Justícia conclou que l'assassinat de Mas d'Enric era "difícilment previsible"
El pres va ser avaluat 14 vegades, i totes les avaluacions menys una van concloure que el risc de reincidència era baix
Barcelona"Amb el benentès que el risc zero no existeix, amb la informació recopilada fins avui era difícilment previsible el desenllaç fatal del dia 13 de març". Aquest va ser el dia que I.S.O., que complia condemna a la presó de Mas d'Enric per haver degollat una dona, va assassinar amb un ganivet la cuinera de la presó i després es va suïcidar. Ella es deia Núria i feia gairebé quatre anys que es coneixien. Havien treballat plegats tot aquest temps a la cuina sense cap incident. De fet, I.S.O. va ser avaluat fins a 14 vegades, des del 26 d'abril de 2016, el dia que va trepitjar per primera vegada la presó, fins al novembre del 2023, i en totes les ocasions menys una (feta el 2020 en ple confinament) el resultat va ser que el risc de reincidència era baix. Segons l'informe preliminar del tràgic succés que ha elaborat el departament de Justícia, "el fatal desenllaç era difícilment previsible".
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, han comparegut aquest dijous al Parlament per presentar els resultats d'aquest informe i donar explicacions d'una crisi a les presons que, si bé avui no s'ha fet palesa als centres penitenciaris, ha arribat a la cambra catalana amb desenes de funcionaris cridant "Assassina!" a l'arribada de la consellera. Mentre el conflicte continua enquistat, sense negociacions formals i amb la condició de dimissions dels sindicats per asseure's a la taula, comencen a arribar les primeres respostes. Per què I.S.O., un pres condemnat per matar una dona amb arma blanca, era a la cuina i tenia ganivets a mà?
La resposta de l'informe és que l'intern ha tingut una conducta exemplar. De fet, ja la va tenir abans d'entrar a la presó: va confessar el crim i, en tot moment, assegura l'informe, va mostrar "penediment". En el seu historial penitenciari només hi ha una taca negra. "L’únic incident que va protagonitzar és pegar un cop de puny a un altre intern que l’insultava". Això va ser el 31 d'octubre de 2023 i l'informe assegura que també es va mostrar penedit d'aquesta conducta. Se'l va sancionar a onze dies d'aïllament, però encara no els havia complert. El motiu? Fonts penitenciàries assenyalen que els mòduls de sancionats sovint estan plens i hi ha llista d'espera.
L'agressió també li va comportar ser suspès durant tres mesos de la seva tasca a la cuina, que no era menor: era el cap entre els presos. Abans, però, el cap de cuina –que, igual que la Núria, treballava per al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE)– el va tornar a reclamar perquè faltaven efectius i I.S.O. sempre havia treballat bé a la cuina. La junta de tractament va decidir que podia tornar al seu lloc de treball dos mesos després de l'agressió.
"Som conscients que sempre hi ha coses a millorar i que no ho podem fer sols", ha acabat dient la consellera, que ha defensat que "conjurar-se perquè un fet així no es repeteixi mai més" és "compatible amb defensar el model penitenciari català". En el mateix sentit s'ha expressat Calderó: "No podem jutjar tot un model per un fet excepcional". El Govern, de fet, va trobar la majoria dels grups parlamentaris al seu costat quan va tocar parlar del model penitenciari català, basat en la reinserció. La majoria dels partits, però, creuen que Ubasart i Calderó no són les millors persones per liderar-lo. Els diputats de Junts, Vox, Cs i el PP han demanat explícitament la dimissió d'Ubasart, i el PSC també ha exigit que s'assumeixin responsabilitats, tot i que sense assenyalar directament la consellera.
Per millorar la seguretat a les cuines, Ubasart ja va explicar dimarts (i hi ha insistit aquest dijous) que immediatament s’augmentarà el personal funcionari de vigilància, que es reforçarà el personal de cuina perquè mai es quedi un treballador sol i que es reforçaran els sistemes d’emergència facilitant dispositius de comunicació i polsadors d’alerta. Per a les setmanes vinents es revisaran els protocols i els espais conjuntament amb el personal, el CIRE participarà en les reunions de les juntes de tractament i es formarà el personal sobre els nous perfils d’interns i formes d’atenció i treball als centres penitenciaris. Finalment, Justícia modificarà una circular del 2002 per avaluar i revisar el nivell de risc dels diversos serveis auxiliars del CIRE.
La investigació policial serà la que aclareixi per què I.S.O. va assassinar la Núria. Mentrestant, a les presons encara hi llueixen pancartes en record de la cuinera. Els últims dies han sigut tranquils, però fonts dels funcionaris avisen que no s'ha acabat la protesta i podrien tornar els bloquejos.