Successos

Vigilats amb càmeres i treballant en restaurants per vint euros: Cau una xarxa d'explotació laboral a Tarragona

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil detenen 12 persones i alliberen 46 treballadors de quatre establiments de costa

Desarticulen una organització criminal dedicada a l'explotació de treballadors estrangers a Tarragona
ARA
19/04/2024
3 min

BarcelonaVenien des de Colòmbia a Catalunya amb la promesa de treballar amb un contracte de pràctiques de només quatre hores i un sou justet, de 500 euros. Però a l'arribar a Tarragona res del poc que els havien promès es complia. El problema és que el deute amb l'organització criminal que els havia portat fins a aquesta situació era una realitat, i havien de treballar entre dotze i quinze hores diàries, de dilluns a diumenge, en establiments de restauració. A més, lluny de la idea per la qual havien travessat l'Atlàntic, les 46 persones que ha alliberat la Guàrdia Civil i la Policia Nacional havien de malviure amuntegades en quatre pisos en què se les vigilava amb càmeres de seguretat.

Fonts properes a la investigació expliquen a l'ARA que les víctimes treballaven en quatre restaurants de costa de Torredembarra "molt normals", alguns fins i tot situats a primera línia de mar. Els treballadors explotats eren obligats a fer jornades inhumanes d'entre dotze i quinze hores cada dia de la setmana i sense la possibilitat d'agafar la baixa laboral si es posaven malalts. De fet, per assegurar-se que es trobaven bé aviat, els criminals facilitaven als treballadors fàrmacs potents que només es poden aconseguir amb recepta mèdica. A més de les pèssimes condicions que havien de suportar dia a dia, les víctimes veien com la seva situació econòmica cada cop s'agreujava més, ja que el deute que havien adquirit amb l'organització criminal perquè els fes el tràmit del viatge fins a Catalunya cada cop era més gran.

Algunes de les víctimes arribaven al país com a turistes i, per emmascarar la seva situació real, els líders de l'organització criminal els obligaven a inscriure's a cursos de formació pels quals havien de pagar grans quantitats de diners. Una formació que finalment no acabaven rebent mai, ja que la xarxa criminal també estava conxorxada amb les acadèmies. Tot plegat feia que la majoria de l'escàs sou que rebien els treballadors explotats anés directament a intentar retornar el deute als explotadors. Les víctimes acabaven rebent només vint euros per treballar una quinzena d'hores al dia.

Primeres sospites a l'octubre

L'octubre de l'any passat agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van rebre la informació que hi havia persones d'origen colombià que treballaven en unes condicions laborals pèssimes i van decidir obrir una investigació. A l'inici d'aquest mes d'abril, en una operació conjunta entre els dos cossos policials batejada com Napoleón Azul, es van registrar els quatre pisos de la província de Tarragona on vivien les víctimes, dos habitatges més propietat dels líders de l'organització criminal i els quatre locals en què s'explotava els treballadors colombians.

El dispositiu va acabar amb l'alliberament de 46 víctimes que havien estat explotades i amb la detenció de 12 persones, totes a la Riera de Gaià, un municipi de poc més de 1.000 habitants a deu minuts en cotxe de Torredembarra, on hi havia els restaurants, ara clausurats. A més, durant els escorcolls també es van intervenir dues armes, més de 22.000 euros en efectiu, un cotxe, càmeres de vigilància, dos mòbils, dos ordinadors portàtils i diversa documentació.

El jutjat d'instrucció que s'ocupa del cas ha decretat presó per a tres dels dotze detinguts, a més d'ordenar el tancament dels quatre locals on l'organització explotava les víctimes. Els detinguts estan acusats de pertànyer a una organització criminal, tràfic d'éssers humans per explotar-los laboralment, detenció il·legal i falsedat documental.

stats