Alerta pel repunt d'ofegats a les platges: la meitat tenien menys de 65 anys
Protecció Civil atribueix l'increment a l'empitjorament de l'estat del mar i a la confiança dels joves per banyar-se quan hi ha bandera groga
Barcelona"Aquest és dels pitjors anys que hem viscut". Així descriu la cap del Servei de Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Montse Font, el fet que ja siguin 19 les persones que han mort ofegades aquest estiu a les platges catalanes. Tres d'aquestes víctimes han mort en les últimes 24 hores. Aquest dimecres al matí un veí de Cornellà de 48 anys ha aparegut surant a la platja de Gavà, després que ahir al vespre un altre home italià de 40 anys morís intentant ajudar uns banyistes a sortir de l'aigua a la platja del Miracle de Tarragona. A més, aquest migdia també s'ha notificat la mort d'una nena de 9 anys que dissabte va ingressar crítica després d'ofegar-se en una platja de Castelló d'Empúries; i aquest dimevres al matí, un home de 70 anys ha quedat ferit greu quan es banyava, també a la platja del Miracle.
El nombre de persones que s'han ofegat a les platges del país en les primeres setmanes d'estiu és força més elevat que altres anys. L'any passat fins al 2 d'agost hi havia hagut 13 víctimes mortals per ofegaments a la platja, el 2021 van ser 11 i el 2020 fins a aquesta data eren 12 les persones que havien perdut la vida, segons les dades de Protecció Civil. De fet, des que es van començar a recollir dades detallades dels ofegaments (l'any 2015) no hi havia hagut cap any que a aquestes alçades de l'estiu s'haguessin registrat més d'una quinzena de morts a les platges.
A banda de la fatídica xifra, un canvi que preocupa Protecció Civil és que la meitat de les víctimes mortals d'aquest 2023 tenien menys de 65 anys. De fet, les quatre persones que han perdut la vida a l'aigua aquesta última setmana eren menors de 45 anys. Un fet que Font atribueix, en part, a un canvi de l'estat del mar: "El que està passant aquest estiu és molt bèstia. Normalment fa molta calor, però tenim el mar calmat; en canvi, aquest any fa calor i, a més, el mar té onatge i té corrents, i això està fent que ja no tinguem un perfil d'ofegat silenciós". El perfil a què es refereix la cap del servei és el d'una persona de més de 70 anys que es desmaia quan entrar al mar, s'ofega i en troben el cos surant a l'aigua. Un tipus de situació que aquest any no és la que predomina.
"Han augmentat les víctimes de menys de 50 anys perquè són les que s'atreveixen a banyar-se quan hi ha bandera groga; en canvi, la gent gran, que seria més probable que s'ofegués en aquesta situació, ja no es planteja entrar al mar", explica Font, que insisteix: "La gent jove, de menys de 50 anys, pot trobar divertit que hi hagi onades i es veu capacitada per nedar, però hi ha corrents submarins i canvis al mar que fan que després no puguin sortir de l'aigua". El risc de banyar-se al mar quan hi ha bandera groga també el reflecteixen les dades. Deu de les 19 morts per ofegament al mar aquest estiu s'han produït quan hi havia bandera groga o quan no hi havia vigilància o servei de socorrisme a la platja.
Segons Font, també és la gent jove la que més opta per anar a banyar-se al mar al vespre, quan ja no hi ha servei de socorrisme. Aquest servei és de gestió municipal i, per exemple a Barcelona, funciona fins a les 19.30 h. "Estaria bé que tots els municipis poguessin ajustar els horaris del servei a les hores en què veuen que hi ha banyistes, com en el cas de la platja del Miracle de Tarragona –que ha decidit allargar l'horari fins a les 20 h–, però el problema és que els concursos per adjudicar aquests serveis es fan al gener, quan encara no se sap com serà la temporada d'estiu", lamenta la cap del Servei de Gestió d’Emergències de Protecció Civil.
20 ofegaments greus de menors en piscines
Més enllà de l'increment de casos a les platges, els serveis d'emergències també alerten que cal extremar les precaucions a les piscines tant públiques com privades i, sobretot, estar atents al que fan els infants. Des que ha començat la campanya d'estiu, una nena de 2 anys i un nen de 8 han mort en piscines, però el nombre d'ofegaments greus que no han resultat mortals s'enfila als 20 casos arreu de Catalunya. "Quan hi ha nens, se'ls ha d'estar vigilant sempre, perquè la piscina no és com la platja, on tens una visió més àmplia del que està passant a l'aigua. Els nens poden caure a dintre sense voler, es poden donar un cop si hi ha molta gent i poden quedar en immersió a sota de l'aigua sense que ens n'hàgim adonat", insisteix Font, que adverteix que "s'ha de vigilar fins i tot si és una piscina petita o inflable, perquè els nens que cauen boca terrosa i els costa aixecar-se poden quedar-se respirant aigua i acabar ofegant-se".