El pistoler abatut a Tarragona tenia cinc armes curtes i un fusell semiautomàtic

Al club de tir on practicava sovint diuen que mai havia generat problemes

3 min
Una de les fotografies que el treballador de seguretat va enviar per correu als seus excompanys, on els amenaçava. ARA

AlcoverEl pistoler abatut aquest dimarts pels Mossos d'Esquadra, E.M.S., després d'haver malferit a trets tres excompanys seus de feina i un mosso a Tarragona, freqüentava sovint un club de tir i tenia en el seu poder diverses armes, cinc de curtes i un fusell semiautomàtic. En l'escorcoll que han fet els Mossos a casa seva, a Alcover (Alt Camp), hi han trobat un armer per guardar-hi les pistoles i una caixa forta.

L'home, que era extreballador a Securitas Seguridad, era soci des de feia 15 anys del club de tir olímpic Jordi Tarragó, del barri tarragoní de Sant Salvador: segons ha explicat el seu president, Xavier Fau, el pistoler va fer-se'n soci per fer tir de precisió, però després va dedicar-se més al tir de recorregut, és a dir, tir a blancs mòbils, una pràctica més dinàmica en què els blancs sempre són figures geomètriques i al tirador l'acompanya un àrbitre, però que, per qüestions administratives, el club tarragoní havia suspès aquest any. E.M.S. va optar aleshores per anar a altres galeries de tir a Sabadell i a Lleida, tot i que va seguir freqüentant el centre tarragoní per practicar tir de precisió.

En els seus 15 anys de soci, mai no havia fet parlar ni havia provocat cap problema. Si hagués sigut així, hauria perdut la llicència automàticament: "El tir està sota controls molt estrictes", puntualitza Fau. Segons la Guàrdia Civil, tenia tres tipus de llicència: dos permisos de caça (un per a escopeta de perdigons i un altre de cartutxos) i un altre permís de pràctica esportiva de nivell 2, que li permetia tenir fins a sis tipus d'armes (el nivell 1 en permet tenir una i el nivell 3 en permet deu). Gràcies a aquestes llicències, ell tenia cinc armes curtes -de 9 mm a l'estil de les que porten als agents de les forces d'orde públic- i un fusell semiautomàtic de forrellat. En canvi, ni els silenciadors ni les armilles antibales estan permeses en l'estricta normativa dels camps de tir. Fonts pròximes a la investigació han confirmat que l'home anava equipat amb una armilla, probablement procedent de la seva feina, i amb un antitalls, que només protegeix de cops i d'armes blanques, però en cap cas d'armes de foc.

A l'entitat sabien que treballava com a agent de seguretat privada perquè algun cop l'havien vist amb l'uniforme. El president del club el descriu com un home "reservat", tot i que deixa clar que el gruix dels socis ho són. En aquest esport, ningú no fa gala de les seves habilitats, i sovint ni els veïns saben res d'aquesta afició. "Nosaltres veiem una arma com una eina esportiva, però entenem que hi hagi molts prejudicis", admet el director del club.

"Com un soci més"

Fau el descriu "com un soci més" d'una entitat que en suma 600 i on es disparen 400.000 trets anuals sota una normativa tan exigent que "qualsevol incident pot comportar la retirada automàtica de les armes". La llicència, d'una durada de tres anys, està supeditada a un control psicotècnic i a un certificat del club amb el temps de pràctica i les puntuacions aconseguides.

Fonts de l'empresa han confirmat que el pistoler estava de baixa mèdica perquè l'havien operat d'una cama. En cas que fos per motius psicològics, hauria comportat la pèrdua de la llicència, però només si aquesta baixa hagués estat comunicada al club i a la Guàrdia Civil, responsable del control d'armes. "En teoria, es fa així i si s'han de revisar els protocols per millorar la seguretat, hi estem a favor", conclou Fau.

stats