"Era un bombardeig de calamarsa mai vist"
Veïns i tècnics municipals de la Bisbal d'Empordà reparen a contrarellotge els danys d'una pedregada insòlita que encara han d'assimilar
La Bisbal d'EmpordàL’endemà de la brutal pedregada que va afectar severament el Baix Empordà i el Pla de l’Estany, amb registres inèdits en dècades, comencen les tasques d’avaluació i de reparació dels danys materials. Hores després de la tempesta, a la Bisbal d’Empordà, una de les poblacions més afectades i on va morir una nena de vint mesos per l'impacte d'una pedra i 67 persones més van resultar ferides, els rastres de les destrosses encara són evidents, tot i la feina intensiva dels serveis de neteja. La via pública és plena de cotxes abonyegats amb els vidres trencats, coberts de plàstics i lones per protegir-los, restes de teules esberlades, testos esmicolats i branques a terra. Les asseguradores, davant l’allau de desperfectes, estan del tot desbordades, amb cues des de primera hora a les seus de la Bisbal i les línies telefòniques ocupades. I els professionals municipals continuen treballant a contrarellotge per recollir i reparar les destrosses, amb la col·laboració ciutadana de veïns i veïnes que s’ajuden i comparteixen la vivència.
En Jordi, botiguer de la Bisbal, defineix el temporal com “un bombardeig de calamarsa mai vist a la comarca” i recorda que “després del vendaval van començar les sirenes i les corredisses, amb cotxes de bombers, ambulàncies i policia amunt i avall, totalment sobrepassats per la magnitud dels danys”. De fet, els mateixos cotxes dels serveis d’emergència locals també van quedar del tot malmesos i inoperatius pels impactes, així que van requerir l’ajuda dels cossos d’emergència de poblacions veïnes com Palafrugell. L’Anna, veïna de la Bisbal, explica que, en els pocs minuts que va durar la granissada, a totes les cases del veïnat “se’ns van trencar totes les claraboies de vidre i les teules queien esmicolades rebotades des del teulat, mentre l’aigua es colava per dins les habitacions”. I continua: “Ara estem intentant avaluar els danys, contactar amb els pèrits i parlar amb l’assegurança, però principalment intentem cobrir de pressa els forats perquè no entri més aigua a casa, ja que es preveu pluja en les pròximes hores”.
Protegir-se de la pluja anunciada per aquesta tarda és, doncs, la principal preocupació de tots els veïns amb les teulades i cobertes afectades, sobretot les empreses i tallers amb sostres d’uralita, que han quedat del tot foradats. Ceràmiques Ferrés, per exemple, amb una botiga i magatzem a la Bisbal, lamenta: “Haurem de canviar tota la coberta, malgrat que per sort ens ho cobreix l’asseguradora, perquè si no seria impossible, però estem molt preocupats perquè si plou aviat ens entrarà aigua i farà malbé els productes de terrissa que tenim”. La ceràmica, material insígnia de la població, és en efecte especialment susceptible a l’aigua, així que són molts els fabricants que es troben en aquesta mateixa situació. També el Terracotta Museu de Ceràmica, que l’alcaldessa del municipi Agnès Ferré ha anunciat en roda de premsa que “ha patit desperfectes considerables i romandrà tancat fins a nou avís”.
Demanen ajudes
En una situació semblant es troba el taller de Soldadures Robert Vidal Mir, que ha aconseguit salvar mínimament la part del sostre d’obra, però s’ha trobat el cobert d’uralita ha quedat totalment perforat. Avui, tots els treballadors es dediquen a traslladar tota la maquinària en un magatzem de formigó, per protegir-la de possibles aiguats. “Aquest desastre se suma a una temporada fatídica, marcada primer per la pandèmia, després per l’encariment de l’energia i, ara, per la calamarsa”, lamenta el propietari, que també tem pel subministrament dels materials necessaris per fer front a les reformes de la zona. És per això que aquest taller de soldadures, igual que la majoria d’empreses afectades, demana ajudes per fer front a les reformes que requereix el local. De moment, a la roda de premsa, Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, ha avançat una línia d’ajudes de la Generalitat per assistir els afectats, i el vicepresident Jordi Puigneró ha comunicat que encara era massa aviat per determinar la Bisbal zona catastròfica.
Els serveis de protecció de la Bisbal, a més, no només han alertat del perill imminent de pluja que pot afectar els edificis desprotegits, sinó també de les possibles ventades que, amb el rastre de teules esmicolades als teulats, poden fer caure objectes contundents a la via pública.