Barcelona

La policia requisa 68 armes blanques durant les Festes de la Mercè, un 55% més

En total s'han registrat 24 incidents amb navalles, un 16% menys que el 2023

2 min
El piromusical de la Mercè 2024

BarcelonaSatisfacció als Mossos d'Esquadra i a la Guàrdia Urbana de Barcelona pel dispositiu policial per les Festes de la Mercè de la capital catalana. Segons han fet públic aquest dimecres els dos cossos policials, els fets delictius durant els cinc dies de festivitat s'han reduït un 54% i s'han fet un terç menys de detencions en comparació amb les mateixes dates del 2023. Amb tot, i tenint en compte que s'han duplicat els esforços per detectar armes blanques, l'ARA ha pogut saber que se n'han requisat 68, un 55% més que l'any passat. La gran majoria d'incidents, segons fonts policials, han sigut per furts i per robatoris amb violència. 

Una de les problemàtiques que més preocupava la policia era la proliferació d'armes blanques. La pujada dels indicadors delinqüencials –previsiblement el 2024 serà un any de rècord pel que fa als incidents amb navalles– ha provocat que la conselleria d'Interior hagi hagut d'implementar un nou pla amb més controls amb detectors de metalls. Aquest pla començarà aquest cap de setmana, però per la Mercè, juntament amb els efectius de la Guàrdia Urbana, els Mossos ja van intensificar aquests controls. Això ha donat resultats: han decomissat un 55% més d'armes blanques que el 2023. La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha valorat positivament el dispositiu: "Demostra que la prevenció i els operatius coordinats funcionen", ha dit.

Segons ha pogut saber l'ARA, en dades absolutes això vol dir que han requisat 68 armes blanques durant les cinc jornades de festivitat. Fonts policials adverteixen que això no necessàriament vol dir que hi hagués més armes blanques pel carrer, sinó que han augmentat els controls i, per tant, també les armes requisades. En total, segons les dades a què ha tingut accés aquest diari, s'han registrat 24 incidents amb armes blanques durant els cinc dies. Aquesta dada no vol dir que hi hagi hagut 24 agressions amb arma blanca, ja que l'exhibició d'aquesta arma (encara que després no es faci servir) ja es considera un incident. Aquesta vintena de registres representen una reducció del 16% en comparació amb les dades de l'any passat.

Un dels incidents que destaca la policia és un robatori que va acabar amb un apunyalament a Ciutat Vella. Va ser la matinada de dissabte a diumenge i un agent dels Mossos que estava fora de servei hi va intervenir. Com a conseqüència, va resultar ferit al braç amb un tall superficial que va requerir punts de sutura.

Un terç menys de detencions

L'augment dels controls per armes blanques també provoca automàticament que creixin les identificacions policials: en total, les dues policies han identificat un 75% més de persones que l'any anterior. Les detencions, però, han baixat: se n'han fet 73, un terç menys que durant les festes de la Mercè del 2023.

stats