Temporal

Sant Pere de Torelló es refà de mica en mica de la "catastròfica" pedregada

L'Ajuntament està preocupat per les gestions amb les asseguradores i la possibilitat que hi hagi noves tempestes

BarcelonaFins a mil habitatges del nucli antic malmesos. Gairebé 300 cotxes amb els vidres trencats o abonyegats. Claraboies esmicolades i destrosses en tots els equipaments municipals. Restes vegetals i arbustos per terra. Aquests són només alguns dels desperfectes que la forta pedregada de divendres passat va deixar al seu pas per Sant Pere de Torelló (Osona). Dia a dia, el municipi es refà lentament. "Estem desbordats", reconeix a l'ARA l'alcalde del poble, Jordi Fàbrega. "Intentem donar resposta a la gent, estar al seu costat i agilitzar al màxim els tràmits", explica, però admet que hauran de passar "mesos" fins que el municipi pugui tornar a una certa normalitat.

Just després de la forta pedregada, i fins ben entrada la matinada de dissabte, els Bombers i la brigada municipal van estar retirant restes de teulades que havien caigut o que tenien risc de despreniment. Ara, un cop assegurades les teulades, la majoria dels esforços es focalitzen en la neteja i en col·locar elements de protecció provisionals als habitatges i equipaments afectats. "Tothom està molt enfeinat. Traient teules, tapant les teulades amb tendals...", explica el Carlos, veí afectat per la pedregada. "Veus que un veí arregla la teulada, un altre neteja, l'altre amuntega la brossa. Fa pena veure el poble així", coincideix el Joan, un altre veí.

Cargando
No hay anuncios

La magnitud dels danys ha dut el consistori local a sol·licitar a la Delegació del govern espanyol que declari la zona catastròfica per poder accedir a ajudes econòmiques que facilitin la recuperació del municipi. "Som conscients que és un tràmit difícil i que no donen gaires diners", confessa Fàbrega: "En tot moment diem la veritat a la ciutadania".

Cargando
No hay anuncios

La principal inquietud de l'Ajuntament, però, és la tramitació de les gestions amb les empreses asseguradores. "No notem l'agilitat que correspondria en un context com aquest, en què tot un poble s'ha vist afectat. Haurien de respondre amb celeritat, i no sempre és així", lamenta Fàbrega. "És una qüestió que està generant molta angoixa entre els veïns", afegeix. De fet, l'alcalde explica que algunes famílies han rebut trucades de companyies presumptament estafadores, i assegura que s'està fent tot el possible per assessorar-los.

"Tothom està pendent de l'assegurança. És una preocupació generalitzada", diu el Carlos. I continua: "Des de la companyia venen, miren, i et diuen que ho estan valorant. Però què passarà si torna a ploure?" Tal com apunta el veí –que recorda que algunes de les pedres que van caure divendres "semblaven mandarines"–, la possibilitat de noves pluges amoïna especialment el municipi. "Ahir va fer núvol i van caure quatre pedres i jo estava acollonit. Ja tornarem a tenir un sarau de Déu", manifesta. "Cada cop que sentim una tempesta, la gent tremola. Genera molt patiment", afegeix l'alcalde.

Cargando
No hay anuncios

La clau, una bona comunicació

Un element que s'ha convertit en gairebé imprescindible al llarg de tots aquests dies és el grup de WhatsApp municipal. A hores d'ara hi estan connectades aproximadament 1.700 persones, més de la meitat de la població. "Des del primer moment l'alcalde ha anat penjant vídeos on comparteix informació de servei o explica les gestions que s'estan fent", explica el Joan. Per exemple, han indicat als habitants que deixin la brossa causada per la tempesta, com ara els trossos de teula, el mobiliari o els vidres, al carrer i la classifiquin perquè des del consistori la puguin recollir. Fàbrega, però, demana paciència: "De moment hem recollit les deixalles en cinc camions i, tot i això, encara ens queda més de la meitat pendent", admet. El Joan també ho té clar: "La gent veu que la cosa anirà per llarg".

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament també ha atorgat gratuïtament la llicència d'obres per tal "d'agilitzar" el procés de reparació i s'ha reunit amb empreses constructores amb l'objectiu "d'equilibrar els preus". A més, Fàbrega assegura que s'han posat en contacte amb la Generalitat "perquè els ajudi amb el tractament del fibrociment", així com amb la Diputació de Barcelona amb relació a l'emergència d'edificis municipals destruïts.

Cargando
No hay anuncios

Qui també s'ha mostrat predisposat a posar les coses més fàcils als veïns és una empresa de parabrises, que des d'un inici ha ofert els seus serveis al poble. "S'ha instal·lat al polígon, en una carpa. Només cal que vagis allà i et canvien el vidre", diu el Pere, veí del municipi. En el seu cas, les pedres li van malmetre la furgoneta i l'antena de la televisió i li van destrossar la teulada d'uralita del taller. "Les teulades fetes amb aquest material són el que sobretot ens preocupa. Retirar l'amiant i després haver de fer una teulada nova és un procés llarg i costós", explica. "Ningú es podria imaginar que pogués passar una cosa així", afegeix, consternat.

En total, l'Ajuntament ha comptat fins a mil habitatges del nucli antic malmesos pels efectes de la pedregada, és a dir un 95% del total. S'hi sumen els desperfectes a gairebé 300 cotxes i a 30 de les 40 empreses d'un polígon industrial, així com a tots els equipaments municipals, inclòs l'Institut Escola Josep Maria Xandri.