Què podran fer els Mossos als ports i aeroports
Amb les noves competències, podran accedir a zones restringides on ara només hi ha la policia espanyola


BarcelonaUn dels lemes més repetits dels Mossos d'Esquadra dels últims anys és que són la policia de Catalunya per terra, per mar i per aire. Aquesta frase està estrictament lligada a l'aspiració del cos català, totalment competent per terra i de ser-ho als ports (el mar) i a l'aeroport (l'aire). Aquesta qüestió ha centralitzat les converses amb el ministeri de l'Interior els últims anys, que van concloure el 2023 amb un preacord perquè els Mossos assolissin aquestes competències. “Els Mossos es projectaran a la totalitat de la zona de servei d'aeroports i ports ubicats a Catalunya, amb inclusió tant de les zones de terra com d'aire, i a les aigües interiors marítimes", es deia. Aquest era el punt principal d'un preacord que va caure per decisió de la Moncloa davant la convocatòria electoral a Catalunya. I aquest preacord també va ser un dels primers maldecaps del nou govern de Salvador Illa. Mentrestant, Euskadi ja ha aconseguit un pacte i l'Ertzaintza té competències en aquests espais.
En la primera junta de seguretat del govern socialista, la conselleria d'Interior, liderada per Núria Parlon, i el ministeri de l'Interior van posposar la cessió de competències. L'oposició va posar el crit al cel, i el president Illa va haver de rectificar i va assegurar que es faria a principis d'any. Finalment Parlon ha posposat l'assumpció de noves competències al setembre, un anunci que va agafar amb el peu canviat alguns comandaments de Mossos, que no en sabien res. Sigui com sigui, Interior creu que els 800 agents que sortiran de l'escola de la policia a l'estiu seran claus per cobrir les places que s'obriran als ports i aeroports, i una bona part d'aquests mossos aniran a aquestes destinacions. Segurament també caldran formacions i tot serà gradual.
L'acord es dona per fet, però encara s'està negociant. Tot i que fonts coneixedores apunten que s'està treballant amb el preacord de l'anterior legislatura com a base, no és descartable que hi hagi canvis respecte a aquell document. També s'espera –l'anterior preacord ja ho explicitava– que l'avenç competencial no sigui en detriment de la policia espanyola, que continuarà present en aquests punts. Per exemple, la Policia Nacional és competent en estrangeria i la Guàrdia Civil, en temes fiscals.
Canvis visibles
Si tot segueix l'ordre previst, l'assumpció de noves competències serà un pas visible per a la ciutadania, i els canvis es notaran ràpidament. Ara mateix, segons fonts del cos, els Mossos es troben que no poden entrar a diversos espais dels aeroports. Per exemple, n’hi ha patrullant per l'aeroport del Prat, però un cop passes el control de seguretat (quan t'escanegen les maletes i ensenyes el teu vol) s'entra en l'anomenada zona aire. Allà només hi ha persones que agafaran un avió, i els Mossos, si no és amb una credencial expressa i en situacions excepcionals, no hi poden entrar. Si es comet un robatori abans del control de seguretat, el cas és dels Mossos. En canvi, si es produeix després, se'l queda la Guàrdia Civil o la Policia Nacional. Si bé la majoria de robatoris i furts es produeixen fora del control de seguretat, cada vegada és més freqüent, segons fonts policials, que els lladres comprin un bitllet d'avió barat per accedir a la zona aire i robar als passatgers. També és un espai on es produeixen fets vinculats a la violència domèstica.
Previsiblement, doncs, amb el traspàs de competències els Mossos podran accedir, patrullar i investigar tots els fets que passin a la zona aire. Fonts de la policia catalana apunten que són coses que es donen per fetes, però encara no tenen les directrius exactes. Tampoc està del tot clar si també baixaran a les pistes, on els cossos policials fan controls de velocitat i alcoholèmia als vehicles (normalment de càrrega i descàrrega) que hi passen. Fa temps que els Mossostreballen per fer-se un lloc als aeroports: han ampliat la seva seu a l'aeroport del Prat i n'estan fent una de més gran al de Girona i al de Reus.
Els ports
Amb els ports, les noves competències, si tot segueix l'ordre establert, també permetran superar barreres. A ports com el de Barcelona o Tarragona hi ha zones restringides, on els ciutadans no poden accedir, normalment vinculades a les mercaderies. De fet, els Mossos tampoc hi poden entrar, encara que hi hagi desordres públics: és terreny de la policia espanyola. Fa un mes un treballador del port de Barcelona va morir per una explosió d'un dipòsit i la investigació la porta la Guàrdia Civil. Amb les noves competències, s'espera que els Mossos puguin superar aquestes barreres i també que investiguin aquests fets.
Sovint, quan es pregunta internament al cos policial català per les noves competències es posa d'exemple la Copa Amèrica de vela: llavors la policia catalana va tenir un rol integral a pràcticament totes les zones del port, també a l'aigua. Això es va fer amb una simple ordre administrativa, fet que no complicaria ara l'encaix legal de les noves competències.
El mar
Pel que fa al mar, a hores d'ara la policia catalana no té el reconeixement de totes les competències. El preacord de l'anterior legislatura situava la barrera fins on tindrien competències els Mossos amb els vaixells de la seva policia marítima fins a les aigües interiors. Simplificant-ho, és tota l'aigua que queda entre els diversos golfs que fa la geografia catalana. Per exemple, tota l'aigua interior que hi ha des del Cap de Creus fins a Begur, i així successivament al llarg de la costa.La cessió de competències que ara hi ha sobre la taula també s'espera que arribi fins aquí.
Segons fonts dels Mossos, això hauria de solucionar una casuística que ara mateix genera una mica de polèmica, que són els cossos sense vida surant a l'aigua, molt a prop de la costa. Normalment la investigació se la queda la Guàrdia Civil, però amb les noves competències això hauria de canviar. Hi ha casos en els quals els Mossos havien fet intents per quedar-se la investigació si la persona que hi havia a la deriva arribava viva ala sorra. Sigui com sigui, la majoria de casos han anat a parar a mans del cos armat.
L'origen d'aquesta polèmica és una resolució del desembre del 2019 de la Comissió Nacional de la Policia Judicial que, després d'anys d'atzucac competencial, va dictaminar que la policia competent als espais marítims fos la Guàrdia Civil. Des de llavors, fonts dels Mossos apunten que el cos espanyol ha fet una interpretació "extensiva" d'aquesta ordre. De fet, la Generalitat hi va reaccionar poc després creant la policia marítima dels Mossos, encara en actiu. Amb l'acord de la junta de seguretat, s'espera que també es clarifiqui aquesta situació.