Successos

Quatre detinguts per apallissar persones sense llar a Blanes

Els arrestats van planificar les agressions, que van ser en grup i motivades per l'odi als pobres

Vehicle i dos agents dels Mossos davant d'una comissaria
ARA
05/10/2024
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut quatre nois, d'entre 19 i 20 anys, per haver apallissat almenys dues persones sense llar a Blanes, a la comarca de la Selva. Segons ha explicat la policia en un comunicat, els arrestats van planificar les agressions, que van ser en grup i únicament motivades per l'aporofòbia: l'odi als pobres. Els Mossos els han pogut vincular amb dues pallisses, però la policia no descarta que n'hagin protagonitzat més. De moment se'ls investiga per delictes de lesions i per delictes contra l'exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques, amb l’agreujant d’abús de superioritat cap a les víctimes.

Tot es remunta al 27 de setembre. Uns testimonis van avisar que hi havia una persona sense llar greument ferida després de patir una agressió. Tenia blaus pel cos, lesions al cap i hemorràgies. L'home, de 65 anys, vivia en una barraca i va haver de ser traslladat a l'hospital. L'endemà, un altre home sense llar va anar a la comissaria dels Mossos: tenia la cara plena de blaus, una hemorràgia en un ull i el nas fracturat. Va explicar que l'havien apallissat i que no era l'únic que dormia al carrer que havia estat agredit. De fet, va detallar altres agressions i d'aquí ve la sospita dels Mossos que aquest cas no es limita només a dues.

L’Àrea d’Informació Territorial de Girona dels Mossos va assumir la investigació dels fets. La clau per enxampar els autors va ser identificar el cotxe amb què anaven. La investigació ha constatat que aquelles agressions no eren rampells ni accions improvisades. Les planificaven, passant diverses vegades abans pels llocs que freqüentaven les persones sense llar i, fins i tot, parlant-hi fent-se passar per altres persones.

"En els dos casos, els presumptes autors van anar al lloc on les víctimes dormen habitualment a l’interior d’un vehicle, van baixar amb rapidesa i, aplicant mesures per no ser reconeguts, van protagonitzar una agressió en grup sense cap més motivació que la de causar danys a les víctimes per la seva condició de persones sense llar", asseguren els Mossos. Després de la pallissa van fugir corrents. La fugida es va acabar l'1 d'octubre, quan els Mossos els van detenir a Blanes.

Investigació oberta

Els investigadors no descarten que hi hagi més casos comesos pel mateix grup, perquè cal tenir en compte que les persones sense llar no solen denunciar els delictes que pateixen. De moment, la policia fa l'acompanyament a les víctimes per assessorar-les, vetllar per la seva condició de vulnerabilitat i posar-les en contacte amb serveis socials del municipi.

Els Mossos, la Fiscalia en Delictes d’Odi i el jutjat de primera instància i instrucció núm. 5 de Blanes treballen conjuntament amb l’objectiu de donar una resposta ferma a aquesta mena de delictes i avisen que la investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

stats