Successos

"Revisa les portes": els lladres que provaven sort a tots els pisos d'un bloc amb marcadors

Els Mossos detenen cinc persones per cometre cinc robatoris en pisos de Barcelona

01/10/2024
2 min

BarcelonaUn marcador sol ser un fil prim de cola o un trosset de plàstic, gairebé imperceptible a simple vista, que els lladres col·loquen a les portes d'un domicili. Hi tornen al cap d'uns dies i l'observen. Si el marcador segueix intacte vol dir que ningú ha entrat en aquella casa. És a dir, tenen via lliure per robar-hi. Per això els Mossos insisteixen que "cal revisar les portes" per evitar que bandes com la que la setmana passada van desarticular entrin a casa teva.

Els investigadors de la policia expliquen que només observant la tècnica amb la qual uns lladres han entrat en una casa ja saben de quina banda es tracta. Els grups albanesos, per exemple, són escaladors que pugen pels patis interiors i les bandes georgianes solen utilitzar la tècnica dels marcadors per després acabar forçant la porta. L'últim operatiu dels Mossos per lluitar contra els robatoris amb força (n'hi ha una cinquantena a Catalunya cada dia) ha posat fi precisament a una banda de georgians especialitzada en marcadors. Les detencions van ser el 26 de setembre a l'Hospitalet de Llobregat i a Santa Coloma de Gramenet: la policia va arrestar cinc homes i una dona d'entre 24 i 51 anys. Entre tots, segons fonts policials, sumen 22 antecedents. Vivien a la rodalia de Barcelona, però actuaven a la capital catalana. Sobretot, a l'Eixample.

En total, se'ls ha pogut vincular amb cinc robatoris amb força consumats i diversos en grau de temptativa (ho van intentar, però no van aconseguir entrar al pis). Tot i això, els Mossos afirmen que continuen investigant altres robatoris i que la xifra de cinc consumats podria pujar. De fet, la investigació va començar el maig del 2024, però van poder vincular aquest grup amb robatoris de l'any passat. Fonts policials afirmen que eren una banda molt activa a Barcelona i es mostren sorpresos pels pocs antecedents que tenen en comparació amb els robatoris que intentaven executar. Ho demostra un robatori consumat a l'Eixample: van col·locar marcadors a les portes de 14 pisos d'un mateix bloc i van acabar entrant només en un. Això, segons fonts policials, demostra una gran capacitat de vigilància i control de tots els marcadors. Després, forçaven les portes amb rossinyols, una petita eina metàl·lica doblegada per un extrem que amb prou feines deixa rastre.

Organitzats

Segons els Mossos, la banda georgiana estava "jerarquitzada" i tenia un "repartiment de tasques marcat". Hi havia els encarregats de robar, els de vendre els objectes robats i un líder que, de vegades, fins i tot participava en les entrades als domicilis. A més, prenien moltes mesures de seguretat: feien reunions en llocs públics, evitaven les rutines, es canviaven diverses vegades de roba un mateix dia i fins i tot canviaven de casa o passaven una època a l'estranger. Gràcies a les entrades als seus domicilis, els Mossos van recuperar nombroses joies, material d’anàlisi de puresa d’or i aparells electrònics per valor superior a 20.000 euros, així com objectes que podrien guardar relació amb altres robatoris consumats. A més, també van intervenir una radial per forçar caixes fortes i eines per obrir portes.

Motos contra els aparadors

En la mateixa tasca d'investigació dels delictes contra el patrimoni, els Mossos van detenir el 20 de setembre un home de 48 anys acusat de cometre desenes de robatoris amb força en establiments de Barcelona. L'home acumulava 48 antecedents policials des del 2005. El detingut utilitzava habitualment una motocicleta, en la majoria de casos sostreta, per dur a terme els fets i en alguna ocasió l'encastava contra l'establiment, trencava l'aparador i accedia a la botiga. La detenció es va fer en el marc d'un dispositiu que s'estava realitzant al districte de les Corts contra la multireincidència. L'home havia estat condemnat anteriorment, però l'abril del 2023 la condemna va quedar suspesa. Des d'aleshores l'han arrestat fins a vint vegades, divuit de les quals com a presumpte autor de delictes patrimonials. A més, li constaven catorze requeriments judicials i fins a tres ordres de recerca i detenció.

stats