Seguretat

Multes per portar qualsevol arma blanca a sobre i més detectors de metalls: el nou pla dels Mossos

La policia registra prop de 2.500 incidents aquest any i intensificarà els controls a tot el país

El director general de la Policia, Josep Lluís Trapero i la consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, en una roda de premsa sobre armes blanques.
19/09/2024
5 min

Barcelona"No es pot portar una arma blanca a sobre sense justificació". Aquesta frase de la consellera d'Interior, Núria Parlon, resumeix l'esperit del nou pla dels Mossos d'Esquadra per lluitar contra les navalles: les armes blanques de més d'11 centímetres estan prohibides, però tothom que en porti una, sigui de la mida que sigui, a l'espai públic i no ho pugui justificar serà multat. Les sancions parteixen dels 600 euros, però poden arribar a milers. Els Mossos també compraran més detectors de metalls (ja els han demanat) i intensificaran els controls als carrers, sobretot en punts crítics com són el transport públic, els entorns escolars i les grans aglomeracions. El director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, ha demanat paciència a la gent perquè ara serà més freqüent topar amb un d'aquests controls. Però ho veu un peatge necessari. Ha admès que les armes blanques estan "alarmant la societat" i això també "alarma les autoritats".

L'any passat es van intervenir 15 armes blanques cada dia. Però a les autoritats sobretot els preocupa que estiguin implicades en incidents. El cap del cos, el comissari Miquel Esquius, ha concretat que del gener a l'agost hi ha hagut 2.498 incidents amb una arma blanca. En tot l'any passat en van ser 2.971. Previsiblement, doncs, serà un any de rècord. A més, els 73% dels incidents d'aquest any han sigut a la via pública. Bona part són robatoris amb violència (un 25%) i agressions (un 23%). Aquest context ha comportat que des del primer dia que van assumir el càrrec Parlon, Trapero i la nova cúpula dels Mossos treballessin en un pla que anés més enllà del Daga, el que actualment està en vigor. La trobada de dimecres entre Parlon i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per parlar de seguretat va ser la prèvia. I aquest dijous ha arribat el colofó: Parlon, Trapero i Esquius han presentat un nou pla per "tenir un espai públic lliure d'armes blanques", en paraules de la consellera.

Amb les dades actuals a la mà, això és un repte i la gran pregunta és com es farà. Parlon ha parlat de tres eixos: prevenció, persecució i sanció. La primera pota és la de conscienciar la societat. Sobretot, del fet que no es pot portar una arma blanca sense justificació. Esquius ha exemplificat que en pot dur un pagès que va a l'hort, però no una persona que entra al metro. També hi haurà campanyes informatives al transport públic, als mitjans de comunicació i també tríptics per avisar que la conseqüència és una multa elevada. Alhora, es faran tallers per conscienciar, algun dels quals en escoles.

"Espais de protecció reservada"

Aquesta tasca anirà acompanyada d'una identificació dels "espais de protecció reservada". Això dependrà de cada regió policial i, bàsicament, implicarà identificar aquells punts crítics on hi ha presència d'armes blanques. Dimecres, per exemple, la Guàrdia Urbana de Barcelona va informar que en controlava 82 a la capital. El comissari Esquius no ha volgut donar dades de tot Catalunya perquè el pla encara no està en ple funcionament, però sí que ha dit que ja tenen la majoria dels llocs identificats. En aquestes zones hi haurà un augment del patrullatge i dels controls per retirar armes blanques i també per dissuadir.

Trapero ha explicat que el pla Daga se centrava, sobretot, en investigar i detectar la proliferació d'armes blanques en incidents. És a dir, era més reactiu que preventiu. Ara el nou pla busca controlar les dues potes i també requisar armes blanques abans que s'exhibeixin o estiguin implicades en un incident. En aquest sentit, els controls seran una de les claus. Ja n'hi haurà aquest cap de setmana per les festes de la Mercè, de Santa Tecla de Tarragona i el festival de Música Viva de Vic, però el pla amb tots els ets i uts començarà a partir de la setmana vinent. Els controls amb detectors seran estrictament policials (conjuntament amb els cossos locals), si bé la seguretat privada també participarà en la vigilància.

Les sancions

L'última branca del pla és la sanció i el nou departament d'Interior intentarà que cada vegada se'n tramitin més (per això augmentaran els controls) i també més de pressa. Parlon ha explicat que han incorporat sis noves persones que s'hi dedicaran exclusivament. A més, Trapero ha afegit que fins ara sempre s'optava per la multa més baixa (600 euros) i que amb aquest pla hi introduiran agreujants que ja preveu la normativa, com la reincidència o la tipologia d'arma blanca. "La legislació que hi ha és suficient per mitigar aquesta problemàtica", ha explicat.

El director general de la Policia ha afegit que sí que s'han plantejat demanar reformes legals per altres problemes, com la tinença d'armes de foc, perquè consideren que les condemnes del Codi Penal espanyol són les més baixes de l'entorn europeu. Actualment, amb la llei mordassa a la mà, portar una arma blanca (encara que no estigui prohibida) sense justificació aparent és una infracció greu, amb multes que van dels 600 als 30.000 euros. Tot plegat també servirà als Mossos per obtenir intel·ligència policial sobre el fenomen de les armes blanques. "De vegades som incapaços de dir per què passa alguna cosa. I l'única manera de saber-ho és generar intel·ligència", ha afirmat Trapero.

Per exemple, Esquius ha dit que tota aquesta tasca també servirà per tenir un perfil concret dels portadors de navalla. Ara mateix, més enllà que és un home jove, la policia no té el perfil gaire concretat. També vinculen molts dels incidents amb el consum o tràfic de drogues. El mateix cap del cos ha descartat que el fenomen de les armes blanques estigui estrictament vinculat a l'aparició de certs grups que imiten l'estètica llatina. Aquest dimecres, la Guàrdia Urbana també va assenyalar aquests grups, tot i que va dir que eren "incipients". Entre el mes de gener i l'agost d'aquest any s'han intervingut 6.252 armes i la regió policial metropolitana nord és on més se n'han intervingut, un total de 1.950, seguida de la regió policial metropolitana Barcelona amb 1.602 i a la Sud, 880. Amb tot, Esquius ha admès que tenen molts deures per fer.

Aquesta ha estat una de les conclusions d'una roda de premsa que ha comptat a primera fila amb l'intendent Toni Rodríguez, actual cap de la comissaria de Rubí. Rodríguez va ser apartat quan el conseller anterior, Joan Ignasi Elena, va accedir al càrrec. Va ser el mateix moment en què també va apartar el major Trapero de cap del cos. Rodríguez va portar aquest cessament als tribunals i la causa continua oberta. Preguntat pel motiu que portava Rodríguez a asseure's a la primera fila (hi ha rumors que ja el situen com un nou membre de la prefectura), Esquius ha respost que li ha "demanat ajuda" per fer aquest pla. De moment, ha dit que continua com a cap de Rubí i que no pot revelar encara la seva nova destinació.

stats