Simulacre a tocar: dimecres sonaran les alarmes de risc químic i els mòbils de 500.000 persones
Protecció Civil vol sensibilitzar la ciutadania i comprovar que el mecanisme funciona correctament
BarcelonaAquest dimecres a les 10 del matí passaran dues coses que trencaran la tranquil·litat dels veïns de l'àrea metropolitana de Barcelona. Primer, unes 500.000 persones, segons els càlculs de Protecció Civil, sentiran que el seu mòbil fa un fort soroll estrident i, de cop, apareix una pantalla emergent amb un símbol de perill. Ningú correrà cap risc, ja que serà un simulacre de Protecció Civil avisant que cal confinar-se. El segon fet extraordinari serà que sonaran les sirenes de risc químic del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
L'objectiu és comprovar que les sirenes i les alertes funcionen correctament, familiaritzar la població amb els sons d'avís i conscienciar-la sobre la necessitat de confinar-se en cas de trobar-se en una situació d'emergència. Per això s'activaran 50 sirenes de 22 municipis i l'alerta abastarà una àrea de mig milió de persones. Coincidint amb aquesta prova, es faran diversos simulacres de confinament a Sant Boi de Llobregat, el municipi català que concentra més població en una zona teòrica de risc químic.
En total es posaran a prova 50 sirenes, vuit de les quals de la comarca del Barcelonès. Així, a Barcelona ciutat sonaran les de la Zona Franca i el Port i les que hi ha a l’Hospitalet de Llobregat. Al Baix Llobregat se n’activaran un total de 26, ubicades en els municipis de Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Andreu de la Barca, Martorell, Abrera, Olesa de Montserrat i Esparreguera. Pel que fa al Vallès Occidental, en sonaran a Castellbisbal, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa. Al Vallès Oriental les sirenes que s’activaran seran les de Granollers, Lliçà de Vall, Montornès del Vallès i Parets del Vallès. Quedaran al marge de la prova les que hi ha a la zona de la Tordera, que s’inclouran en el simulacre que es durà a terme després de l’estiu a Girona.
La nova prova de risc químic, que és la segona d'aquest 2024, va en la mateixa línia que les que van fer-se l'any passat i té per objectiu preparar la població que viu en una zona de potencial risc químic. "El que volem és que coneguin com sonarien les sirenes i alhora sensibilitzar la ciutadania perquè tothom pensi què hauria de fer si es trobés realment en una situació com aquesta", ha explicat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany. El so de les sirenes durarà 15 minuts i, tal com ja ve sent habitual, de forma simultània, els ciutadans que es trobin en l’àrea d’influència rebran un missatge al telèfon mòbil explicant que en cas que l’emergència fos real caldria confinar-se “al lloc en què es troben o a l’edifici més proper si és que estan al carrer”.
Protecció Civil oferirà a la seva pàgina web i per xarxes socials la possibilitat de participar en una enquesta sobre l’experiència. L'objectiu d'aquesta eina és comprovar si la cobertura teòrica es correspon amb la real. A banda, les persones amb sordesa rebran un missatge de text informant-les sobre la prova i també s'ha contactat amb entitats que treballen amb persones amb autisme per indicar-los que hi ha mecanismes per "reduir" l'impacte auditiu.