SOS Desapareguts presentarà una querella amb 150 famílies de víctimes mortals de la DANA
L'acusació també assenyala la falta de mesures i obres de prevenció no executades prèviament a les zones afectades
ValènciaEl mateix dia que els serveis de rescat de la Guàrdia Civil intenten recuperar a Pedralba (Camp de Túria) el cos d'una de les víctimes mortals de la DANA d'ara fa tres mesos després d'obtenir noves dades de geolocalització, l'associació SOS Desapareguts ha explicat que fins a 150 familiars s'han adherit ja a la querella criminal que prepara contra les administracions locals, la Generalitat i el govern espanyol. L'entitat preveu presentar la querella a l'Audiència Nacional el mes de febrer, que compta amb el suport de la majoria de les famílies d'una tragèdia que, segons un balanç encara provisional, ha suposat la mort de 224 persones i la desaparició de tres més.
Segons ha explicat a Efe el president de l'organització, Joaquín Amills, l'equip de professionals que prepara la querella anirà a València el pròxim 26 de gener per reunir-se amb les famílies; una trobada que, ha remarcat, serà privada i de la qual no s'informarà els mitjans de comunicació. Tot i que inicialment la querella demanarà responsabilitats a tres administracions, l'entitat no descarta sumar-hi la Diputació de València, atès que aquesta té responsabilitats sobre els municipis menors de 20.000 habitants.
"No estem tancats a res, el problema és que a penes hi ha informació i alguna de la qual hi havia està desapareixent de pàgines web, portals de transparència o xarxes socials, fins i tot alguna de la Generalitat. Però una vegada admesa a tràmit aquesta querella es demanarà tota aquesta informació al tribunal", ha emfatitzat Amills.
Segons els seus redactors, la querella acusarà les diverses administracions dels delictes d'imprudència, negligència i omissió del deure de socors. A més, l'escrit no se centrarà únicament en les decisions o omissions dels dirigents polítics en la jornada del 29 d'octubre i els dies posteriors, sinó que també tractarà de buscar responsables en les mesures o obres no executades i que haurien pogut evitar danys i víctimes.
Antecedents
L'anunci de SOS Despareguts es produeix pocs dies després que el jutjat d'instrucció número 15 de València arxivés les dues denúncies de Manos Limpias contra els responsables de l'Aemet, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències. El tribunal va determinar que el sindicat d'extrema dreta no ha justificat prou que els denunciats cometessin cap delicte, i li va retreure fer "una causa general o investigació prospectiva". Després d'aquest arxivament, queda pendent d'aclarir el futur de la denúncia que Hazte Oír va presentar al jutjat d'instrucció número 10 contra la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé.
Pel que fa a les responsabilitats del cap del Consell, Carlos Mazón, al desembre el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) va derivar a la justícia ordinària les tres querelles i les quatre denúncies interposades contra el president de la Generalitat. La decisió va comptar amb el suport del ministeri fiscal, que també va considerar que ha de ser un jutjat d'instrucció qui en faci “una investigació completa concretant la intervenció o, si escau, la inacció de cadascun dels querellats i denunciats”. Posteriorment, en el cas que hi hagi prou indicis de criminalitat contra Mazón, hauria d'elevar una exposició raonada al TSJPV, tenint present la condició d'aforat del president.