Successos

Una de les plantacions de marihuana "més grans" de l'any a Barcelona, oculta en uns baixos de Sant Antoni

La policia desmantella fins a 1.590 plantes de cànnabis en un local de l'Eixample

17/10/2024
2 min

BarcelonaCaminant pel carrer Floridablanca, al barri de Sant Antoni, al rovell de l'ou de Barcelona, hi ha un punt on l'ambient està impregnat d'una forta pudor de marihuana. La flaire ve del portal número 78, però no cal apropar-s'hi per percebre-la: es pot ensumar des de l'encreuament amb el carrer Viladomat, a uns 50 metres del portal. "Cada cop que entrava a l'edifici em col·locava", comenta un veí. I tot i que la marihuana ja no hi és, només entrant a l'immoble, la bafarada de cànnabis es multiplica. En aquests discrets baixos, els Mossos d'Esquadra, conjuntament amb la Guàrdia Urbana i Endesa, hi van descobrir el que fonts policials s'atreveixen a descriure com una de les plantacions "més grans del 2024 a Barcelona ciutat".

Sembla un portal normal i corrent, amb dos negocis amb la persiana abaixada a cada banda. En un abans hi havia una botiga de productes de menjar nord-americans que va tancar durant la pandèmia. En aquest local s'hi podia entrar per la persiana, que és la porta principal, però també per una porteta als baixos del número 78, ja a l'interior del bloc. Els veïns sabien que el local estava ocupat i la forta pudor de marihuana, finalment, els va fer avisar la Guàrdia Urbana.

El passat 15 d'octubre la policia va obtenir el permís judicial per entrar-hi i la sorpresa va ser majúscula. S'esperaven trobar-hi marihuana, però no tanta. La porteta a tocar de les bústies de l'immoble donava pas a un local que estava ple a vessar de cànnabis: hi havia fins a 1.590 plantes. Evidentment, amb el seu corresponent sistema d'enllumenat LED, pantalles d'il·luminació, transformadors, ventiladors, aires condicionats, extractors, humidificadors i filtres de carboni.

"Eren molt dissimulats"

Qui gestionava aquesta plantació? De moment, la Unitat Regional d’Investigació de Salut Pública de Barcelona dels Mossos ha identificat els traficants, però encara no els ha detingut. Saben qui són i els estan buscant. Se sospita que més d'un podria ser d'origen asiàtic. Els veïns respiren alleugerits tot i que la flaire de marihuana continua ben present. Ningú coneixia els traficants i amb prou feines els havien vist. "Eren molt dissimulats", comenta una veïna.

A més de les 1.590 plantes, la policia hi va trobar 10,6 quilograms de cabdells de marihuana preparats per vendre. Als Mossos els va sorprendre que hi hagués tantes plantes pel fet que era un simple local de l'Eixample, però també perquè les plantacions en interior últimament se situen en les 500 plantes aproximadament. És a dir, l'última moda és fer-les més petites.

Consumien llum com 123 llars

Per als veïns hi havia un risc afegit del qual la gent no sempre n'és conscient i és el risc d'incendi. La llum estava punxada i, davant la gran quantitat de plantes, aquest era un perill real, segons fonts policials. Els operaris d’Endesa que van participar en el dispositiu han quantificat el frau de fluid elèctric en 432.437 kW, l'equivalent al consum de 123 llars en un any. Ara la investigació es manté oberta per detenir els responsables de la plantació.

stats