçar-hi les patrulles, però l'ordre de desallotjament no ha arribat fins ara.

Els veïns i els Mossos n'han vist de tots colors. Baralles, apunyalaments i delinqüents ferits que, en comptes d'anar a un hospital, es tancaven als baixos. Aquest divendres la policia hi ha requisat un gran nombre d'armes blanques i en l'últim dispositiu, de fa una setmana, hi van trobar una pistola simulada. Dins del local també han trobat patinets, mòbils i una bicicleta que ara s'investiga si eren robats. Segons fonts policials, el local estava dividit en diverses zones i on hi havia unes oficines ara hi dormien, sobretot, els lladres multireincidents. N'han enxampat més d'un tornant amb la caixa d'un bar o amb el telèfon d'un turista.

En canvi, en una altra zona més petita que té una altra sortida exterior, els últims mesos s'hi havia instal·lat un punt de compravenda de droga. De fet, els Mossos hi han fet dues operacions antidroga i van soldar aquesta segona porta perquè ningú més hi entrés. Però es van trobar que els camells van entrar per la porta dels lladres i van tirar una paret a terra per poder continuar accedint a l'espai. En la segona operació antidroga, la policia ja va comprovar que una paret era a terra.

Mobilitat

"Per als veïns era terrible", diu l'inspector dels Mossos, que afegeix que fins que no ha arribat el desallotjament la policia s'ha esforçat molt per alleujar-los el patiment. Els residents de la zona expliquen que gairebé cada nit trucaven a la policia per les baralles i el soroll. Amb els mesos, els Mossos han anat detenint persones que freqüentaven el local, però hi havia molta mobilitat. En cada intervenció que feia la policia, la meitat de les persones que havien identificat en l'últim operatiu ja no hi eren. Aquest divendres, per exemple, han identificat 19 persones que sumaven 125 antecedents. La setmana passada, la majoria no hi eren. Han passat per allà delinqüents de diferents perfils, nacionalitats i àmbit delinqüencial. I no hi havia cap jerarquia ni líder. "Era un hotel", apunta l'inspector. Fins i tot, els veïns apunten que rellogaven habitacions a turistes, però la policia no en té constància.

Un operari instal·lant una nova porta al local.

Un dels negocis que ha patit més és un pàrquing just al costat dels baixos ocupats. Fa temps que tenen una part del local inundada per unes pèrdues d'aigua que venen dels baixos. Com que ningú podia entrar-hi per arreglar la fuita, no podien evitar que la presència d'aigua cada vegada fos més gran. Els veïns esperen ara que aquesta situació i moltes altres per fi es puguin solucionar.

stats