Troben una dona i el seu fill momificats en una casa de Roses sis anys després de la seva mort
La policia encara no ha identificat els difunts, als quals ningú veia des d'abans de la pandèmia
Roses / BarcelonaEls Mossos d'Esquadra investiguen la troballa de dos cadàvers momificats en una casa a Santa Margarida, a Roses (Alt Empordà). Segons ha avançat la SER Catalunya i ha pogut confirmar l'ARA, els dos cossos encara no estan identificats, però tot apunta que són d'una mare i un fill, tots dos d'avançada edat. Pel temps que fa que ningú veia aquestes persones, haurien mort abans de la pandèmia. Tot i això, serà l'informe forense el que determini la data i la causa de la defunció. Segons les primeres exploracions, no sembla que hi hagi indicis de criminalitat.
Els cadàvers es van trobar dimecres passat en un domicili que queda amagat dins d'una entrada de vianants pròxima a l'avinguda Illeta de Santa Margarida, molt a prop del pas de la carretera principal que porta al centre de Roses. És una casa als quatre vents, on hi ha poc moviment. La majoria d'edificis propers són pisos i cases unifamiliars que fan de segones residències i habitatges dormitori. Hi viuen molts turistes francesos. Fa una setmana una veïna va alertar la policia perquè semblava que la porta del domicili on s'han localitzat els cossos havia sigut forçada.
"Feia molt de temps que no els vèiem [a la mare i el fill] i la casa estava tancada, però des de Nadal vam veure la porta oberta i vaig avisar la policia local pensant-me que havien entrat okupes, igual que en altres cases de la zona. Però l'administració no ens va fer cas fins que, la setmana passada, quan van passar pel carrer, vaig enganxar una patrulla, van entrar i van trobar els cadàvers", reconstrueix la mateixa veïna en declaracions a l'ARA.
Els Mossos investiguen si la porta estava forçada perquè hi va haver un intent de robatori o d'ocupació. Sigui com sigui, quan van entrar a l'interior del domicili, els agents van trobar els dos cadàvers momificats. La policia catalana dedueix la seva identitat per qui vivia en aquella casa en el moment de la mort, que eren una mare i un fill. "Eren una senyora gran, que anava amb cadira de rodes i el seu fill, que es deia Antonio. Tots dos eren reservats i no sortien gaire, però teníem una relació molt cordial de veïns", corrobora la veïna que va fer l'alerta en declaracions a aquest diari. La mare tenia entre vuitanta i noranta anys i el fill, uns 65 anys.
Saadoun, president de la comunitat de veïns d'aquest complex de cases, se'n fa creus. "Des d'abans de la pandèmia que no sortien, no recordo l'última vegada que els vaig veure. Els veïns vam pensar que havien marxat del poble o que l'àvia estava ingressada o en una residència, però mai que serien els dos morts dins de casa", admet. Els Mossos també estan indagant en el seu entorn per saber com pot ser que portessin tants anys morts i ningú se n'hagués adonat. "Eren catalans i sembla que la policia ha trobat un familiar de Barcelona", afegeix Saadoun.
Procés de momificació
Ara bé, què vol dir que un cos s'hagi momificat i com ha estat possible? La momificació és un procés pel qual els teixits tous del cos es conserven després de la mort, en comptes de descompondre's. Perquè això passi de forma natural, com és el cas d'aquests cadàvers trobats a Roses, cal un ambient molt específic i extrem. Si la temperatura és massa elevada, el cos es deshidrata abans que els enzims encarregats de la descomposició i els bacteris i fongs actuïn. A més, si es dona en un espai amb bona ventilació que protegeix el cos de l'aigua i la humitat, es genera un ambient facilitador de la momificació d'un cos. Passa el mateix en llocs extremadament freds, ja que les substàncies i els microorganismes s'inactiven. La momificació comença per les parts més exposades del cos (mans, peus, cara) i s'estén a la resta del cos. El cadàver adquireix una coloració marró i es produeix una disminució de volum.