BarcelonaEn una operació conjunta amb set policies d'altres països, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil van desarticular ara fa un mes la xarxa d'estafadors més gran de la història europea, amb 2.000 milions d'euros de benefici i milers de víctimes. El mètode que feien servir era crear falses webs d'inversions de tot tipus, des de criptomonedes fins a accions d'empreses. Prometien als seus clients beneficis exponencials en poc temps, i quan ja havien ingressat centenars d'euros simulaven que els diners començaven a baixar. Fins a 0. En realitat, però, els euros mai s'havien invertit en res, havien anat directament a les butxaques dels estafadors. Fins ara, la policia ha detectat 476 webs fraudulentes que el grup criminal feia servir, i els Mossos han facilitat un cercador perquè tots aquells que hagin tingut una experiència semblant puguin comprovar si van ser estafats.
De fet, fonts policials admeten que hi ha molta gent que no sap que ha sigut estafada. Es pensen, apunten, que han perdut els diners perquè les accions han baixat, o perquè la bombolla d'alguna criptomoneda ha explotat. Ara que els noms dels portals web fraudulents ja són públics, els Mossos esperen una allau de denúncies.
De moment, hi ha comptabilitzades 17.000 víctimes a l'Estat, però s'ha de tenir en compte que només són les que tenien el correu acabat amb .es. La policia avisa que n'hi poden haver moltes més. Sumat a això, a primera vista les webs semblen fiables. Es veuen modernes, fetes per professionals, i amb molts certificats. De VISA, de Bitcoin, de Mastercard... però estan falsificades. FXNOBEL.com, per exemple, és una de les webs fraudulentes i tot són aparences: hi ha un apartat per explicar qui són, però no donen cap detall d'ells. Una finestra de contacte, però no porta enlloc. Només queda clar que està ubicada a les illes Marshall, un paradís fiscal, i les tarifes: pots començar amb 250 dòlars, 2.500 o 5.000.
Per als potencials clients, els noms són familiars. Els estafadors s'encarreguen que siguin visibles patrocinant equips de futbol i tota mena d'esdeveniments. Ever.fx, una de les webs malicioses, va patrocinar el Sevilla Futbol Club fins a la temporada passada. Però la cosa no acaba aquí. També trien noms que s'assemblin molt als dels diversos portals fiables que tenen milions de clients. Va de petits detalls. Fortrade.com és una de les plataformes d'inversió més populars del món i els estafadors van obrir una web que es deia Fortraders.com. Dues lletres de diferència. Igual que Etoro.com, un altre portal molt famós. La web paral·lela dels estafadors es deia Etoroc.com. Crypto.com també l'han versionat extensament: 7crypto.com, 10crypto.io, cryptoeu.com...
Ara bona part d'aquestes webs estan tancades. Hi ha de tot. Algunes com baste-znl.com estan bloquejades per les autoritats judicials. Hi ha un gran nombre de portals que tenen el domini en venda, com LionCapital.co. Hi ha casos especials, com alguna web en què apareix un cartell publicitari amb lletres xineses. També n'hi ha, com FXNOBEL, que es mantenen obertes.
Consells per no caure en estafes
El nou buscador dels Mossos d'Esquadra és una eina clau per poder comprovar si com a usuari et trobes davant d'una web fraudulenta o fiable. La policia, però, admet que de moment al cercador només surten els portals que ells tenen identificats i, per tant, cal anar amb compte igualment. Per prevenir, els Mossos recomanen que abans d'ingressar diners en una web es facin diverses cerques sobre la reputació del portal i què n'opinen els seus antics clients.
També hi ha alguns indicadors, com ara la data de creació: els Mossos recomanen desconfiar de webs creades fa poc temps. I de les que tinguin errors ortogràfics: la policia apunta que en aquests dominis fraudulents sovint hi ha més faltes del compte. Finalment, també és important mirar on està ubicada la seva seu social. La policia demana que es prioritzin les webs que tinguin la base reguladora a Europa. Les fraudulentes normalment estan ubicades en paradisos fiscals.