El pres que ha mort la cuinera de la presó complia condemna per l'assassinat d'una dona

L'intern s'ha suïcidat després de cometre el crim

El centre penitenciari de Mas d'Enric
18/03/2024
4 min

BarcelonaL'intern que ha mort la cuinera de la presó i després s'ha suïcidat complia una condemna d'onze anys de presó per un delicte d'assassinat, segons ha confirmat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'abril del 2016 va confessar haver mort, també a ganivetades, una prostituta de qui s'havia enamorat a Valls després d'una discussió. L'home acabava la condemna el 2027. Segons va avançar el sindicat CATAC i van confirmar poc després els Mossos d'Esquadra, el reclús hauria assassinat la dona a ganivetades cap a les 17 hores. Fonts del centre penitenciari expliquen que una càmera de seguretat hauria captat com l'home agafava un ganivet per cometre l'agressió, que no ha sigut gravada perquè s'hauria produït dins d'una cambra frigorífica, en el mateix punt de la presó és on els treballadors han trobat els dos cossos sense vida.

Segons fonts sindicals del centre, la cuinera hauria elevat una incidència contra el pres fa aproximadament dos mesos per una discussió i perquè no li agradava el seu comportament. Tots dos feia un temps que treballaven plegats a la cuina, una tasca a la qual els interns poden aspirar si tenen un bon comportament. La víctima, de mitjana edat, exercia funcions de cap de cuina. Les mateixes fonts diuen que el pres va ser apartat del lloc de treball unes setmanes, però el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) va acabar retornant-li la feina fa pocs dies.

En tot cas, fonts de la investigació expliquen que continuen investigant altres possibles detonants del crim i que hi ha més hipòtesis damunt la taula. De fet, els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per aclarir les circumstàncies del succés i per saber quin tipus de relació tenien la víctima i el pres, o si algun conflicte previ podria haver motivat l'atac. Fonts policials sí que tenen clar que l'home hauria actuat amb una motivació i de forma conscient.

Fonts penitenciàries confirmen que no hi ha hagut cap altre treballador mort en mans d'un pres en una presó catalana des que la Generalitat va assumir-ne la gestió, fa 40 anys. La comitiva judicial va practicar l'aixecament dels cadàvers entre les 18 h i les 20 h i el jutjat d'Instrucció 3 de Tarragona en funcions de guàrdia ha obert diligències. El departament de Justícia i la direcció del centre penitenciari de Mas d'Enric col·laboren amb la investigació, segons ha explicat la conselleria en un comunicat.

"També tenim una investigació interna en marxa, però de moment no tenim més informació", s'ha limitat a dir la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que s'ha desplaçat aquest dijous fins a Mas d'Enric per afegir-se al minut de silenci que s'ha convocat a totes les presons catalanes. L'ha acompanyat el secretari de Mesures Penals, Armand Calderó, que només ha qualificat el cas d'"incident molt greu". Cap dels dos responsables de Justícia han explicat quin protocol de seguretat penitenciari hi ha en entorns sensibles com la cuina ni han valorat si aquest ha fallat.

"Anomalia" i "dimissió"

Les banderes de tots els centres penitenciaris de Catalunya onegen a mitja asta com a mostra de dol pel crim, que ha estat l'espurna perquè sis sindicats de treballadors penitenciaris hagin convocat una manifestació a les portes del departament de Justícia, a Barcelona. "Hem perdut una companya, ens l’han matat", afirma l’Antònia que, com un centenar de treballadors de presons més, s'han desplaçat a la Zona Franca per condemnar els fets i denunciar l’augment de les agressions als centres catalans, informa Natàlia Fenollosa. Han demanat el cessament "imminent" de la cúpula de la conselleria, amb proclames com ara "Consellera dimissió" i "Consellera assassina", ja que asseguren que han deixat els treballadors de les presons desprotegits i que han intentat "negar les evidències" reiteradament.

De fet, s'hi han viscut alguns moments de tensió, sobretot quan els manifestants han intentat entrar a la conselleria sense èxit. Inicialment, hi havia poca presència policial en aquest accés, però després han arribat reforços d’antiavalots que estaven en una altra entrada. Els concentrats, alguns amb la cara tapada, han llençat ous i altres objectes i els Mossos han carregat.

Manifestants demanen la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, per la mort d'una cuinera de Mas d'Enric. N.F.

El portaveu d’UGT presons, Xavier Martínez, ha retret que, en el comunicat sobre els fets, no es parli d'un assassinat, sinó de dues morts violentes, sense diferenciar entre la treballadora morta i el pres que l’ha assassinat. En aquest sentit, ha subratllat que el pres que ha mort la cuinera podia accedir a un espai amb accés a ganivets tot i haver estat condemnat per homicidi amb arma blanca; uns fets que qualifica d'“anomalia” i que demostren que "falla el funcionament del sistema penitenciari català".

Des del sindicat CSIF critiquen que la tràgica mort de la treballadora és "la crònica d'una mort anunciada": asseguren que és la "culminació d'una escalada d'agressions" davant les polítiques "massa laxes" de la conselleria. Fonts del sindicat UGT també critiquen que "treballar en les condicions actuals es fa molt difícil" i afirmen que "cada vegada hi ha interns més conflictius". En el seu comunicat, CATAC també ha lamentat que el departament de Justícia "ignori la greu realitat dels centres pel que fa a agressions als seus professionals".

En la protesta, els manifestants han recuperat reivindicacions històriques del col·lectiu, com ara un augment de la plantilla, més formació, la consideració d'agents de l’autoritat, un enduriment de les normes regimentals, davant els atacs que, diuen, reben a les presons per part dels interns. "Un esprai seria una eina fantàstica per reduir les agressions”, ha subratllat Martínez, que ha afegit que la conselleria sempre s'hi ha negat.

Agressió a Quatre Camins

També dimecres es va registrar un altre incident entre un reclús i un funcionari de la presó de Quatre Camins. En aquest cas el treballador va patir una forta contusió a la cara després de ser copejat per un intern que es trobava al departament d'atenció especialitzada (DAE) i que posteriorment va agredir tres treballadors més que intentaven contenir-lo, segons ha informat Efe.

El primer dels funcionaris agredits va haver de ser traslladat en una ambulància fins a la mútua per una forta contusió en un ull i al pòmul, mentre que dos dels tres empleats més del centre penitenciari van requerir també assistència sanitària del personal de Quatre Camins, segons han informat fonts del departament de Justícia.

stats