Successos

Roba rosa i un tatuatge hindú: crida de la Interpol per identificar quatre dones mortes a Catalunya

La campanya vol posar noms i cognoms a víctimes de tot Europa

Reconstrucció facial de la dona que va aparèixer en una carretera de Malgrat.
08/10/2024
3 min

BarcelonaIdentify me és la campanya impulsada per l'Organització Internacional de Policia Criminal (Interpol) per identificar dones que van aparèixer mortes en circumstàncies sospitoses els darrers anys a tot Europa. Són 46 cadàvers que encara no tenen noms ni cognoms, i quatre d'aquests van aparèixer a Catalunya, que per primer cop entra dins d'aquesta campanya. L'any passat la iniciativa ja va donar resultats: es va resoldre un cas de l'any 1992. El juny d'aquell any van descobrir un cadàver amb signes de violència a Anvers. Ningú sabia qui era. La incògnita es va resoldre el maig del 2023 gràcies a Identify me, que crea reconstruccions facials de les víctimes. Aleshores, algú va trucar dient que la víctima era familiar seva. Es deia Rita Roberts, tenia 31 anys i era de Cardiff. Totes les víctimes es poden localitzar en aquest enllaç.

La Interpol també intenta posar nom a quatre víctimes que van aparèixer a Catalunya. El primer cas es remunta a l'any 1999. A l'habitació d'un hotel de Premià de Mar, al Maresme, van trobar una dona d'entre 23 i 25 anys morta. Estava despullada, tenia les mans lligades i diversos signes de violència pel cos. Ningú sabia ni com es deia ni d'on era. Feia 1,70 metres d'alçada i tenia els ulls blaus. Sí que se sap que s'allotjava a l'hotel amb un home blanc, d'entre 25 i 30 anys i d'1,65 a 1,70 cm d'alçada. Tenia els cabells ondulats i pentinats cap enrere. Segons diversos testimonis, parlava francès i anglès i la parella podria haver vingut de Ginebra o d'una ciutat a uns 10 km amb la paraula ville al seu nom. És tot el que se sap d'aquest cas i la Interpol demana la col·laboració ciutadana per identificar la víctima i trobar l'assassí.

Reconstrucció facial de la víctima de Premià.

El següent cas és del 2003. En un camí rural de Malgrat de Mar van descobrir el cos sense vida d'una dona d'entre 25 i 30 anys. Tenia múltiples ferides al cos i a la cara. Segons les exploracions forenses, feia 12 hores que era morta. De nou, ningú sabia qui era i ningú l'havia trobat a faltar. Un petit detall pot ser clau en aquest cas: la dona portava un símbol hindú a la mà dreta que es coneix com a símbol d'Om. Els investigadors van pensar que podria ser una persona de nacionalitat bengalina, ja que també portava polseres d'aquesta cultura als canells i als turmells. Feia 1,60 metres d'alçada i portava un jersei de llana carmesí.

Tatuatge a la mà dreta.

De rosa

El 3 de juliol del 2005, van descobrir el cadàver d'una dona en una carretera de Viladecans. La Interpol no precisa en aquest cas si el cos presentava signes de violència, però sí que qualifiquen la seva mort de "sospitosa". Com en els altres casos, esperen que amb aquesta crida algun familiar o amic l'identifiqui. Tenia entre 20 i 25 anys i feia 1,60 metres d'alçada. El seu to de pell era clar, els ulls blaus i els cabells castanys i ondulats. Tota la seva vestimenta (els pantalons, el top amb estampat floral i les sandàlies) era de color rosa. A més, portava arracades d'or i una polsera daurada amb estrelles. Les autoritats policials també expliquen que tenia una petita piga a l'abdomen.

Roba que portava la víctima de Viladecans.

L'últim cas és el d'una dona que va aparèixer penjada en un galliner d'una casa rural de Sant Julià de Ramis. Com en els altres casos, no portava cap document d'identitat i ningú l'ha reclamat. Les tres persones que vivien a la masia van assegurar a la policia que ni la coneixien ni l'havien vist abans, com tampoc les persones que vivien a les zones limítrofes. Tenia entre 25 i 30 anys i feia 1,60 metres d'alçada i tenia la pell blanca i els ulls negres. Els investigadors van creure que podia ser del nord d'Europa.

stats