Seguretat

¿S'han trobat bombes de la Guerra Civil a prop de casa teva? Ara ja ho pots saber

Els Mossos han recollit 8.200 artefactes bèl·lics en els últims 12 anys

3 min

BarcelonaEl Joan estava reformant un pis que s'acabava de comprar a Castellbisbal. Va veure que l'habitatge tenia un fals sostre i ell mateix va decidir foradar-lo. De cop, del sostre van caure dues granades de la Guerra Civil. Per sort, no van explotar. Va contactar amb els especialistes en explosius dels Mossos d'Esquadra, els Tedax, que van trobar 10 granades més al fals sostre. Feia 85 anys que ningú les havia tocat: aquell mateix pis va ser ocupat per la CNT durant la Guerra Civil i hi van amagar part del seu armament davant l'avenç de les tropes franquistes. Després, el pis va passar a ser un local de la Falange, i els falangistes mai van arribar a saber que a sobre seu hi havia bombes. Els de casa del Joan són els 12 últims artefactes relacionats amb conflictes bèl·lics històrics dels més de 8.200 que han trobat els Mossos des de l'any 2012.

Artefactes explosius trobats pels Mossos en els últims12 anys

Des de les Guerres de Successió fins a la Guerra Civil, passant per la invasió napoleònica o les Carlinades. Totes les bombes, granades, projectils, coets i mines que s'han trobat es poden consultar ara en un mapa que ha creat la policia catalana. "És una feina que va més enllà de la purament policial. Els historiadors i les universitats podran accedir ara a aquesta informació", ha apuntat aquest dimarts el sotscap de l'àrea Tedax, el sergent Gustau Aparisi, en una roda de premsa. En 12 anys, els Mossos han trobat 2.079 projectils d'artilleria, 100 bombes d'aviació, 2.106 granades de mà, 3.490 granades de morter, 26 granades de fusell, 237 espoletes, 17 bombardes, 189 coets i 6 mines.

De vegades les han trobat ben a prop de les comissaries, com el 2006 a Cerdanyola del Vallès. Quan estaven fent els fonaments de la nova seu de la policia, van detectar tres bombes d'aviació. No eren de l'exèrcit franquista ni republicà, sinó dels nazis. Les mateixes bombes que la Luftwaffe va llançar a Polònia, França i els Països Baixos durant la Segona Guerra Mundial ja havien caigut al Vallès Occidental uns anys abans. "La Legió Cóndor les va testar aquí", recorda Aparisi. També s'han trobat bombes de l'aviació nazi a l'Ebre i granades de mà de la Itàlia de Mussolini a diversos punts del país.

Granada de mà que van trobar a Castellbisbal.
Granada FAI ideada per Ramón Franco.
Granada fabricada a Itàlia localitzada a Catalunya.

A la rectoria de Sallent (Bages), per exemple, es van trobar el 2017 445 granades de mà del model FAI en una falsa paret. De nou, era un local que havia sigut ocupat pels anarquistes. Després de la guerra, i durant diverses dècades, va ser la seu de l'esplai de Sallent, un espai concorregut, sobretot, per nens. Les granades FAI que van trobar les havia dissenyat ni més ni menys que Ramón Franco, que a diferència del seu germà, el dictador Francisco Franco, era d'esquerres i republicà.

El 2017 també van trobar 12 granades en el monestir de Santa Teresa de Vic. Les monges de clausura que hi vivien feien vot de silenci, i una el va haver de trencar per comunicar la troballa als Mossos. Com que en aquell monestir només hi podien entrar dones, hi van haver d'anar dues agents especialistes de Tedax.

Prohibit el col·leccionisme

Segons expliquen els Mossos, es calcula que entre un 10% i un 20% dels artefactes sense explotar que es van llançar durant la Guerra Civil no van funcionar i alguns encara són on van caure. Habitualment es troben en camps de conreu, obres públiques a l’extraradi de les ciutats on es van donar les batalles o on eren les tropes. També és habitual trobar-los a les golfes d’edificis antics o en amagatalls en dobles parets, com en el pis del Joan.

L’historiador Jordi Amigó ha explicat en roda de premsa que el ràpid avenç de les tropes franquistes a Barcelona va provocar que els anarquistes haguessin de marxar sobtadament dels pobles i, en alguns casos, en lloc d’endur-se el material bèl·lic, van optar per amagar-lo. En el cas de Castellbisbal, explica, "els falangistes van conviure, naturalment sense saber-ho, amb les granades guardades a les acaballes de la Guerra Civil pels anarquistes, tot just a sobre el seu cap".

De bombes, però, n'han trobat de molt més antigues. El sergent Aparisi diu que el 2004, durant les obres de la piscina municipal de Roses, van trobar artefactes explosius del segle XVI. Els Mossos recorden que hi ha risc que aquests artefactes explotin i que col·leccionar-los està prohibit pel Codi Penal.

stats