Seguretat

Parlon: "Hem de revertir la corba de delinqüència, hem de ser realistes"

La consellera anuncia un nou pla per fer front a les armes blanques i a la multireincidència

La consellera Nuria Parlon durant la seva compareixença al Parlament.
18/09/2024
3 min

Barcelona"Els índexs són raonablement positius, però hem de ser realistes", ha afirmat la consellera d'Interior, Núria Parlon, en la seva estrena en comissió parlamentària. Per a Parlon, ser "realistes" vol dir posar el focus en aquelles tipologies delictives que "han empitjorat". "I no ho podem negar", ha reiterat la titular d'Interior. Parlon ho ha exemplificat parlant de la proliferació de la marihuana, la multireincidència o les armes blanques. Tot per acabar concloent amb el seu principal objectiu d'aquest mandat: "Hem de revertir la corba de delinqüència".

Una corba delinqüencial d'un país on l'any passat es van requisar 16 quilograms de marihuana i es van intervenir 15 armes blanques cada dia. Un territori on 526 persones van cometre fins a 6.169 delictes. Una mitjana de gairebé 12 delictes per persona. Parlon (sense entrar a parlar de dades) ha volgut insistir en aquesta realitat i ja ha anunciat les primeres mesures. Per exemple, la creació d'un grup interdisciplinari amb la conselleria de Justícia per millorar "la capacitat de resposta" de cara a la multireincidència. Aquest dimarts, el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha confirmat aquest grup de treball i ha precisat que també hi haurà la Fiscalia, la judicatura, els Mossos d’Esquadra, l'Ajuntament de Barcelona i l'advocacia.

"Els judicis han de ser ràpids. Si no, ens trobarem cada dia amb una sensació d'impunitat", ha dit Pelon, i ha afegit que als jutjats ara mateix hi ha "un coll d'ampolla". En aquest sentit, la consellera s'ha mostrat favorable a la proposició de llei de Junts que es debat aquest dimarts al Congrés (el PSOE hi votarà a favor). La mesura vol modificar el Codi Penal per agreujar la multireincidència i per aconseguir un increment del nombre de jutges d'adscripció territorial a Catalunya.

Per fer front a la problemàtica de les armes blanques també ha promès un pla per reforçar la vigilància i la detecció. Parlon ha dit que d'aquí una mica més d'un mes ja el podran presentar. Sobretot, intentaran "reforçar" el pla Daga dels Mossos, que ja està en funcionament. "Per diferents patrons socials, hi ha gent que pensa que pot portar armes blanques sense conseqüències. És una situació inèdita", ha afirmat, i també s'ha mostrat preocupada per l'augment de les armes de foc (l'any passat els Mossos en van intervenir un 28% més).

Les armes preocupen la nova consellera, igual que les ocupacions. Sobretot, les "delinqüencials". Parlon ha insistit en "diferenciar de forma clara el que és vulnerabilitat del que és delinqüencial". Aquesta segona tipologia, ha dit, requereix actuar "amb la màxima diligència". "S'ha de millorar la coordinació per fer front a les ocupacions", ha dit. Tot això es podrà fer, segons la nova consellera, gràcies a un reforç d'efectius de manera progressiva que s'ha compromès a continuar fent als Mossos d'Esquadra, però també als Bombers, als Agents Rurals, a Protecció Civil i a Trànsit.

Seguretat transversal

En el seu debut parlamentari, la consellera Parlon ha defensat un model de seguretat "integral", que vagi molt més enllà de la tasca estrictament policial. La seguretat, ha dit, afecta "qualsevol política pública que es desplegui en el futur", ja sigui d'educació, de medi ambient o dels drets de les dones. En aquest últim àmbit, la consellera també ha situat la violència masclista com un dels reptes del Govern. "Atempta contra la plena llibertat de les dones", ha dit. En aquest sentit, ha defensat una proposta que ja va avançar en la seva primera roda de premsa: una comissaria específica per tractar els delictes contra les dones.

Ni alarmisme ni negar la realitat

El primer dia Parlon ha optat per acollir-se a la diplomàcia parlamentària i ha allargat la mà a tots els grups per col·laborar (Aliança Catalana, tot i que insisteix en el seu discurs amb els problemes de seguretat, no hi era present). Sí que la consellera ha aixecat la veu per contestar a Vox i la seva freqüent vinculació entre immigració i delinqüència: "La delinqüència s'ha de combatre, vingui d'on vingui. No podem crear en l'imaginari de la gent deformant les paraules que la immigració és perjudicial. És injust", ha afirmat. Així, s'ha dirigit a Vox quan ha dit que "no es pot treballar amb alarmisme", alhora que també s'ha adreçat a la CUP per afegir que "tampoc es pot negar la realitat". Una Parlon que també ha aprofitat per defensar la col·laboració dels cossos catalans amb la policia espanyola: "L'autogovern és una prioritat, però la col·laboració policial també ho és".

stats