Successos

Viuda i mare de dos adolescents: la víctima del tiroteig mortal de Girona

El silenci impera entre els veïns de Font de la Pólvora mentre la policia continua buscant el pistoler fugit

5 min
Minut de silenci per les dues víctimes mortals al tiroteig de la nit de Sant Joan al barri de la Font de la Pòlvora.

Girona / BarcelonaMentre la investigació policial continua el seu curs, al barri de Font de la Pólvora es respira una situació de calma tensa i preocupació. Abans del tiroteig, les famílies de les víctimes i del presumpte assassí no eren de clans rivals. De fet, l'enfrontament va començar com una discussió infantil per un telèfon mòbil. No hi havia deutes pendents ni venjances per negocis bruts. Però, un cop perpetrat el doble crim, el conflicte ha derivat en un xoc encès entre dos bàndols. L'endemà de l'assassinat, amics i familiars de les víctimes mortals i els ferits van destrossar i saquejar els habitatges del fugit i el seu entorn com a represàlia i signe de desterrament. Aquest dimecres a la una de la matinada van aparèixer quatre motos i una llanxa socarrimades en una rotonda del barri. Eren del pistoler o la seva família? Ningú ha denunciat aquest acte vandàlic. Els Mossos d'Esquadra creuen que sí. 

Les dues víctimes són Juan H., de 48 anys, i la seva cunyada, Yolanda H., de 44 anys. Yolanda H. treballava des de feia molt temps a La Sopa, el centre d'acollida de persones sense sostre de l'Ajuntament gironí, i era molt estimada entre els companys de feina, que van ser presents a l'emotiu minut de silenci de dimarts al matí a la plaça del Vi. Viuda i mare de dos adolescents, de 16 i 17 anys i alumnes d'un institut de l'Eixample de Girona, mantenia molt de contacte amb els professors del centre. Sempre estava disposada a demanar ajudar a Serveis Socials, era implicada i col·laboradora, i es mostrava especialment preocupada perquè els fills aconseguissin treure's el graduat escolar de secundària.

Mentre un clan plora la mort de dos dels seus membres (la vetlla va ser aquest dimecres), l'altre continua amb la seva fugida. Els Mossos busquen un home que es diu Guillermo com a presumpte autor de la ràfega d'una trentena de trets amb una AK-47 que va posar fi a la vida de Yolanda H. i Juan H. La policia confia a trobar-lo aviat, però tampoc descarta que s'acabi entregant, no només pel setge policial, sinó pel que està exercint la família de les víctimes. Fonts policials apunten que la por a una guerra de clans pot acabar provocant que s'entregui.

Amb aquesta possibilitat en l'horitzó, la policia estreny el cercle contra els fugitius. Aquest dimarts, al barri de Vila-roja, a tocar de l'escenari del crim, ja van trobar l'AK-47 que es va fer servir en el doble homicidi. Encara falta trobar, però, la pistola curta amb què un altre home (investiguen si és el cunyat del principal sospitós) va fer algunes detonacions. Per això se sospita que els presumptes autors podrien anar armats. Els Mossos també van localitzar un cotxe a nom de Guillermo a Mont-ras, una població a 50 quilòmetres de Girona i a tocar de Palafrugell. ¿Era el cotxe amb el qual va fugir Guillermo? Els Mossos no ho tenen del tot clar. Segons els veïns de la zona consultats per l'ACN, un grup d'entre cinc i sis homes van arribar en aquest punt amb diferents cotxes, entre els quals el que és propietat de l'autor del tiroteig mortal. Després de cremar el cotxe, van fugir. Segons fonts policials, la crema podrien haver-la provocat tant els fugitius com el clan de Girona continuant amb la seva venjança.

Per tal d'evitar més incidents de revenja, la policia, que mai ha tingut fàcil el patrullatge a Font de la Pólvora, ha reforçat els efectius amb un desplegament extraordinari d'unitats especialitzades dels Mossos fins que es recuperi la "normalitat", tal com s'ha acordat en la junta de seguretat local celebrada aquest dijous a Girona. La presència policial també s'ha repartit davant de l'Hospital Trueta, després que un grup de familiars de les dues persones ferides intentessin entrar al centre per la força la mateixa nit dels fets. Ara, mentre els pacients continuen ingressats i estables dins de la gravetat, les famílies han muntat parada a l'entrada sota vigilància dels Mossos. També s'ha instal·lat un furgó d'agents amb armes llargues davant del tanatori, a l'entrada est de Girona, mentre ha durat la vetlla i el funeral de Juan H. i Yolanda H. Amb tot, la policia espera que la tensió al barri baixi quan localitzin Guillermo, ara mateix en cerca i captura.

Silencis

En aquest clima marcat per actes de revenja, codis d'honor i forta presència policial, els familiars de les víctimes no volen saber res de càmeres ni periodistes. Afligits per la mort dels éssers estimats, encesos per fer pagar els fets als culpables i molestos per l'estigma criminalitzador que s'atribueix al barri, s'expulsen de sobre qualsevol pregunta indiscreta. La resta de veïns de Font de la Pólvora, tot i conèixer el cas de prop, "per por i seguretat" tampoc volen arriscar-se a dir-ne res i insisteixen que el problema del barri no "és la inseguretat sinó l'abandonament".

No feia gaire que Guillermo i la seva família havien arribat a aquest barri gironí. De fet, la seva presència ha tensat durant setmanes la zona, segons fonts policials, ja que ell mateix anava dient que tenia una AK-47, una arma que finalment va acabar fent detonar durant la revetlla de Sant Joan. A més, des de fa un temps la policia (tant els Mossos com la Guàrdia Urbana) diuen internament que han perdut referents socials del barri per dialogar i prevenir conflictes, unes figures clau per fer l'abordatge comunitari en zones vulnerables.

Més armes

Guillermo, el presumpte autor del tiroteig mortal, també feia poques setmanes que estava en llibertat després de pagar una fiança per sortir de la presó. Ell va ser un dels 54 detinguts el passat 23 d'abril per la Policia Nacional, en col·laboració amb els cossos de seguretat finlandès i polonès, en un macrooperatiu contra el tràfic internacional de droga, sobretot de marihuana. A més, segons fonts policials, Guillermo també té vincles amb el tràfic internacional d'armes. Ho demostra la seva AK-47.

Aquesta, però, és una realitat que cada cop és més freqüent al país. L'any passat, segons les dades a les quals ha tingut accés l'ARA, els Mossos van instruir 636 procediments amb armes de foc, un 23% més que l'any anterior i gairebé un 30% més que abans de la pandèmia. De tots els procediments oberts de l'any passat, 260 són en l'àmbit administratiu –sobretot a caçadors que no tenen la documentació en regla– i 376 en l'àmbit penal. D'aquests últims, un de cada tres casos és per violència de gènere: els Mossos requisen l'arma a un home que agredeix la seva parella. Amb tot, l'any 2023 es van tramitar 1.171 armes de foc (n'hi pot haver més d'una en un procediment obert), 757 de les quals eren llargues i 414, curtes.

Una altra dada preocupant és que l'any passat van créixer un 30% els homicidis amb arma de foc. Els Mossos vinculen sobretot aquest augment de les armes de foc a la proliferació de la marihuana, que comporta molta violència associada. Així ho ha fet aquest dijous el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, present a la Junta de Seguretat, si bé ha qualificat de "fet puntual" el tiroteig a Font de la Pólvora. En aquest sentit, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, s'ha compromès a actuar perquè "desapareguin les armes de guerra dels barris".

stats