La trobada familiar per Nadal que va permetre detenir els lladres de les abraçades
Els Mossos i la Guàrdia Civil detenen 14 persones per una trentena de robatoris
BarcelonaEren un clan familiar d'una quinzena de membres. Tenien pisos per tot l'Estat, on es quedaven a dormir entre robatori i robatori. Es movien molt, fins al punt que en 24 hores van atracar una persona a Saragossa i una altra a Múrcia. Feia un any i mig que els Mossos i la Policia Nacional anaven darrere seu i no veien el dia de detenir-los. Els últims mesos del 2022 estaven més repartits que mai, cosa que allunyava un possible operatiu per arrestar-los tots de cop. Però va arribar Nadal i tots van començar a viatjar cap a Barcelona, on hi havia un dels nuclis del clan. Un cop hi fossin tots els membres, viatjarien cap a Romania, el seu país d'origen, per celebrar les festes allà. Lluny d'això, van donar una oportunitat única a la policia i dotze membres del clan han acabat en presó provisional.
No eren uns lladres qualssevol. Per les prevencions que adoptaven –canviaven de cotxe cada tres setmanes– i per la quantitat de robatoris que van arribar a cometre. Des de l'abril del 2021, quan comença la investigació, una trentena de fets delictius. Però, sobretot, no eren uns lladres comuns pel mètode que feien servir: l'abraçada. "Normalment actuaven en trinomi. Dues noies baixaven d'un cotxe, on les esperava un home. S'acostaven a una persona gran. Buscaven la vulnerabilitat", narra Eduard Rodríguez, sotsinspector de la divisió d'investigació criminal de Barcelona dels Mossos. Si era un home, se li insinuaven sexualment, amb tocaments, i li intentaven prendre el rellotge o una cartera. Si era una dona, li deien que era molt bonic el seu abric, o que els recordava molt la seva mare. Tot era una excusa per abraçar i dissimular el furt. De cop, la primavera del 2021 els Mossos es van trobar amb diversos robatoris d'aquestes característiques. Van aconseguir vincular-los amb les mateixes persones i van veure que a Saragossa la Policia Nacional investigava la mateixa banda. Van crear un equip conjunt.
Però no tot sempre començava i acabava amb una abraçada. "A vegades era bastant violent", comenta Rodríguez. Ho va viure un home de 70 anys de Girona. Un dia era dins del cotxe, aparcat, traient el braç per la finestra. Els lladres van veure que portava un rellotge de luxe i van esperar que sortís del cotxe. Però no ho va fer i se'ls va acabar la paciència. Una dona es va acostar a la finestra, el va intentar distreure i robar-li el rellotge, però l'home es va resistir. Farta, la lladre li va mossegar el braç i li va robar el rellotge. L'home de la banda que es dedicava a conduir fins i tot va baixar del cotxe veient que la cosa es complicava.
Les joies i els diners que robaven després els enviaven a Romania, on tenien, en paraules del sotsinspector, "un nivell de vida ostentós". Aquí, en canvi, volien passar desapercebuts. Dels 15 detinguts, vuit eren homes i set dones. Tots, d'entre 18 i 30 anys, eren germans, cosins, cunyats, cosins segons... que acumulaven fins a 260 antecedents. Sobretot, els acumulaven les dones, ja que els homes se solien quedar als cotxes i mai els enxampaven. De precaucions en prenien moltes. Fins i tot, en una de les set cases que la policia va escorcollar hi havien construït un forat per escapar-se cap a un altre edifici.
'Scalping'
Els seus objectius sempre eren persones grans, i no només utilitzaven la tècnica de l'abraçada. Amb el temps, la policia va descobrir que també feien servir el mètode de l'scalping. El cas de la Maria ho explica. És una senyora de 81 anys que estava traient diners en un caixer de Badalona. Va posar el pin a poc a poc, i de cop una noia se li va acostar i li va posar un diari a la cara. Li cridava en un idioma estranger. Quan se'n va adonar, per darrere un home li havia pres la targeta, havia posat el pin i havia retirat 900 euros al caixer del costat. Quan la Maria va tornar a posar la seva targeta, estava en números negatius.